Η καινοτόμος τεχνολογία αισθητήρων θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενδυμάτων που ανιχνεύουν ποικιλία παθογόνων.
Ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια πρωτοποριακή μάσκα προσώπου, η οποία μπορεί μέσα σε περίπου 90 λεπτά να κάνει ακριβή διάγνωση αν αυτός που τη φοράει έχει μολυνθεί από κορωνοϊό.
Ειδικότερα, η μάσκα χρησιμοποιεί μοριακά συστατικά για την αναγνώριση νουκλεϊκών οξέων, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας επεξεργασίας γενετικού υλικού CRISPR, και μια ταινία ανάλυσης για την ανίχνευση του ιού και την προειδοποίηση του χρήστη.
Ο χρήστης απλώς πατάει ένα κουμπί στη μάσκα.
Η διαγνωστική μάσκα, χάρη στους ειδικούς μικροσκοπικούς βιοαισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι σε αυτήν και αναλύουν την αναπνοή, συνδυάζει την υψηλή ακρίβεια των μοριακών δοκιμών (PCR) με την ταχύτητα και το χαμηλό κόστος των τεστ αντιγόνου, σύμφωνα με τους δημιουργούς της.
Η μάσκα, δηλαδή, αποτελεί ένα ολόκληρο διαγνωστικό εργαστήριο σε έναν μικρό, συνθετικό αισθητήρα που λειτουργεί με οποιαδήποτε μάσκα προσώπου.
Η ίδια διαγνωστική τεχνολογία (wearable freeze-dried cell-free ή wFDCF), η οποία άρχισε να αναπτύσσεται το 2015 και εξελίχτηκε προοδευτικά, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί γενικότερα για να δημιουργηθούν υφάσματα και ρούχα που να ανιχνεύουν όχι μόνο τον ιό SARS-CoV-2, αλλά επίσης άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς (ιοί γρίπης, Έμπολα, Ζίκα κ.α.).