Ένα θέμα που απασχολεί τους ειδικούς λοιμωξιολόγους παγκοσμίως τις τελευταίες ημέρες αφορά τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων με τα εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna, στα άτομα που έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Αρκετοί λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ότι το τελευταίο εμβόλιο δεν θα είναι εξίσου αποτελεσματικό ενάντια στο στέλεχος Δέλτα συγκριτικά με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.
Ορισμένοι γιατροί στις ΗΠΑ, μάλιστα, οι οποίοι είχαν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson τον Απρίλιο, αποφάσισαν να κάνουν από μόνοι τους 2η δόση με ένα από τα mRNA εμβόλια, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του παραπάνω σχήματος.
Ο Καναδάς, καθώς και ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, έχουν επιτρέψει στους πολίτες που το επιθυμούν να κάνουν 2η δόση από διαφορετικό εμβόλιο.
Όπως προαναφέρθηκε, η συζήτηση σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson αφορά κυρίως την αποτελεσματικότητά του ενάντια στο στέλεχος Δέλτα, το οποίο ανιχνεύθηκε αρχικά στην Ινδία και πλέον έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες του κόσμου, εκτοπίζοντας τα υπόλοιπα στελέχη.
Το στέλεχος Δέλτα έχει συνδεθεί με σοβαρότερα συμπτώματα, σύμφωνα με δεδομένα από τις ΗΠΑ.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να δείχνουν πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της Johnson & Johnson ενάντια στο στέλεχος αυτό, ωστόσο πρόσφατες μελέτες από τη Μεγάλη Βρετανία έδειξαν ότι 2 δόσεις των εμβολίων της Pfizer ή της AstraZeneca προσφέρουν επαρκή προστασία ενάντια στο στέλεχος Δέλτα.
Στις ΗΠΑ, αρκετοί επιστήμονες έχουν ταχθεί ήδη υπέρ της χορήγησης ενισχυτικών δόσεων σε όσους έλαβαν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, υποστηρίζοντας ότι τα άτομα αυτά έχουν μειωμένη προστασία ενάντια στο στέλεχος Δέλτα.
Ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Stanford, Dr Michael Lin, υποστήριξε μάλιστα ότι:
“Η χορήγηση 2ης δόσης με τα mRNA εμβόλια σε όσους έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει σίγουρα, καθώς θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε αρκετά περιστατικά νόσησης“.
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει οδηγία από το CDC των ΗΠΑ που να συνιστά τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson και, όπως υποστήριξε ο οργανισμός, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή δεδομένα που να δείχνουν ότι προσφέρει μειωμένη προστασία ενάντια στο νέο στέλεχος.
Ο Jason Gallagher, ένας λοιμωξιολόγος από το School of Pharmacy στο Πανεπιστήμιο του Temple, ο οποίος συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου της Johnson & Johnson, έκανε ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της Pfizer πριν από λίγες ημέρες.
Όπως υποστήριξε, “αρκετά δεδομένα από τη Μεγάλη Βρετανία έδειξαν ότι η χορήγηση μίας μόνο δόσης δεν προσφέρει επαρκή προστασία από το στέλεχος Δέλτα“.
«Αν και ο εμβολιασμός έχει βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό των περιστατικών στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι στη Μεγάλη Βρετανία τα περισσότερα περιστατικά από το στέλεχος Δέλτα εντοπίζονται σε άτομα που έχουν κάνει μόνο 1 δόση», υποστήριξε.
Η Johnson & Johnson υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή εξετάζει ακόμα αν το εμβόλιο μπορεί να εξουδετερώσει το στέλεχος Δέλτα στο εργαστήριο, ωστόσο ακόμα δεν έχει δημοσιεύσει επίσημα αποτελέσματα.
-Και τα δύο εμβόλια mRNA είχαν αποτελεσματικότητα πάνω από 95% στις κλινικές δοκιμές που διεξήθησαν στις ΗΠΑ, ενώ,
–το εμβόλιο της Johnson & Johnson δοκιμάστηκε σε διαφορετικές χώρες και είχε 66% αποτελεσματικότητα.
Η Dr Angela Rasmussen, μία επιστήμονας από το Vaccine and Infectious Disease Organization στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan, ανακοίνωσε στο Twitter πριν λίγες ημέρες ότι έκανε ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της Pfizer.
Η Rasmussen είχε κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson τον Απρίλιο.
Η ίδια τόνισε ότι “όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους και να τον ρωτήσουν αν θα πρέπει να κάνουν ενισχυτική δόση από κάποιο άλλο εμβόλιο, ιδιαίτερα αν ζουν σε περιοχή με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη”.
Ο ειδικός εμβολιολόγος Dr Peter Hotez από το Baylor College of Medicine δήλωσε ότι “η χορήγηση μίας 2ης δόσης ενδεχομένως θα προσφέρει καλύτερη προστασία, ωστόσο αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από κλινικές δοκιμές”.
Αυτή τη στιγμή το National Institute of Allergy and Infectious Diseases των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μία κλινική δοκιμή προκειμένου να αποφανθεί αν θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις σε άτομα που έχουν κάνει οποιοδήποτε από τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής αναμένονται το Σεπτέμβριο και αναμένεται να δώσουν μία καλύτερη εικόνα σχετικά με την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικών δόσεων.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center