Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική, αλλά κατά περίπου δέκα φορές λιγότερο θανατηφόρα.
Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι πολίτες θα κολλήσουν κορωνοϊού, αλλά θα είναι ασυμπτωματικοί, η πλειοψηφία αυτών και πολύ λιγότεροι από πριν θα νοσήσουν, κάτι που σημαίνει πως θα οδηγηθούμε στην ανοσία της αγέλης, είτε από τη νόσηση, είτε από το εμβόλιο.
Λίγες ημέρες αργότερα και ένα από τα «πρώτα ονόματα» της κυβέρνησης των λοιμωξιολόγων επιβεβαιώνει απόλυτα το δημοσίευμα μας. Ο λόγος για τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Νίκο Σύψα, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να φέρει το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού!
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ν.Σύψας η «μετάλλαξη Δέλτα είναι η τελευταία πράξη του δράματος», σημειώνοντας πως έως και τον επόμενο χρόνο θα νοσήσουν όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και η ανοσία θα επιτευχθεί, είτε από το εμβόλιο είτε από τον ίδιο τον ιό.
Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί επίσης είναι πως η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και γενικώς ο κορωνοϊός έχει μικρή θνητότητα στους νέους, αντιθέτως παραμένει φονικός για τους ηλικιωμένους και για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι προφανώς άτομα που κινδυνεύουν από τον ιό θα πρέπει να εμβολιστούν -καθώς στην Ελλάδα παραμένουμε αρκετά χαμηλά σε εμβολιασμούς ηλικιωμένων- αντιθέτως είναι διαφορετικά τα πράγματα για τους νεότερους.
Αυτό το είδαμε και στις άλλες χώρες που επικράτησε η μετάλλαξη Δέλτα, εκεί που τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία, παρόλα αυτά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν ελάχιστες.