Τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα που προκαλούν άνοια συνδέονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19.
Ιδιαίτερα οι ασθενείς με νόσο Alzheimer διατρέχουν 3 φορές αυξημένο κίνδυνο.
Μάλιστα, για τους ασθενείς άνω των 80 ετών που πάσχουν από τη νόσο ο κίνδυνος ενδέχεται να είναι πάνω από 6 φορές υψηλότερος, όπως διαπίστωσε μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία.
«Διαπιστώσαμε ότι όλα τα αίτια άνοιας αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη σοβαρότητα της νόσησης και το θάνατο από COVID-19, με τους ασθενείς που πάσχουν από νόσο Alzheimer να είναι αυτοί που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο», υποστήριξε ο επικεφαλής της έρευνας Sérgio Verjovski-Almeida, κατά τη δημοσίευση της έρευνας στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.
Η άνοια έχει αναδειχθεί ήδη σήμερα ως παράγοντας κινδύνου για την COVID-19, μαζί με άλλες συνοσηρότητες, όπως:
-οι παθήσεις του καρδιαγγειακού,
-του αναπνευστικού,
-η υπέρταση,
-ο διαβήτης,
-η παχυσαρκία και,
-ο καρκίνος.
Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς με άνοια είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας και ζουν σε οίκους ευγηρίας, όπου ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού είναι αυξημένος.
Η παρούσα μελέτη ήταν η πρώτη που εξετάζει τη σύνδεση ανάμεσα στις παθήσεις που προκαλούν άνοια (όπως η νόσος Alzheimer και η νόσος του Parkinson) με την COVID-19.
Επίσης, καμία έρευνα δεν είχε εξετάσει την επίδραση της ηλικίας στην παραπάνω σύνδεση.
Θέλοντας να δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για τις διαγνώσεις, τις νοσηλείες και τους θανάτους από COVID-19 σε ένα δείγμα 12.863 ασθενών ηλικίας άνω των 65.
Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από το UK Biobank και αφορούν το διάστημα από το Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο του 2020.
Από τους παραπάνω ασθενείς, οι 1.167 είχαν θετικές εξετάσεις RT-PCR για τον SARS-CoV-2 μέσα σε αυτό το διάστημα.
Οι επιστήμονες χώρισαν τους ασθενείς σε 3 ηλικιακές ομάδες και συγκεκριμένα 66-74 (6.182 εθελοντές), 75-79 (4.867 εθελοντές) και 80-86 (1.814 εθελοντές).
Η βάση δεδομένων UK Biobank είναι ιδιαίτερα λεπτομερής και έχει πληροφορίες για τα χρόνια νοσήματα από τα οποία πάσχουν οι ασθενείς, την ημερομηνία της διάγνωσης με COVID-19, καθώς και την πορεία της νόσησης από τον ιό, γεγονός που επέτρεψε στους επιστήμονες να εκτιμήσουν τη βαρύτητα του κάθε παράγοντα κινδύνου στην πρόγνωση της COVID-19.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι όλα τα αίτια άνοιας, ιδιαίτερα η νόσος Alzheimer, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη σοβαρότητα της νόσησης και το θάνατο από COVID-19 στους νοσηλευομένους ασθενείς, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Η νόσος Alzheimer δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με τα υπόλοιπα χρόνια νοσήματα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι στους ασθενείς που νοσηλεύονται για τον ιό η νόσος Alzheimer συνδέεται με 3 φορές αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου από COVID-19.
Ιδιαίτερα για τους ασθενείς άνω των 80 ετών, ο κίνδυνος ήταν 6 φορές υψηλότερος σε σχέση με τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες.
Οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιοι μηχανισμοί της νόσου Alzheimer ενοχοποιούνται για την αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19, ωστόσο τα αποτελέσματα της μελέτης τους δείχνουν ότι οι ασθενείς αυτοί σίγουρα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά κατά τη νοσηλεία τους.
Οι επικρατέστερες θεωρίες
Μία πιθανή εξήγηση για τον αυξημένο κίνδυνο στους ασθενείς με νόσο Alzheimer είναι η χρόνια φλεγμονή και η ασθενής ανοσιακή απόκριση λόγω της ανοσογήρανσης.
Οι παραπάνω παράγοντες περιορίζουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να εξαπολύσει μία ισχυρή απόκριση σε μία μόλυνση με τον ιό.
Μία άλλη θεωρία είναι, ότι η νόσος Alzheimer επηρεάζει τη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο προσβολής του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να εισέλθει στο κεντρικό νευρικό σύστημα μέσω του βλεννογόνου της ρινός και η παρουσία του σε αυτή την περιοχή μπορεί να προκαλέσει μία τοπική φλεγμονώδη απόκριση.
Η ίδια έρευνα διαπίστωσε την παρουσία του ιού στο εγκεφαλικό στέλεχος, δηλαδή το κύριο κέντρο ελέγχου για το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα από τα παραπάνω συστήματα σε αυτούς τους ασθενείς.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital