Οι ενήλικες που παρουσιάζουν το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-A μετά τη λοίμωξη με COVID-19 έχουν συμπτώματα σε διάφορα οργανικά συστήματα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας.
Στην ανάλυσή τους, η οποία εξέτασε πάνω από 700 ασθενείς με COVID-19, ο μέσος αριθμός οργανικών συστημάτων που είχε πληγεί στους 15 ασθενείς που παρουσίασαν MIS-A ήταν 4, με:
-τους νεφρούς,
-το αίμα και,
-το γαστρεντερικό σύστημα, να είναι αυτά που πλήττονται συχνότερα.
Συνολικά, 9 από τους ασθενείς με MIS-A είχαν παρουσιάσει σοβαρή νόσηση από COVID-19, με τους 3 από αυτούς να νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, πριν ακόμα διαγνωστούν με MIS-A, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.
Τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ότι, αν και εμφανίζεται σχετικά σπάνια, η MIS-A παρουσιάζει μεγάλη ετερογένεια ως προς το εύρος των συμπτωμάτων που μπορεί να προκαλέσει, ενώ συχνά παραμένει αδιάγνωστη.
Αυτή τη στιγμή, η συχνότητα του συνδρόμου MIS-A είναι άγνωστη, αν και μάλλον αποτελεί σπάνια επιπλοκή της COVID-19.
Ένα αντίστοιχο σύνδρομο, το MIS-C, εμφανίζεται και σε ορισμένα παιδιά μετά τη λοίμωξη από COVID-19.
«Αντίθετα με τους ενήλικες, τα περισσότερα παιδιά που παρουσιάζουν το φλεγμονώδες σύνδρομο είχαν ήπια ή ασυμπτωματική COVID-19 λοίμωξη, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις MIS-A και MIS-C», έγραψε ο Eric Chow, MD, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, σε ένα άρθρο που συνόδευσε την έρευνα.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η παρούσα μελέτη θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τις μελλοντικές έρευνες σχετικά με την MIS-A και τον τρόπο που μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Η έρευνα
Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε περιστατικά ασθενών που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 στο Vanderbilt University Medical Center.
Η έρευνα διεξήχθη από το Μάρτιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020 και εξέτασε 7.196 ενήλικες ηλικίας άνω των 21 που είχαν εργαστηριακά επιβεβαιωμένη COVID-19.
Προκειμένου να περιληφθεί ένας ασθενής στη μελέτη θα έπρεπε να είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο 14-84 ημέρες μετά τη θετική εξέταση PCR ή τουλάχιστον 15 ημέρες μετά τη θετική ορολογική εξέταση.
Συνολικά:
– 839 ασθενείς (11.7%) νοσηλεύτηκαν για COVID-19,
-με τους 683 να παρουσιάζουν οξεία λοίμωξη.
-Από τους υπολοίπους, μόλις 15 πληρούσαν τα κριτήρια για τη διάγνωση του MIS-A.
Τελικά, η ανάλυση εξέτασε συνολικά 698 ασθενείς, εκ των οποίων οι 683 είχαν οξεία COVID-19, ενώ οι 15 είχαν MIS-A.
Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 56 χρόνια, οι περισσότεροι ήταν άνδρες, ενώ το 60% ήταν καυκάσιοι.
Οι ασθενείς με MIS-A είχαν συνήθως μικρότερη ηλικία (μέση ηλικία 45) και είχαν διαγνωστεί με ορολογικές εξετάσεις.
Το μέσο διάστημα από την εισαγωγή στο νοσοκομείο για οξεία COVID-19 μέχρι την εισαγωγή για MIS-A ήταν 23 ημέρες.
Όλοι οι ασθενείς με MIS-A είχαν αυξημένα επίπεδα φερριτίνης στις εργαστηριακές εξετάσεις, με ορισμένους να έχουν επίσης αυξημένα επίπεδα D-dimers, C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και ταχύτητας καθίζησης ερυθρών.
5 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ, ενώ το 20% των ασθενών με MIS-A παρουσίασε καταπληξία.
Από τους συνολικά 15 ασθενείς με MIS-A, οι 4 χρειάστηκαν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, ενώ οι 7 έλαβαν αντιβιοτικά.
Κανένας από αυτούς δεν κατέληξε.
Όπως τόνισαν οι επιστήμονες της έρευνας, οι ομάδες γιατρών που εξέτασαν αρχικά τους ασθενείς, σε αρκετές περιπτώσεις δεν κατάφεραν να θέσουν τη διάγνωση της MIS-A.
Περιορισμοί της έρευνας
Δύο περιορισμοί της έρευνας ήταν το γεγονός ότι αρκετοί γιατροί δεν είχαν την ικανότητα να διαγνώσουν την MIS-A (με αποτέλεσμα τα ποσοστά της να είναι πιθανώς χαμηλότερα από τα πραγματικά), ενώ σε αρκετούς ασθενείς δεν είχαν κάνει καν έλεγχο των κριτηρίων για τη νόσο.
Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, στο μέλλον είναι απαραίτητο να γίνουν και άλλες έρευνες που θα εξετάσουν τόσο τα διαγνωστικά κριτήρια όσο και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις στους ασθενείς με MIS-A.
«Η MIS-A μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους παθολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τον ιό SARS-CoV-2, καθώς και για το ρόλο της εκτεταμένης φλεγμονής στην παθολογία του ιού», κατέληξε ο Chow.
https://www.medpagetoday.com/infectiousdisease/covid19/92680
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital