Ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με χώρες της G20, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, σχετικά με τις δωρεές εμβολίων COVID-19 στον Covax.
Ο Μπρους Έιλουαρντ, ανώτερος σύμβουλος του γενικού διευθυντή της ΠΟΥ και συντονιστής του οργανισμού ACT-Accelerator, δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους, ότι ο ΠΟΥ ήθελε οι ΗΠΑ, τα κράτη μέλη της ΕΕ, τη Βρετανία, τον Καναδά και την Ιαπωνία να συνεισφέρουν δόσεις.
Ο Έιλουαρντ είπε ότι η πρόταση που υπέβαλε την ΕΕ την περασμένη Παρασκευή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τη διεύρυνση της πρόσβασης στο εμβόλιο κατά της COVID-19 δεν προχώρησε αρκετά, προσθέτοντας ότι “η παραίτηση από δικαιώματα ευρεσιτεχνίας «θα έχει οφέλη»“.
Αντίθετα με τις εκκλήσεις για άρση της πατέντας, η ΕΕ υπέβαλε ένα σχέδιο που ισχυρίζεται ότι θα διευρύνει αποτελεσματικότερα την παροχή εμβολίων COVID-19 από την παραίτηση από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.
Οι προτάσεις της ΕΕ έβαλαν όρια στους περιορισμούς των εξαγωγών και τους ισχύοντες κανόνες του ΠΟΕ που επιτρέπουν στις χώρες να χορηγούν άδειες στους παραγωγούς.
Ωστόσο, η Human Rights Watch ανέφερε ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η ΕΕ για να δικαιολογήσει την αντίθεσή της στην άρση της πατέντας είναι «ανακριβή, παραπλανητικά και λανθασμένα».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η πνευματική ιδιοκτησία (IP) δεν αποτελεί εμπόδιο στην κλιμάκωση της παραγωγής εμβολίων ή άλλων προϊόντων υγείας που απαιτούνται για την απόκριση απέναντι στη COVID-19, υποδηλώνοντας ότι η κοινή χρήση IP δεν θα επιταχύνει αμέσως την κατασκευή νέων εμβολίων.
Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν κατασκευαστές που έχουν την ικανότητα να παράγουν επιπλέον εμβόλια COVID-19 και άλλα προϊόντα υγείας σε εργοστάσια στο Μπαγκλαντές, τον Καναδά, τη Δανία, την Ινδία και το Ισραήλ, αλλά δεν μπορούν να συνεισφέρουν επειδή δεν έχουν ακόμη τις κατάλληλες άδειες.
Συνεπώς, η IP είναι ένα σημαντικό εμπόδιο σε αυτούς.