Κάθε εμβολιασμός μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας που μας έχει ταλαιπωρήσει τους τελευταίους 16 μήνες.
Ωστόσο, για ορισμένους ασθενείς που νόσησαν από COVID-19, οι χρόνιες επιπλοκές της λοίμωξης θα παραμείνουν ακόμα και μετά την ανοσία της αγέλης.
Περισσότερο από 1 έτος μετά το 1ο περιστατικό του ιού, η επιστημονική κοινότητα μαθαίνει ακόμα νέες πληροφορίες για τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της COVID-19.
Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό Nature, οι ασθενείς που παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα στην αρχή της λοίμωξης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές μακροπρόθεσμα, όπως για παράδειγμα καρδιαγγειακές ή νεφρικές νόσους.
Σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά πάνω από 150 εκατομμύρια περιστατικά COVID-19.
“Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, περίπου το 10% από τους παραπάνω ασθενείς θα παρουσιάσει long COVID, δηλαδή συμπτώματα τα οποία παραμένουν 4 εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση με τον ιό“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.
Επιδράσεις της long COVID
Ορισμένοι ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 μπορεί να παρουσιάσουν μία σειρά παθήσεων όπως:
-καρδιαγγειακή νόσο,
-διαβήτη, και,
-νεφρικές παθήσεις,
αρκετό καιρό μετά τη λοίμωξή τους με τον ιό.
“Αν και ακόμα δεν έχει ανιχνευθεί κάποιος σαφής μηχανισμός σύνδεσης ανάμεσα στην COVID-19 και τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι τελευταίες αποδίδονται στη φλεγμονή ή στην ενεργοποίηση μίας υποκείμενης νόσου“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.
Σύμφωνα με την πρώτη θεωρία, η COVID-19 προκαλεί άμεσα τις παραπάνω επιπλοκές μέσω της φλεγμονής που προκαλεί ο ιός, ή μέσω της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος στη λοίμωξη με τον ιό.
Η δεύτερη θεωρία υποστηρίζει ότι οι ασθενείς που παρουσιάζουν χρόνιες επιπλοκές είχαν ήδη προδιάθεση γι’ αυτές και η COVID-19 λοίμωξη τις έφερε στην επιφάνεια.
-Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς θα είχαν παρουσιάσει τις παραπάνω επιπλοκές ακόμα κι αν δεν είχαν μολυνθεί με τον ιό;
“Προς το παρόν αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα.
Αν και η COVID-19 εντοπίζεται κυρίως τους πνεύμονες, γνωρίζουμε σήμερα ότι μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα, επομένως δεν είναι απίθανο να προκαλέσει μεταβολικές, καρδιαγγειακές, μυοσκελετικές και νευρολογικές επιπλοκές“, εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.
Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξουμε;
Αν και υπάρχουν διάφορα συμπτώματα που εμφανίζονται στους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο, νεφρική νόσο ή διαβήτη, τα παρακάτω είναι αυτά που θα πρέπει να θυμόμαστε:
Καρδιαγγειακή Νόσος
- Αίσθημα δυσφορίας στο θώρακα
- Άλγος ή αίσθημα πίεσης που εξαπλώνεται προς το βραχίονα
- Αδικαιολόγητη εφίδρωση
- Αίσθημα παλμών
- Εύκολη κόπωση
Νεφρική Νόσος
- Συχνοουρία
- Αφρώδη ή ούρα με προσμίξεις αίματος
- Οιδήματα στα κάτω άκρα
- Ξηροδερμία και κνησμός
- Απώλεια βάρους ή μειωμένη όρεξη
Διαβήτης
- Έντονη δίψα
- Μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια
- Έντονο αίσθημα πείνας
- Αίσθημα κόπωσης
- Συχνοουρία
Ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο;
Σήμερα, δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιοι ασθενείς θα παρουσιάσουν μακροπρόθεσμες επιπλοκές μετά την COVID-19 λοίμωξη.
Όπως έχει διαπιστωθεί, ακόμα και ασθενείς που παρουσίασαν ήπια συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσουν χρόνιες επιπλοκές.
“Κατά συνέπεια, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε από τις παραπάνω είναι να εμβολιαστούμε, ακόμα κι αν έχουμε νοσήσει ήδη από COVID-19.
Ο εμβολιασμός μπορεί να μας προστατεύσει επίσης από τις επαναμολύνσεις, αλλά και από τα νεότερα, πιο επικίνδυνα στελέχη του ιού“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.