Αύριο, Μεγάλη Τρίτη, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39 ετών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, ενώ την επομένη για όποιον δηλώσει θα μπορέσει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 θα γίνει στις 29 Απριλίου, με το εμβόλιο της AstraZeneca και 1η Μαΐου για 45-49 ετών.
Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί.
2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.
Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από 5 Μαΐου.
Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν είπε ο γ. γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται.
Από τις 5 Μαΐου αναπτύσσονται 1.500 εμβολιαστικά κέντρα και αργότερα θα προστεθούν και άλλα., έκανε γνωστό ο κ. Θεμιστοκλέους.
Για τις ακυρώσεις των εμβολιασμών
Σχετικά με το θέμα των ακυρώσεων και του μπλοκαρίσματος, ανέφερε:
“Καταρχήν να ενημερώσουμε ότι χρειάζονται δύο ακυρώσεις και στην επόμενη προσπάθεια είναι που το σύστημα σε μπλοκάρει σε ένα διάστημα 15 ημερών.
Να πούμε ότι το διάστημα ήταν 30 ημερών και το κατεβάσαμε στις 15 ημέρες όταν αισθανθήκαμε ασφαλείς με το σύστημα.
Αυτό δεν γίνεται για να τιμωρήσουμε κανέναν, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται μια σημαντική προσοχή, γιατί κάποιες ακυρώσεις οδηγούν να μένουν αδιάθετα ραντεβού για κάποιον άλλον συμπολίτη μας”, ενώ στην συνέχεια, επεσήμανε:
“Η εφοδιαστική αλυσίδα είναι αρκετά περίπλοκη, πώς εφοδιάζουμε τα εμβολιαστικά κέντρα, πώς γίνεται ο προγραμματισμός.
Άρα αν αφήναμε κάποιον να κάνει επαναλαμβανόμενες ακυρώσεις στο σύστημα θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα, που πέρα από την επιχειρησιακή δυσκολία αυτό θα κατέληγε συμπολίτες μας να μην εμβολιάζονταν ενώ θα υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια, θα έμεναν κενά.
Συνεπώς, έχουμε μειώσει το χρονικό διάστημα, αφού είδαμε ότι το σύστημα μπορούμε να το αντέξουμε επιχειρησιακά, από τις 30 μέρες στις 15.
Δεν γίνεται με διάθεση να τιμωρήσουμε οποιονδήποτε, αλλά κυρίως είναι για να διασφαλίσουμε ότι όλες οι διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων που έχουμε, θα διατεθούν στους συμπολίτες μας“.