Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε σήμερα για επείγουσα χρήση το εμβόλιο κατά της COVID-19 της κινεζικής εταιρείας Sinovac, όπως ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου.
Η επιτροπή των ειδικών για θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ συνέστησε αυτό το εμβόλιο, που γίνεται σε δύο δόσεις με διάστημα, ανάμεσά τους, 2 έως 4 εβδομάδων για τα άτομα 18 ετών και άνω.
Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ ολοκλήρωσαν τις μελέτες όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του.
Τα αιτήματα έχουν κατατεθεί από τις Sinopharm και Sinovac από τον περασμένο Μάρτιο.
Πρόκειται για το δεύτερο κινεζικό εμβόλιο που λαμβάνει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μια απόφαση που επιτρέπει την ένταξη του σκευάσματος το διεθνές σύστημα Covax για τη διανομή των εμβολίων κατά της COVID, ιδίως στις πιο ευάλωτες χώρες.
«Ο κόσμος έχει απεγνωσμένα ανάγκη πολλά εμβόλια κατά της COVID-19, ώστε να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ανισότητες παγκοσμίως», δήλωσε η γιατρός Μαριάντζελα Σιμάο, η γενική υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, που είναι επιφορτισμένη με την πρόσβαση στα φάρμακα και τα προϊόντα υγείας.
Στο 57% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για πρόληψη συμπτωματικών κρουσμάτων
“Η αποτελεσματικότητα του Sinovac είναι στο 57% για την πρόληψη των συμπτωματικών κρουσμάτων COVID, όμως στο 100% για την αποτροπή των σοβαρότερων κρουσμάτων και των νοσηλειών, στους πληθυσμούς που μελετήθηκαν“, διευκρίνισε ο ΠΟΥ.
Η αποτελεσματικότητα στους άνω των 60 ετών δεν έχει αξιολογηθεί.
Το εμβόλιο αυτό είναι εύκολο να αποθηκευτεί, γεγονός που το καθιστά εύκολο στη διαχείριση και ιδιαίτερα κατάλληλο για τις χώρες που διαθέτουν ελάχιστους πόρους, επεσήμανε ο ΠΟΥ.
Ο ΠΟΥ είχε ήδη εγκρίνει το έτερο κινεζικό, το Sinopharm, που παρασκευάζεται στο Πεκίνο, στις 7 Μαΐου.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ομολογοποίησε με επείγουσα διαδικασία το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19.
Έκανε το ίδιο στις 15 Φεβρουαρίου για τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca (αυτό που παρασκευάζεται στη Νότια Κορέα και αυτό που παρασκευάζεται στην Ινδία από το Serum Institute of India) ,και, στις 12 Μαρτίου για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Η ομολογοποίηση από τον ΠΟΥ βάσει της διαδικασίας για καταστάσεις επείγουσας ανάγκης (EUL) επιτρέπει στις χώρες να επιταχύνουν τις δικές τους διαδικασίες έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές για να εισαγάγουν και να χορηγήσουν το εμβόλιο.
Επιτρέπει επίσης στην UNICEF να αγοράσει το εμβόλιο, για να το διανείμει σε χώρες που έχουν ανάγκη.
Πηγή: ΑΜΠΕ