Τα εμβόλια που χρησιμοποιούν αδενοϊό φορέα δεν είναι όλα ίδια, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της Johnson & Johnson, θέλοντας έτσι να δημιουργήσουν αποστάσεις ανάμεσα στο εμβόλιό τους και αυτό της AstraZeneca.
Η Janssen Vaccines and Prevention, η εταιρία που ανέπτυξε το εμβόλιο της Johnson & Johnson, έστειλε προσφάτως μία επιστολή στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.
Με την επιστολή αυτή θέλησε να απαντήσει στη μελέτη για ένα από τα 6 περιστατικά θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου (CVST) με θρομβοκυτταροπενία που σχετίστηκε με το εμβόλιο, η οποία δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό.
Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της Janssen τα δεδομένα είναι ανεπαρκή και επομένως δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στο εμβόλιο της J&J και την παραπάνω επιπλοκή.
Τόνισαν επίσης ότι τα ποσοστά της τελευταίας είναι παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται στο γενικό πληθυσμό, χαρακτηρίζοντας την ανεπιθύμητη ενέργεια «εξαιρετικά σπάνια».
Στην επιστολή τους, έκαναν, ωστόσο ένα βήμα παραπάνω, υποστηρίζοντας ότι η ανεπιθύμητη ενέργεια από το εμβόλιό τους δεν ταυτίζεται με αυτή που προκαλεί το εμβόλιο της AstraZeneca.
“Όπως εξήγησαν, το εμβόλιό τους χρησιμοποιεί έναν ανθρώπινο αδενοϊό (τον Ad26), ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό που μολύνει τυπικά τους χιμπατζήδες (τον ChAdOx1).
Ο καθένας από τους παραπάνω ιούς προσδένεται σε διαφορετικούς υποδοχείς και επομένως προκαλεί διαφορετικές βιολογικές επιδράσεις“, σημειώνει ο κ Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.
Οι επιστήμονες ανέφεραν επίσης ότι ένα από τα περιστατικά CVST με θρομβοκυτταροπενία εμφανίστηκε και στις κλινικές δοκιμές φάσης 3, ωστόσο δεν συνδέθηκε με το εμβόλιο.
Στο περιστατικό αυτό διαπιστώθηκε επίσης ότι ο ασθενής είχε αντισώματα για τον παράγοντα αιμοπεταλίων 4.
“Σήμερα, τα περιστατικά που έχουν συνδεθεί με θρόμβωση και θρομβοκυτταροπενία είναι πολύ περισσότερα στο εμβόλιο της AstraZeneca (έχουν γίνει βέβαια και πολύ περισσότερες δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου)“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που παρουσίασε το ACIP (η επιτροπή ελέγχου των εμβολίων στις ΗΠΑ) έχουν καταγραφεί αυτή τη στιγμή 79 περιστατικά θρόμβωσης με θρομβοκυτταροπενία, εκ των οποίων τα 19 κατέληξαν.
Έχουν παρατηρηθεί επίσης:
-62 περιστατικά CVST, καθώς και,
–24 περιστατικά σπλαγχνικής φλεβοθρόμβωσης με θρομβοκυτταροπενία.
Το CDC δεν έχει αποφανθεί ακόμα αν ο μηχανισμός για την εμφάνιση θρομβώσεων είναι ο ίδιος στα εμβόλια της J&J και της AstraZeneca.
Νέα περιστατικά θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca
Εκτός από τα περιστατικά στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Νορβηγία, δημοσιεύτηκαν προσφάτως στο NEJM και δεδομένα για 23 ασθενείς που παρουσίασαν θρόμβωση με θρομβοκυτταροπενία 6-24 ημέρες μετά το εμβόλιο της AstraZeneca.
Όπως και στα προηγούμενα περιστατικά θρομβώσεων από το εμβόλιο:
-οι 21 από τους 23 ασθενείς είχαν θετικές εξετάσεις αντισωμάτων για τον παράγοντα αιμοπεταλίων,
-4 χωρίς να παίρνουν ηπαρίνη.
Η μέση ηλικία των παραπάνω περιστατικών ήταν τα 46, ενώ οι 14 ήταν γυναίκες.
–Ένας ασθενής είχε ιστορικό εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης, ενώ,
–μία γυναίκα έπαιρνε από του στόματος αντισυλληπτικά.
–13 ασθενείς είχαν κλινικά χαρακτηριστικά εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης,
-4 είχαν πνευμονική εμβολή,
-2 είχαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ,
-2 είχαν θρόμβωση της πυλαίας φλέβας.
“Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση ήταν ότι όλοι οι ασθενείς είχαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα D-dimers, αντίστοιχα με αυτά που παρατηρούνται στους ασθενείς με καρκίνο, ενώ τα επίπεδα του ινωδογόνου ήταν χαμηλά ή φυσιολογικά”, τονίζει ο κ. Δημητρακόπουλος.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της τελευταίας μελέτης, οι ασθενείς αυτοί ΔΕΝ θα πρέπει να λάβουν μεταγγίσεις αίματος, «καθώς η θεραπεία αυτή μπορεί να δημιουργήσει περιβάλλον που επάγει περαιτέρω ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων από τα αντισώματα, καθώς και νέων θρομβώσεων».
7 από τους παραπάνω ασθενείς κατέληξαν και από τις νεκροψίες διαπιστώθηκαν ενδείξεις θρομβώσεων:
-στους πνεύμονες,
-το έντερο,
-τις εγκεφαλικές φλέβες και,
-τους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου, καθώς και.
-εκτεταμένη ενδοκρανιακή αιμορραγία.
“Αυτή τη στιγμή ακόμα διερευνάται ποια είναι τα συστατικά του εμβολίου που συνδέονται με την απόκριση στον παράγοντα αιμοπεταλίων 4.
Σήμερα, αρκετές έρευνες εξετάζουν επίσης τα ποσοστά της παραπάνω ανεπιθύμητης ενέργειας συγκριτικά σε ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 και σε ασθενείς που εμβολιάστηκαν”, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.