«Μόνο με τον εμβολιασμό θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στην ίδια γραμμή με τους άλλους λοιμωξιολόγους, που ανησυχούν έντονα για τις μεταλλάξεις “Δέλτα”, στην χώρα μας
«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε, τώρα που δεν έχει ακόμα πολύ μεγάλη εξάπλωση, τηρώντας παράλληλα και όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει μεγάλη μετάδοση.
Αυτό έχει να κάνει με την επιτήρηση μετά από ταξίδια, με την τήρηση των μέτρων αλλά και την αποφυγή συνωστισμού», επεσήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος.
“Αγώνας δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και τις μεταλλάξεις “
Για αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και στην επικράτηση των μεταλλάξεων που μεταδίδονται ταχύτατα έκανε λόγο ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστεί ο πληθυσμός, τόσο λιγότερο περιθώριο αφήνουμε στον ιό να επιλέγει μεταλλάξεις.
Δεν βγάζουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, τις διατηρούμε.
Το μήνυμα είναι ότι βγάζουμε την μάσκα όταν είμαστε μόνοι μας, όταν δεν υπάρχει συνωστισμός».
“Προσοχή στην χρήση της μάσκας” -“Δεν ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό”
Την προσοχή στη χρήση μάσκας επέστησε ο πνευμονολόγος Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο οποίος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι “χρειάζεται παραπάνω ευθύνη από τους πολίτες, να είναι έτοιμοι όταν θα μπουν για παράδειγμα, στο κατάστημα ή στο λεωφορείο να έχουν τη μάσκα.
Όχι μόνο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά γενικά δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό».
«Θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί» τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής – Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για μια ευμετάβλητη κατάσταση, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που χρειάζεται προσοχή αφού τα στελέχη της μεταδίδονται ταχύτερα.
“Έχουμε να κάνουμε με διπλάσιο ρυθμό μετάδοσης, σε σχέση με το στέλεχος που αφορούσε στην αντίστοιχη περσινή εποχή“, επισήμανε.
Το δυσμενές σενάριο
«Το δυσμενές σενάριο είναι πως στα μέσα του καλοκαιριού, έως τον Αύγουστο όλα τα στελέχη θα είναι Δέλτα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, αυτό είναι αναπόφευκτο», προειδοποίησε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, Καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ- Λοιμωξιολόγος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Γιώργος Σαρόγλου.
“Ο ιός πολλαπλασιαζόμενος άπειρες φορές, έχει μερικές μεταλλάξεις πιο μεταδοτικές, και το συγκεκριμένο στέλεχος που διαπιστώθηκε πρώτη φορά στην Ινδία, έχει την ιδιότητα να μεταφέρεται πολύ περισσότερες φορές από ότι οι άλλες“, όπως ανέφερε ο κ. Σαρόγλου.
«Εάν δηλαδή το κινέζικο στέλεχος μεταδιδόταν από 1 άτομο σε 2, τώρα στην περίπτωση αυτής της μετάλλαξης μεταδίδεται σε 9.
Δεν έχει όμως την ιδιότητα να μεταβάλει την ανοσολογική απάντηση του ανθρώπου και την ενίσχυσή του από τα εμβόλια
Συνεπώς, δεν κινδυνεύουμε να αχρηστευθούν τα εμβόλια, κινδυνεύουμε οι ανεμβολίαστοι να μεταδίδουν τον ιό πολύ περισσότερο».