Γνωρίζουμε σήμερα ότι τόσο η υπερβαρία όσο και η παχυσαρκία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19.
Η τελευταία αναφορά από το CDC των ΗΠΑ επιβεβαιώνει την παραπάνω σύνδεση προσφέροντας παράλληλα σημαντικά δεδομένα για τις δύο νόσους.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, τα οποία αφορούν περίπου 150.000 ενήλικες που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης αυξάνεται ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Μάλιστα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 που αποδίδεται στην παχυσαρκία ήταν ιδιαίτερα εμφανής στους ασθενείς κάτω των 65 ετών.
“Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες του CDC, όταν οι γιατροί αποφασίζουν ποια θεραπεία πρέπει να χορηγηθεί σε έναν ασθενή με COVID-19, είναι σημαντικό να εξετάζουν πάντοτε και το ΔΜΣ, ιδιαίτερα σε ασθενείς με σοβαρή παχυσαρκία”, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospistal Center, επισημαίνοντας:
Οι παχύσαρκοι χρειάζονται πιο επιθετική θεραπεία κατά του κορωνοϊού
“Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει πιθανώς να λάβουν πιο επιθετική θεραπεία, η οποία συνήθως πρέπει να ξεκινήσει και νωρίτερα στην πορεία της νόσου”.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC, τον χαμηλότερο κίνδυνο διατρέχουν οι ασθενείς που βρίσκονται στο όριο ανάμεσα σε φυσιολογικό βάρος και υπερβαρία (23.7-25.9 ΔΜΣ).
Τα δεδομένα δημοσιεύτηκαν στο Morbidity and Mortality Weekly Report.
Αυξημένος κίνδυνος σοβαρότερης νόσησης
Η σοβαρή παχυσαρκία συνδέθηκε ισχυρά με αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στη ΜΕΘ.
Για παράδειγμα:
οι ασθενείς με ΔΜΣ 40-44.9 είχαν 6% αυξημένο κίνδυνο, ενώ,
–οι ασθενείς με ΔΜΣ άνω του 45 είχαν 16% αυξημένο κίνδυνο.
Συγκριτικά με τους ασθενείς που είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ, ο κίνδυνος διασωλήνωσης ήταν:
-12% αυξημένους στους υπέρβαρους ενήλικες με ΔΜΣ 25-29.2, με το αντίστοιχο ποσοστό να εκτοξεύεται στο:
–108% για τους ασθενείς με ΔΜΣ άνω του 45.
Παρόμοιες ήταν και οι παρατηρήσεις για τη σύνδεση ανάμεσα στο ΔΜΣ και τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από COVID-19.
Για παράδειγμα:
-ο κίνδυνος νοσηλείας για COVID-19 ήταν 7% αυξημένους στους ενήλικες με ΔΜΣ 30-34.9 και,
-33% αυξημένος σε αυτούς που είχαν ΔΜΣ πάνω από 45, συγκριτικά με τον κίνδυνο ασθενών που είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ.
Το ενδιαφέρον σημείο της έρευνας
Μία παρατήρηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν ότι και οι ασθενείς με χαμηλό ΔΜΣ είχαν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για COVID-19.
Για παράδειγμα, οι ασθενείς με ΔΜΣ κάτω του 18.5 είχαν 20% αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με ασθενείς που είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ.
Το CDC υποστήριξε ότι αρκετές από τις συνδέσεις που παρατηρήθηκαν στα τελευταία δεδομένα που δημοσίευσε ενδέχεται να αποδίδονται στη διατροφή, ή τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυξημένος κίνδυνος θανάτου
Ο κίνδυνος θανάτου από COVID-19 στους ασθενείς με παχυσαρκία συνδέθηκε επίσης με το ΔΜΣ.
Συγκεκριμένα:
-οι ασθενείς με ΔΜΣ 30-34.9 είχαν 8% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, ενώ,
-οι ασθενείς με ΔΜΣ πάνω από 45 είχαν 61% αυξημένο κίνδυνο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του CDC, ο αυξημένος κίνδυνος από την παχυσαρκία αποδίδεται πιθανώς στη χρόνια φλεγμονή και τη μειωμένη πνευμονική λειτουργία.
Τα αποτελέσματα του CDC βασίστηκαν στη βάση δεδομένων PHD-SR στην οποία περιλαμβάνονται δεδομένα για 148.494 ενήλικες από 238 νοσοκομεία των ΗΠΑ.
Καθώς οι επιστήμονες εξέτασαν μόνο ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19, τα αποτελέσματα της έρευνας πιθανώς δεν αφορούν το σύνολο των ασθενών που νοσούν από τον ιό.
Ένας άλλος περιορισμός της έρευνας ήταν ότι οι επιστήμονες δεν είχαν πρόσβαση στο ΔΜΣ όλων των ασθενών στη βάση δεδομένων, καθώς περίπου το 28% των νοσοκομείων δεν καταγράφουν το βάρος και το ύψος των ασθενών.