Επιφυλάξεις για την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει Πάσχα εξέφρασε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του LSE Ηλίας Μόσιαλος.
Από την άλλη ο καθηγητής χαρακτήρισε αναπόφευκτες τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε εμπορικούς δρόμους, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αναφέροντας πως δεν τον ανησυχεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα γιατί πρόκειται για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα κατά το οποίο οι πολίτες τηρούν τα μέτρα, βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και με μικρό ρίσκο.
Αναλυτικότερα, αναφορικά με τις διαπεριφερειακές, ο καθηγητής σημείωσε πως προέχει η επιτάχυνση των εμβολιασμών και ενδεχομένως έχει περισσότερη αξία στην παρούσα φάση να μην επιτραπούν για λίγο ακόμη κάποιες δραστηριότητες ούτως ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.
«Θα έλεγα να περιμένουμε λίγο ακόμα, δεν είναι τώρα αυτό το βασικό», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ προσθέτοντας πως “εάν το βασικό για εμάς είναι η σχέση μας με τα τεκταινόμενα της Μεγάλης Εβδομάδας, δηλαδή η θρησκευτική μας προσέγγιση, αυτή μπορεί να υπάρχει παντού”, ενώ επεσήμανε:
«Είδαμε και τον αρχιεπίσκοπο και την πολύ σωστή δήλωση που έκανε, να πάμε να εμβολιαστούμε όλοι, αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Να τηρούμε τα μέτρα, να προσέχουμε τους συνανθρώπους μας».
Σημείωσε δε, πως θα ήταν επιφυλακτικός για άνοιγμα προκειμένου να γιορτάσουμε το Πάσχα και να μετακινηθούμε στην επαρχία:
“Μια περιστολή των δραστηριοτήτων για λίγο ακόμη, θα είναι σημαντική γιατί αυτό το οποίο προέχει είναι να ελέγξουμε την πανδημία“.
Στην συνέχεια εξήγησε, γιατί δεν τον ανησυχεί το γεγονός ότι παράλληλα με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ανοίγουν τα λύκεια και μάλιστα και στις κόκκινες περιοχές.
Όπως τόνισε ο καθηγητής, η λειτουργία του λιανεμπορίου γίνεται με ελεγχόμενο τρόπο και έτσι δεν επιβαρύνεται παραπάνω επιδημιολογικά η χώρα.
«Οι περισσότεροι πολίτες είναι έξω, κάνουν τις βόλτες τους, το να περάσουν από ένα κατάστημα και να πάρουν ένα προϊόν το οποίο έχουν παραγγείλει δεν θα αλλάξει κάτι» ανέφερε αντιπαραβάλλοντας τα οφέλη που το άνοιγμα του λιανεμπορίου συνεπάγεται γενικότερα και επισημαίνοντας πως δεν ανοίγουν όλα τα σχολεία αλλά μόνο τρεις τάξεις ενώ είναι ακόμη αμφίβολο εάν τα παιδιά της Γ’ Λυκείου επιστρέψουν μαζικά στις σχολικές αίθουσες.
«Επομένως είναι ένα ελεγχόμενο άνοιγμα», είπε εξηγώντας πως “δεδομένου του ότι θα υπάρχουν λιγότεροι μαθητές μεγαλύτερη ηλικίας οι οποίοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα και δεν θα χρειάζονται γονείς για να τους μεταφέρουν- ώστε να επιβαρύνεται η κυκλοφορία-, ότι τα διαλείμματα θα είναι ρυθμισμένα και ότι ο καιρός καλυτερεύει και το άνοιγμα θα είναι κατ΄ ουσίαν για δύο εβδομάδες, το ρίσκο θα είναι πάρα πολύ μικρό.
Παράλληλα χαρακτήρισε «αναπόφευκτες» τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σήμερα 10/4 στην Ερμού ο καθηγητής, αναφέροντας πως τουλάχιστον, πάνω από το 80% των πολιτών φορούσαν μάσκα ενώ αντιθέτως στην Βρετανία ούτε το 10% όσων κυκλοφορούν δεν το κάνει.
«Επομένως κάτι κάνουμε καλύτερα στην Ελλάδα» τόνισε και πρόσθεσε πως “όπως γνωρίζουμε σε εξωτερικούς χώρους οι πιθανότητες της διασποράς του κορωνοϊού είναι πολύ μικρή, 18-19 φορές μικρότερη σε σύγκριση με τους εσωτερικούς χώρους“.
«Άρα υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει ένα μικρό ρίσκο, αυτό είναι αναπόφευκτο εφόσον πάμε σε μερική χαλάρωση αλλά δεν αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο όσο πολλοί πιστεύουμε» κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.