Η NOR-Solidarity μία ανεξάρτητη, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που αποτελεί κομμάτι της μελέτης Solidarity του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) διαπίστωσε ότι ούτε η ρεμδεσιβίρη ούτε η υδροξυχλωροκίνη μπορούν να περιορίσουν το ιικό φορτίο στους ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID-19.
Η μελέτη Solidarity του WHO είχε επιβεβαιώσει ότι τα παραπάνω φάρμακα δεν συνδέονται με μειωμένη θνητότητα από COVID-19, χωρίς ωστόσο να εξετάσει την αντιιική δράση τους.
Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο στη Νορβηγία εξέτασαν συνολικά 181 νοσηλευόμενους ασθενείς από 23 νοσοκομεία της Νορβηγίας.
Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, εκ των οποίων:
-η πρώτη έλαβε ρεμδεσιβίρη (42 ασθενείς),
-η δεύτερη υδροξυχλωροκίνη (52 ασθενείς) ,και ,
-η τρίτη την τυπική θεραπεία για την αντιμετώπιση της COVID-19.
Ο στόχος ήταν να εξεταστούν οι επιδράσεις της ρεμδεσιβίρης και της υδροξυχλωροκίνης:
-στη θνησιμότητα από όλα τα αίτια,
-την πιθανότητα θανάτου κατά τη νοσηλεία,
-τα επίπεδα της φλεγμονής στο αναπνευστικό σύστημα, καθώς και,
-την απομάκρυνση του ιού από τον οροφάρυγγα.
Η θνητότητα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ήταν παρόμοια στις 3 ομάδες ασθενών.
Οι ασθενείς που έπαιρναν ρεμδεσιβίρη ή υδροξυχλωροκίνη δεν είχαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά αναπνευστικής ανεπάρκειας, ή μειωμένα επίπεδα φλεγμονής στον πνεύμονα.
Και στις τρεις ομάδες ασθενών παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στο ιικό φορτίο του οροφάρυγγα την 1η εβδομάδα της θεραπείας, ενώ το ιικό φορτίο τη 10η ημέρα ήταν συγκρίσιμο σε όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως φαρμάκου.
Η ρεμδεσιβίρη και η υδροξυχλωροκίνη δεν προσέφεραν οφέλη στους ασθενείς ανεξαρτήτως ηλικίας, διάρκειας συμπτωμάτων, αρχικού ιικού φορτίου ή ιστορικού SARS-CoV-2.
Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, στη μελέτη NOR-Solidarity τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν γενικά χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που παρατηρήθηκαν στη μελέτη Solidarity που οργάνωσε ο WHO.
Το γεγονός αυτό αποδίδεται πιθανώς στα αυστηρά μέτρα πρόληψης που εφάρμοσε η Νορβηγία στα πρώτα στάδια της πανδημίας, γεγονός που περιόρισε σημαντικά την επιβάρυνση του συστήματος υγείας.
Οι ασθενείς από τη Νορβηγία είχαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά συννοσηροτήτων, όπως ο διαβήτης και η χρόνια καρδιαγγειακή νόσος.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα αναδεικνύει για άλλη μία φορά την αναποτελεσματικότητα των παραπάνω φαρμάκων στην αντιμετώπιση της COVID-19.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center