Ένα μικρό ποσοστό ασθενών παρουσιάζει συμπτωματική υπέρταση μετά τη λήψη του εμβολίου της COVID-19, σύμφωνα με μία νέα μελέτη περιστατικών από την Ελβετία.
Από τους συνολικά 12.349 ασθενείς που εμβολιάστηκαν σε ένα νοσοκομείο, οι 9 παρουσίασαν συμπτώματα όπως κακουχία, κεφαλαλγία, θωρακικό άλγος, εφίδρωση και έντονο άγχος, λίγο μετά τη λήψη ενός mRNA εμβολίου.
“Οι γιατροί υπολόγισαν την αρτηριακή πίεση σε αρκετούς από τους παραπάνω ασθενείς και διαπίστωσαν ότι δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν υπέρταση με τις μετρήσεις να φτάνουν ακόμα και τα 220/102 mmHg.
Η αρτηριακή πίεση μετρήθηκε 3 φορές σε κάθε ασθενή με διαφορά 5 λεπτών σε κάθε μέτρηση, όπως ανέφεραν οι γιατροί στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital
Σε όλους τους παραπάνω ασθενείς η αρτηριακή πίεση επανήλθε εντός φυσιολογικών ορίων σε μικρό διάστημα.
«Τα εμβόλια mRNA έχουν εξεταστεί λεπτομερώς για τις αντιδράσεις υπερευαισθησίας που μπορεί να προκαλέσουν, ιδιαίτερα μετά τα 21 περιστατικά αναφυλαξίας.
Η υπέρταση, αντιθέτως, δεν έχει εξεταστεί ως ανεπιθύμητη ενέργεια από καμία κλινική δοκιμή μέχρι σήμερα», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων της COVID-19 συμμετείχαν κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας, ενώ μετά την έγκρισή του, το εμβόλιο χορηγείται κυρίως σε ηλικιωμένους.
«Αν και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως την έκταση και το μηχανισμό εμφάνισης υπέρτασης μετά τα εμβόλια mRNA, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι στους ηλικιωμένους με ιστορικό υπέρτασης ή/και σοβαρές συννοσηρότητες από το καρδιαγγειακό θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της αρτηριακής πίεσης πριν τον εμβολιασμό», υποστήριξαν οι επιστήμονες.
Δεν εξετάστηκε η αρτηριακή πίεση των ασθενών πριν τον εμβολιασμό τους
Ωστόσο, η αλλαγή των οδηγιών με βάση αποκλειστικά την παρούσα μελέτη πιθανώς δεν είναι συνετή, καθώς η έρευνα δεν εξέτασε την αρτηριακή πίεση των ασθενών πριν τον εμβολιασμό τους, ενώ δεν μπορούμε επίσης να εξηγήσουμε τη σύνδεση ανάμεσα στις 2 παθήσεις.
Επίσης, ο αριθμός των ασθενών που παρουσίασαν τη συγκεκριμένη επιπλοκή ήταν πολύ μικρός (9) μπροστά στα εκατομμύρια των ασθενών που έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.
Κινδυνεύουν οι ασθενείς με υπέρταση αν καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους
“Ακόμη, η πιθανή καθυστέρηση του εμβολιασμού στους ασθενείς με υπέρταση, μία ευπαθή ομάδα για τη σοβαρή λοίμωξη από COVID-19, θα εκθέσει τους ασθενείς σε αχρείαστο κίνδυνο.
Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι μία διαδικασία που χρειάζεται εβδομάδες ή μήνες και σε αυτό το διάστημα οι ασθενείς δεν θα είναι προστατευμένοι από τον ιό.
Οι επιστήμονες της έρευνας από την Ελβετία υποστήριξαν ότι θα πρέπει να εξετάσουμε δεδομένα για τον εμβολιασμό απ’ όλο τον κόσμο πριν ανησυχήσουμε για μία πιθανή σύνδεση ανάμεσα στον εμβολιασμό για την COVID-19 και την υπέρταση“, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.
–Από τους συνολικά 9 ασθενείς που παρουσίασαν υπέρταση (7 γυναίκες και 2 άνδρες, ηλικίες 55-88 ετών),
-οι 8 είχαν ιστορικό αρτηριακής υπέρτασης, ενώ,
-οι 6 έπαιρναν φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου.
Μετά τη μεταφορά του στα επείγοντα ο ένας ασθενής έκανε απεικονιστικές εξετάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν ανέδειξαν κάποια επιπλοκή.
Ένας από τους ασθενείς ανέφερε άλγος στο θώρακα, ωστόσο δεν είχε παθολογικά ευρήματα στο ηλεκτροκαρδιογράφημα ούτε αύξηση στα επίπεδα της hs-τροπονίνης που παραπέμπει σε οξύ στεφανιαίο σύνδρομο.
Ένας άλλος ασθενής διαγνώστηκε τελικά με υπέρταση της λευκής μπλούζας οπότε δε χρειάστηκε θεραπεία.
Από τα δεδομένα της έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι η παροδική αύξηση στην αρτηριακή πίεση δεν είχε επιδράσεις σε άλλα όργανα.
8 από τους 9 ασθενείς που παρουσίασαν υπέρταση είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, ενώ ο τελευταίος έκανε το εμβόλιο της Moderna.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι ένα ποσοστό των ασθενών με υπέρταση παρουσιάζουν σημαντική αύξηση τόσο στη συστολική όσο και στη διαστολική πίεση μετά τη λήψη του εμβολίου.
Τα αίτια του παραπάνω φαινομένου είναι αυτή τη στιγμή άγνωστα, ωστόσο ενδεχομένως αποδίδεται στο άλγος από την έγχυση ή το σύνδρομο της λευκής μπλούζας.
Άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες μπορεί να είναι τα συστατικά των εμβολίων όπως το PEG, ωστόσο η θεωρία αυτή είναι λιγότερο πιθανή, λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος από τη χορήγηση των εμβολίων μέχρι την εμφάνιση της υπέρτασης», κατέληξαν οι επιστήμονες.