Σύμφωνα με μία νέα συστηματική μελέτη και μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia, οι ασθενείς με προχωρημένο διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου αν μολυνθούν με τον ιό SARS-CoV-2.
Στην ανάλυση εξετάστηκαν 22 έρευνες με συνολικά 17.687 εθελοντές.
Αυτή είναι η πρώτη συστηματική μελέτη και μετα-ανάλυση που εξετάζει συγκεκριμένους φαινοτύπους διαβητικών με COVID-19 και, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, θα συνεχίσουν να ενημερώνουν τα αποτελέσματά της καθώς δημοσιεύονται νέα δεδομένα για την COVID-19 και το διαβήτη.
Όπως διαπίστωσε η μελέτη, οι παράγοντες κινδύνου στους διαβητικούς ασθενείς ήταν παρόμοιοι με αυτούς που παρατηρούνται στο γενικό πληθυσμό.
Συγκεκριμένα:
– Οι άνδρες διαβητικοί είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από OVID-19 συγκριτικά με τις διαβητικές γυναίκες, ενώ,
–οι ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών με διαβήτη είχαν πάνω από 3 φορές αυξημένο κίνδυνο να καταλήξουν σε σχέση με τους διαβητικούς νεότερων ηλικιών.
-Με κάθε 5 χρόνια αύξησης της ηλικίας, ο σχετικός κίνδυνος θανάτου στους διαβητικούς ασθενείς αυξανόταν κατά 43%.
Από τις 22 έρευνες που εξετάστηκαν στην ανάλυση, ελάχιστες είχαν δεδομένα για συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου ειδικούς για το διαβήτη.
Η ισχυρότερη σύνδεση παρατηρήθηκε για τα επίπεδα γλυκόζης >11 mmol/l.
-Οι ασθενείς που είχαν τα παραπάνω επίπεδα κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο για COVID-19, είχαν 8.6 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς που είχαν κάτω από 6 mmol/l.
-Οι ασθενείς που έπαιρναν ινσουλίνη για την αντιμετώπιση του διαβήτη είχαν 75% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν ινσουλίνη.
Η χρήση ινσουλίνης συνδέεται συνήθως με πιο προχωρημένο διαβήτη.
Αντίθετα, οι ασθενείς που έπαιρναν μετφορμίνη (τη θεραπεία «πρώτης γραμμής» για το διαβήτη τύπου 2) είχαν 50% μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν μετφορμίνη.
Χρόνια νοσήματα
Ορισμένα χρόνια νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19 στο γενικό πληθυσμό συνδέθηκαν με αυξημένη θνητότητα και στους διαβητικούς.
Συγκεκριμένα:
–η καρδιαγγειακή νόσος συνδέθηκε με 56% αυξημένο κίνδυνο θανάτου,
–η χρόνια νεφρική νόσος με 93% αυξημένο κίνδυνο, ενώ,
–η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με 40% αυξημένο κίνδυνο.
Η παρούσα μελέτη, σύμφωνα με τους συγγραφείς, προσφέρει τα καλύτερα δεδομένα για τη σύνδεση ανάμεσα σε συγκεκριμένους φαινοτύπους διαβητικών ασθενών και τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19.
Συνοψίζοντας, τόνισαν ότι:
-το ανδρικό φύλο,
-η προχωρημένη ηλικία, και,
-ορισμένες προϋπάρχουσες παθήσεις,
-καθώς και η χρήση ινσουλίνης,
συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου και σοβαρής νόσησης από COVID-19.
Αντίθετα η χρήση μετφορμίνης συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου.
Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι προκειμένου να ισχυροποιηθούν οι παρατηρήσεις τους θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες που θα εξετάσουν ειδικούς παράγοντες κινδύνου για τους ασθενείς με διαβήτη, όπως για παράδειγμα, ο χρόνος από τη διάγνωση της νόσου και οι συνυπάρχουσες παθήσεις των διαβητικών.
Δεσμεύτηκαν επίσης να ενημερώνουν συνεχώς τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους, κάθε φορά που δημοσιεύονται νέα δεδομένα για τους διαβητικούς ασθενείς με COVID-19.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital