Η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την COVID-19 και γνωρίζουμε σήμερα ότι αυξάνει τόσο τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό, όσο και τον κίνδυνο θανάτου.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης, ωστόσο, η παχυσαρκία φαίνεται ότι αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης long COVID.
Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της έρευνας, Ali Aminian, διευθυντής στο κέντρο Βαριατρικής και Μεταβολισμού της Cleveland Clinic των ΗΠΑ, «αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι οι ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν μακροπρόθεσμες επιπλοκές από την COVID-19, μετά την οξεία φάση της νόσου».
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 2.839 ασθενείς που είχαν θετικές εξετάσεις για την COVID-19 στο σύστημα υγείας της Cleveland Clinic από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο του 2020, χωρίς ωστόσο να εισαχθούν στη ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.
Οι τρεις παράγοντες που εξετάστηκαν από τη μελέτη ως δείκτες για την εμφάνιση επιπλοκών της long COVID ήταν:
-η νοσηλεία,
-ο θάνατος ή,
-η διεξαγωγή συγκεκριμένων διαγνωστικών εξετάσεων τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την πρώτη θετική εξέταση για τον SARS-CoV-2.
Τους 10 πρώτους μήνες μετά τη διάγνωση της COVID-19:
-το 44% των ασθενών χρειάστηκαν ξανά νοσηλεία, ενώ,
-το 1% κατέληξε.
-Οι ασθενείς με μέτρια παχυσαρκία (ΔΜΣ 35-39.9) είχαν 25% αυξημένη πιθανότητα να χρειαστούν νέες διαγνωστικές εξετάσεις στο παραπάνω διάστημα, ενώ,
–οι ασθενείς με σοβαρή παχυσαρκία (ΔΜΣ >40) είχαν 39% αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με αυτούς που είχαν ΔΜΣ εντός φυσιολογικών ορίων (18.5-24.9).
Ειδικότερα, οι ασθενείς με παχυσαρκία χρειάστηκε να κάνουν εξετάσεις για:
-την καρδιά,
-τους πνεύμονες,
=τους νεφρούς,
-το γαστρεντερικό σύστημα,
-τις ορμόνες και,
-το αίμα, ενώ,
-αρκετοί από αυτούς ανέφεραν και ψυχιατρικά συμπτώματα.
Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι η παχυσαρκία δεν συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στο διάστημα των 10 μηνών μετά τη διάγνωση της νόσου.
Ωστόσο, συνολικά οι παρατηρήσεις της έρευνας δείχνουν ότι οι αρνητικές επιδράσεις της παχυσαρκίας δεν περιορίζονται στην οξεία φάση της νόσου, αλλά μπορεί να επιβαρύνουν τους ασθενείς και μεταγενέστερα.
«Οι παρατηρήσεις της έρευνας μπορούν να εξηγηθούν πιθανώς από τους υποκείμενους μηχανισμούς στους ασθενείς με παχυσαρκία, όπως η χρόνια φλεγμονή, η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και οι συννοσηρότητες», εξήγησαν οι επιστήμονες της έρευνας.
Αν και οι ασθενείς με long COVID αναφέρουν συχνά και:
-ψυχολογικά συμπτώματα,
-αίσθημα κόπωσης,
-διαταραχές της σκέψης,
-μυϊκή αδυναμία και,
-διαταραχές του ύπνου, η παρούσα μελέτη δεν ασχολήθηκε με τα συμπτώματα αυτά.
Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι μία παρατήρηση της μελέτης τους που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία είναι το γεγονός ότι 44% των ασθενών χρειάστηκαν νοσηλεία στο διάστημα των 10 μηνών μετά τη διάγνωση της νόσου.
Όπως υποστήριξαν, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μία σημαντική επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, ακόμα και μετά το πέρας της πανδημίας.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes, Obesity and Metabolism.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center