Οι περισσότερες εταιρίες που παρασκευάζουν εμβόλια για την COVID-19 έχουν ήδη ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές των εμβολίων τους σε παιδιά και εφήβους.
Καθώς οι παραπάνω δοκιμές αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι, ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών εντός του φθινοπώρου, με σκοπό να μπούμε έτσι στο τελευταίο στάδιο της πανδημίας.
Σήμερα, τα εμβόλια της Moderna, της AstraZeneca και της Johnson & Johnson έχουν εγκριθεί για ενήλικες άνω των 18 ετών, ενώ το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech έχει λάβει επείγουσα έγκριση και μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα άνω των 16.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 20% περίπου του πληθυσμού δεν μπορεί να εμβολιαστεί για την COVID-19.
-Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό
“Εφόσον λοιπόν τα παιδιά και οι έφηβοι δεν έχουν εμβολιαστεί, μπορούν να μεταδώσουν κανονικά τον ιό.
Κατά συνέπεια, μέχρι να έχουν πρόσβαση σε κάποιο εμβόλιο θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα πρόληψης , καθώς μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στους γονείς ή στο στενό τους περιβάλλον”, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital, προσθέτοντας:
“Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα για ποια διάρκεια είναι μολυσματικό ένα παιδί μετά την έκθεσή του στον ιό, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι η μετάδοση του τελευταίου από τα παιδιά στους ενήλικες είναι δυνατή.
Σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις, τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό εξίσου εύκολα με τους ενήλικες, ωστόσο η συμβολή του πληθυσμού αυτού στην εξάπλωση του ιού μπορεί να διαφοροποιείται σε κάθε κοινότητα“.
-Απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών για την ανοσία της αγέλης
Όπως υποστηρίζουν αρκετοί ειδικοί, καθώς η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει και από τα παιδιά, είναι προφανές ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν και αυτά προκειμένου να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης.
Ωστόσο, προς το παρόν είναι άγνωστο ποιο ποσοστό του πληθυσμού αυτού θα πρέπει να εμβολιαστεί για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.
Σήμερα, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ποιο είναι το ποσοστό του πληθυσμού που θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.
Το ποσοστό αυτό επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι κυμαίνεται ανάμεσα στο 60% και το 90%.
“Καθώς ο στόχος πιθανώς βρίσκεται πιο κοντά στο 90%, ιδιαίτερα λόγω των νέων στελεχών που εμφανίζονται συνεχώς, καταλαβαίνουμε ότι αυτό καθιστά απαραίτητο και τον εμβολιασμό των παιδιών.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι θα υπάρχουν και ενήλικες που δεν θα εμβολιαστούν, από επιλογή ή για λόγους υγείας“, αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος, επισημαίνοντας το εξής:
“Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη τον εμβολιασμό του παιδιατρικού πληθυσμού“.
-Γιατί είναι απαραίτητο να γίνουν διαφορετικές έρευνες για τα παιδιά
Οι κλινικές δοκιμές που διεξάγονται αυτή τη στιγμή εξετάζουν τα εμβόλια σε παιδιά άνω των 12 ετών.
Μόλις οι κλινικές δοκιμές ολοκληρωθούν, αν είναι επιτυχείς, τότε τα εμβόλια θα αρχίσουν να εξετάζονται και σε μικρότερες ηλικίες.
Γενικότερα, οι κλινικές δοκιμές στα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο, καθώς πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εθελοντών.
Είναι σημαντικό να λαμβάνεται κάθε διαθέσιμο μέτρο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανένα παιδί δεν θα κινδυνέψει κατά τη διάρκεια των μελετών.
Αν και ο οργανισμός των παιδιών ομοιάζει αρκετά με αυτόν των ενηλίκων, το ανοσοποιητικό σύστημα των πρώτων μπορεί να διαφέρει σημαντικά από αυτό των τελευταίων.
Η παραπάνω διαφορά είναι αρκετά εμφανής αν εξετάσουμε τα ποσοστά σοβαρής νόσησης στους ασθενείς των 2 ομάδων.
“Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα παιδιά δεν αποτελούν απλά «μικρούς ενήλικες» κατά συνέπεια, οι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια σε αυτό τον πληθυσμό θα πρέπει να εξετάσουν τόσο τη σωστή δοσολογία όσο και τη συχνότητα των εμβολιασμών“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.