Μία δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech σε ασθενείς που νόσησαν από COVID-19, δημιουργεί εξίσου ισχυρή ανοσολογική απόκριση με αυτή που παρουσιάζεται στους ασθενείς χωρίς ιστορικό λοίμωξης που λαμβάνουν και τις δύο δόσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.
Οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης ουσιαστικά επιβεβαιώνουν αυτές προηγούμενων ερευνών που είχαν διαπιστώσει ότι μόλις 1 δόση του εμβολίου επαρκεί για να προσφέρει ικανοποιητική ανοσία σε άτομα με ιστορικό θετικής εξέτασης στον SARS-CoV-2.
Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει επίσης να επιτευχθεί μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη με μικρότερο αριθμό συνολικών δόσεων.
“Το εμβόλιο των εταιριών Pfizer και BioNTech χορηγείται τυπικά σε 2 δόσεις με διαφορά 21 ημερών και έχει πάνω από 95% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη του SARS-CoV-2, του ιού δηλαδή που ευθύνεται για την παρούσα πανδημία”, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.
Σύμφωνα με την παρούσα μελέτη, οι ασθενείς που νόσησαν στο παρελθόν από COVID-19 δεν χρειάζεται να λάβουν τη 2η δόση του εμβολίου αυτού.
«Μετά τη χορήγηση μίας δόσης του εμβολίου, οι ασθενείς που είχαν νοσήσει στο παρελθόν από COVID-19, παρουσίασαν συγκρίσιμη απόκριση αντισωμάτων με αυτή που εμφανίζεται σε αυτούς που κάνουν 2 δόσεις του εμβολίου, χωρίς να έχουν ιστορικό λοίμωξης», δήλωσε η Kimia Sobhani, PhD, από το Cedars-Sinai.
«Φαίνεται έτσι ότι 1 δόση του εμβολίου σε ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης, προσφέρει τα ίδια οφέλη με τις 2 δόσεις σε ασθενείς που δεν νόσησαν στο παρελθόν από τον ιό», πρόσθεσε.
Για τη μελέτη τους, οι επιστήμονες έδωσαν ερωτηματολόγια σε 1.090 επαγγελματίες υγείας από το Cedars-Sinai Health System που είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech.
Μέσω των παραπάνω ερωτηματολογίων συνελέχθησαν δεδομένα σχετικά με το ιστορικό νόσησης από COVID-19, καθώς και τα συμπτώματα που εμφανίστηκαν μετά τον εμβολιασμό στους ασθενείς.
Εξετάσεις αντισωμάτων
Οι επιστήμονες έκαναν επίσης εξετάσεις αντισωμάτων προκειμένου να εξετάσουν την ισχύ της ανοσιακής απόκρισης μετά τον εμβολιασμό.
Τα επίπεδα των αντισωμάτων εξετάστηκαν σε 3 διαφορετικές χρονικές στιγμές και συγκεκριμένα:
-1-3 ημέρες πριν την 1η δόση,
-7-21 ημέρες μετά την 1η δόση, και,
-7-21 ημέρες μετά τη 2η δόση.
“Με βάση τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων, οι επιστήμονες ξεχώρισαν 35 ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης COVID-19 που είχαν λάβει 1 δόση του εμβολίου και 228 άτομα χωρίς ιστορικό λοίμωξης που είχαν λάβει και τις 2 δόσεις.
Με βάση τις εξετάσεις αντισωμάτων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα και η απόκριση των ειδικών αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2 ήταν παρόμοια στις 2 ομάδες“, εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.
Ανεπιθύμητες ενέργειες εμβολίου
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μετά το εμβόλιο ήταν ισχυρότερες μετά την 1η δόση σε αυτούς που είχαν ιστορικό λοίμωξης, ωστόσο ήταν συγκρίσιμα με αυτά που εμφανίζονται τυπικά μετά τη 2η δόση σε άτομα που δεν έχουν νοσήσει.
Περιορισμοί της έρευνας
“Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι καθώς η έρευνά τους είχε ορισμένους περιορισμούς, τα αποτελέσματά της θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από νέες, πιο λεπτομερείς μελέτες μεγαλυτέρου μεγέθους.
Ένας από τους περιορισμούς ήταν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων υπολογίστηκαν μόνο μέχρι την 21η ημέρα μετά τη χορήγηση της κάθε δόσης, επομένως θα χρειαστεί μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης για να γνωρίζουμε πως εξελίσσεται η ανοσία σε κάθε προσέγγιση”, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.
Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν επίσης τις διαφορές ανάμεσα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που παρουσιάζουν μειωμένη απόκριση στα εμβόλια.
Θα πρέπει να διαπιστωθεί αν 1 δόση από άλλα εμβόλια (εκτός της Pfizer) είναι εξίσου αποτελεσματικές στους ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης.