Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μικρής μελέτης από την Ιταλία, η εμφάνιση νέων παιδιατρικών νευροψυχιατρικών νόσων μπορεί να συνδέεται με την COVID-19 λοίμωξη.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Child and Adolescent Health και εξέτασε τα περιστατικά δύο παιδιών που είχαν θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 και ακολούθως εμφάνισαν τα παραπάνω νοσήματα.
Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, μετά τη μόλυνσή τους με τον ιό, τα παιδιά παρουσίασαν συμπτώματα:
-ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, και,
-σημαντικές μεταβολές της διατροφής,
-ενώ ακολούθησαν και άλλα νευροψυχιατρικά συμπτώματα, καθώς και,
-διαταραχές των κινήσεων.
Οι γιατροί διαπίστωσαν την παρουσία των παραπάνω συμπτωμάτων στα παιδιά περίπου 2 εβδομάδες μετά τη διάγνωσή τους με COVID-19.
Το πρώτο από τα δύο παιδιά, ένα αγόρι 12 ετών, δεν είχε οικογενειακό ιστορικό νευροψυχιατρικών νόσων ή κινητικών διαταραχών.
Όταν έκανε RT-PCR για να πάρει στο σχολείο, διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2.
Όπως ανέφεραν οι γονείς του, αρχικά δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα, ωστόσο 2 εβδομάδες αργότερα ανέπτυξε φοβία για τις λοιμώξεις και απέφευγε να αγγίξει πόμολα, ενώ έπλενε τα χέρια του συνεχώς.
Η όρεξή του μειώθηκε επίσης αισθητά.
Στη φυσική εξέταση που έγινε στο παιδί δεν διαπιστώθηκε κάποιο παθολογικό σημείο, ωστόσο το αγόρι παρουσίαζε ψυχιατρικά συμπτώματα, καθώς και ορισμένα τικ στους μύες του προσώπου.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις του παιδιού ήταν επίσης φυσιολογικές, ενώ το ίδιο ίσχυε και για τους δείκτες αυτοανοσίας.
Το παιδί είχε ξανά θετικές εξετάσεις PCR για τον SARS-CoV-2 14 ημέρες μετά την πρώτη θετική εξέταση.
Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και η μαγνητική εγκεφάλου δεν είχαν παθολογικά ευρήματα.
Στην κλίμακα Children’s Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale, το σκορ του παιδιού ήταν 22, βαθμός που αντιστοιχεί σε μέτρια-σοβαρή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Μετά από δύο μήνες ψυχοθεραπείας, αν και το παιδί είχε πλέον αρνητικές εξετάσεις COVID-19, σχεδόν όλα τα ψυχικά συμπτώματα που προαναφέρθηκαν δεν είχαν υποχωρήσει.
Το δεύτερο παιδί, ένα αγόρι 13 ετών, παρουσίασε ορισμένα νέα ψυχιατρικά συμπτώματα με αποτέλεσμα οι γονείς του να το φέρουν στην ίδια κλινική.
Συγκεκριμένα, το παιδί έτρωγε οποιοδήποτε φαγητό χρησιμοποιώντας αποκλειστικά κουτάλι, ενώ πριν κοιμηθεί ταχτοποιούσε πάντοτε τα παπούτσια του με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
Δεκατρείς ημέρες πριν την εισαγωγή του στην κλινική, το παιδί είχε παρουσιάσει πυρετό, βήχα, δερματικό εξάνθημα και γαστρεντερικές διαταραχές.
Είχε επίσης θετικές εξετάσεις για COVID-19.
Όταν προσήλθε στο νοσοκομείο, το παιδί είχε επίσης ορισμένα τικ στους μύες του προσώπου, τικ στην ομιλία, υπερδραστηριότητα, επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, διάσπαση της προσοχής και μειωμένη όρεξη.
Όλες οι εξετάσεις που έκανε στην κλινική (εξετάσεις αίματος, καλλιέργειες βακτηρίων, δείκτες αυτοανοσίας, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, μαγνητική εγκεφάλου) ήταν φυσιολογικές.
Το σκορ του παιδιού στην κλίμακα Children’s Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale ήταν 28.8, που αντιστοιχεί σε σοβαρή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Το αγόρι έκανε ψυχοθεραπεία, ωστόσο όπως ανέφεραν οι γονείς του μετά από περίπου 1 μήνα είχε γίνει πιο επιθετικό.
Λόγω της απουσίας άλλων παθολογικών ευρημάτων αλλά και της απότομης εισβολής των παραπάνω συμπτωμάτων, οι επιστήμονες της έρευνας υποστήριξαν ότι ο ιός ενδέχεται να ευθύνεται για την εμφάνιση των παθήσεων αυτών στα παιδιά, ωστόσο αυτό δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί από αυτή τη μελέτη.
Όπως υποστήριξαν, αυτό δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, καθώς στο παρελθόν έχουν καταγραφεί και άλλα περιστατικά εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων σε παιδιά μετά από διάφορες λοιμώξεις.
Προφανώς, οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν αν ισχύει το ίδιο και για τον SARS-CoV-2, εξερευνώντας παράλληλα τους μηχανισμούς της παραπάνω σύνδεσης.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital.