Περιστατικά μυοκαρδίτιδας που ενδέχεται να σχετίζονται με εμβολιασμό με mRNA εμβόλια εξετάζει ο ΕΟΦ, σύμφωνα με την Μαρία Τσόλια μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια ανέφερε ότι “στην Πάτρα υπήρξε περιστατικό με μια νέα κοπέλα που εμφάνισε σοβαρότερη μυοκαρδίτιδα ωστόσο τα υπόλοιπα περιστατικά που διερευνώνται στη χώρα μας είναι ήπια“.
Τα ήπια περιστατικά που διερευνώνται στην χώρα μας αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες, -άτομα άνω των 60 ετών-, για τον λόγο αυτό οι γιατροί προσπαθούν να δουν εάν ευθύνονται υποκείμενα νοσήματα ή το εμβόλιο.
Η κ. Τσόλια, πρόσθεσε πως “δεν έχει ξεκαθαριστεί η αιτιώδης σχέση της μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA ωστόσο το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση διεθνώς και αναμένονται περισσότερα δεδομένα”.
Ποιους αφορούν τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί
Στην συνέχεια σημείωσε, πως τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως στις ΗΠΑ και το Ισραήλ αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.
Σε ότι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca η κ. Τσόλια επισήμανε ότι “δεν έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί, ούτε υπήρξαν παλινωδίες από την Επιτροπή Εμβολιασμών.
Η αλλαγή στην ηλικία χορήγησης του εν λόγω σκευάσματος έγινε με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα”.
Κανένα λάθος χειρισμός από την Επιτροπή
Εξήγησε δε, πως βάζοντας στη ζυγαριά τους πιθανούς κινδύνους από τον εμβολιασμό με το επιδημιακό φορτίο, τον κίνδυνο για νοσηλεία σε ΜΕΘ και θάνατο από τη νόσο, έγινε αναθεώρηση των προτάσεων καθώς ο κίνδυνος από τον ιό μειώθηκε κατά πολύ.
Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη της για την δήλωση του καθηγητή Φαρμακολογίας Ευάγγελου Μανωλόπουλου ότι “η επιτροπή διορθώνει ένα λάθος που είχε κάνει”, λέγοντας πως δεν συμφωνεί με την άποψή του και ότι το εμβόλιο της AstraZeneca βοήθησε σημαντικά για τη μείωση του ιικού φορτίου στη χώρα μας.
Για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ανέφερε ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι πολύ χαμηλή, 1,3 στο εκατομμύριο.
Σημειώνεται ότι, η φαρμακοβιομηχανία Pfizer έχει ανακοινώσει πως δεν έχει παρατηρήσει αυξημένο ποσοστό εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε όσους έχουν λάβει το εμβόλιό της σε σχέση με το αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.