Οι ασθενείς με χαμηλή βιταμίνη D που νοσηλεύονται για COVID-19 έχουν μειωμένο κίνδυνο διασωλήνωσης και θανάτου εφόσον έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D 1000 μονάδων εβδομαδιαίως πριν τη νοσηλεία τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας έρευνας που παρουσιάστηκε στο ENDO 2021, το ετήσιο συνέδριο του Endocrine Society.
Η παραπάνω παρατήρηση είναι εξαιρετικά σημαντική, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε το ποσοστό των ασθενών που έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D παγκοσμίως και ιδιαίτερα στις χώρες του Δυτικού κόσμου.
Γνωρίζουμε σήμερα ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να περιορίσουν τη φλεγμονή σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωστόσο οι έρευνες που έχουν εξετάσει τη χρησιμότητα των παραπάνω συμπληρωμάτων στην COVID-19 είναι πολύ περιορισμένες.
“Ο σκοπός της έρευνας ήταν να εξετάσει αν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο για COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης σε ασθενείς με χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης“, αναφέρει ο Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.
Στα πλαίσια της έρευνάς τους, οι επιστήμονες εξέτασαν 124 ασθενείς με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, τα οποία είχαν διαπιστωθεί περίπου 90 ημέρες πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο για COVID-19.
Ακολούθως οι επιστήμονες χώρισαν τους ασθενείς αυτούς σε 2 ομάδες.
-Στην 1η ομάδα ήταν οι ασθενείς που πήραν τουλάχιστον 1.000 μονάδες βιταμίνης D εβδομαδιαίως, ενώ,
–στη 2η οι ασθενείς που δεν πήραν κανένα συμπλήρωμα της βιταμίνης.
Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες εξέτασαν ποιο ήταν το ποσοστό των ασθενών που διασωληνώθηκαν ή κατέληξαν σε κάθε ομάδα.
Όπως παρατήρησαν, οι ασθενείς που έπαιρναν συμπληρώματα είχαν μειωμένο κίνδυνο διασωλήνωσης ή θανάτου μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο (33.3%) σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν συμπληρώματα (37.5%).
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι αρκετοί ασθενείς που θα έπρεπε να παίρνουν συμπληρώματα δεν είχαν λάβει σχετική οδηγία από το γιατρό τους.
“Αν και η έρευνα δεν κατάφερε να αποδείξει άμεση σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της βιταμίνης D και τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19, ουσιαστικά έδειξε ότι, στους ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα, τα συμπληρώματα μπορούν τόσο να βελτιώσουν την υγεία των οστών, όσο και να προστατεύσουν από τη σοβαρή COVID-19” τονίζει ο κ. Δημητρακόπουλος.
Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της έρευνας αναφέρθηκαν και σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το φθινόπωρο στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Η μελέτη αυτή είχε εξετάσει 200 ασθενείς με COVID-19 σε ένα νοσοκομείο της Ισπανίας. Όπως διαπίστωσε, το 80% των ασθενών αυτών είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D.