Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή εκατοντάδων γιατρών της Αττικής, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα με θέμα, «Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στη φροντίδα των ασθενών με COVID – 19, σε κατ’ οίκον νοσηλεία» που συνδιοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.
Έγκριτοι επιστήμονες παρουσίασαν όλα τα νεότερα δεδομένα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της Covid-19 λοίμωξης, την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιοαγγειακών εκδηλώσεων και των θρομβοεμβολικών επεισοδίων καθώς και τον εμβολιασμό για την Sars-CoV-2.
Τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής υγειονομικής κρίσης.
Μετά το πέρας των ομιλιών απαντήθηκαν τα ερωτήματα, που διατύπωσαν οι εκατοντάδες γιατροί, οι οποίοι παρακολουθούσαν την Ημερίδα.
Τις εργασίες άνοιξαν ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης και ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Πλατανησιώτης ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα.
Προεδρείο και Οργανωτική Επιτροπή ήταν οι κ.κ. Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Παύλος Σαρώφ, Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Αναστάσιος Χατζής, Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποτελεί το ανάχωμα για να μην καταλήξουν οι ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές στα νοσοκομεία, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, τον καθοριστικό ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η χώρα μας.
Οι ιδιώτες γιατροί της Αττικής έπραξαν το χρέος τους και κράτησαν ανοιχτά τα ιατρεία τους ακόμα και κατά το πρώτο διάστημα που οι συνθήκες ήταν αβέβαιες.
Σήμερα είναι η ώρα που ο ρόλος της ΠΦΥ είναι πιο σημαντικός από ποτέ, τόσο στην παρακολούθηση των ασθενών με Covid-19, προκειμένου να αποτραπούν οι σοβαρές επιπλοκές και να μην καταλήξουν στα νοσοκομεία, όσο και μετά τη λοίμωξη, στο στάδιο της αποθεραπείας.
Οφείλουμε ως γιατροί, της χώρας του Ιπποκράτη, να καταδείξουμε τις δυνατότητες μας να κερδίσουμε τον πόλεμο της πανδημίας, με την συμμαχία των ιατρικών λειτουργών και αξιοποιώντας όλες μας τις εφεδρείες».
Το πρόγραμμα της Ημερίδας διαρθρώθηκε ως εξής:
ΛΟΥΚΙΔΗΣ Στυλιανός Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, ΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟΝ & Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
COVID – 19 Μία κατ’ εξοχήν αναπνευστική νόσος: πρώιμη αντιμετώπιση
ΚΑΥΚΑΣ Νικόλαος Καρδιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος ΓΝΑ ΚΑΤ & Μέλος ΔΣ Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
COVID – 19 Κάρδιο-αγγειακές εκδηλώσεις & η αντιμετώπιση τους
ΣΑΜΑΡΚΟΣ Μιχαήλ Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Α’ Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «Λαϊκό» & Ταμίας ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας
COVID – 19 Ενιαίο πρωτόκολλο αντιμετώπισης ασθενών από την ΠΦΥ
ΝΟΜΙΚΟΥ Ευφροσύνη Διευθύντρια Αιμοδοσίας, Τμήματος Αιμόστασης & Κέντρου Αιμορροφιλικών, Ιπποκράτειο ΓΝΑ& Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Τμήματος Αιμόστασης της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας
COVID – 19 Πρόληψη & αντιμετώπιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων
ΜΑΡΙΝΟΣ Γεώργιος Επίκουρος Καθηγητής Γενικής Ιατρικής – Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ & Ταμίας ΔΣ του ΙΣΑ
COVID – 19 Ο ρόλος των ιατρών της ΠΦΥ στην προώθηση του εμβολιασμού
ΨΥΧΑΡΗΣ Παναγιώτης Ορθοπαιδικός, Διευθυντής ΕΣΥ Κέντρου Υγείας Βύρωνα, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΦΥ & Μέλος ΔΣ του ΙΣΑ
COVID – 19 Ο ρόλος των Κέντρων Υγείας στην προώθηση του εμβολιασμού
Για να δείτε το βίντεο της ημερίδας στο YouTube πατήστε στον σύνδεσμο