Επιδημίες

Πολυδύναμο πρωτόκολλο αντιμετώπισης του ιού Sars-Cov-2 (Covid-19)

Του Γεώργιου Ι. Φουτσιτζή*
Πολυδύναμο πρωτόκολλο αντιμετώπισης του ιού Sars-Cov-2 (Covid-19)

Η μεταδοτική εξάπλωση του  COVID-19  δημιούργησε παγκόσμια ανησυχία και  κατοχύρωσε τον όρο της πανδημίας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).Σήμανε έτσι την προσπάθεια της  παγκόσμιας  ερευνητικής κοινότητας  προς την κατεύθυνση κατάλληλου χημειοθεραπευτικού σχήματος, εμβολίου και αντιικού ορού.Μέσα από την συγκρότηση ενός  πολυδύναμου πρωτοκόλλου.

Σκοπός:  Με την χρήση της μετα-ανάλυσης έγινε επεξεργασία μελετών και σύγχρονης βιβλιογραφίας επί του θέματος για την εξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν την αντιμετώπιση της ιικής νόσου στο παρόν και το μέλλον.

Υλικό-Μέθοδος: Η πρωτείνη  S (spike-139 KDa) του ιού συνδέεται με  το 83% των υποδοχέων ACE-2 ( Μετατρεπτικό  Ένζυμο -2  της Αγγειοτενσίνης) στους πνεύμονες όπου βρίσκονται τα  κυψελιδικά επιθηλιακά κύτταρα τύπου ΙΙ. Η σύνδεση των υποδοχέων ACE-2 με τις ακίδες του ιού SARS-CoV-2 οδηγεί σε απορρύθμιση της προστατευτικής επίδρασης αυτών των υποδοχέων στο αναπνευστικό σύστημα, που ασκείται μέσω της εναλλακτικής οδού του συστήματος  ρενίνης-αγγειοτενσίνης . Η χορήγηση APNO1(Recombinant Human Angiotensin Converting Enzyme2, rhACE2, της APEIRON  Biologics μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μετρήσιμος βιολογικός δείκτης  με επιπλέον προστασία απέναντι στο ARDS(Acute Respiratory Distress Syndrome, ALI( Acute Lung Injury), PAH(Pulmonary Arterial Hypertension).

Αναστολή της διαμεμβρανικής πρωτείνης/transmembrane  protease serine 2( TMPRSS2)-η οποία κωδικοποιείται από το ομώνυμο γονίδιο όπου το τελευταίο προάγεται από την δράση των ανδρογενών ορμονών στον προστατικό καρκίνο και αντίθετα ελαττούται στον μη ανδρογενή προστατικό καρκίνο- και μέσω του υποδοχέα ACE-2( η πρώτη   είναι απαραίτητη για την είσοδο του ιού στο κύτταρο , στην επιφάνεια του οποίου συνδέθηκε), θα μπορούσε να δημιουργήσει  αδυναμία σύνδεσης του ιού με τα κύτταρα του ξενιστή, σε αυτήν την κατεύθυνση, η μεθοτρεξάτη, επι παραδείγματι  θα μπορούσε να παρέμβει στη δράση της σερίνης και κατά συνέπεια στη δράση του ενζύμου TMPRSS2. Επιπλέον στη διάρκεια της ειδικής ανοσίας που θα εμφανιστεί , με πτώση του ιικού φορτίου μπορεί να παρατηρηθεί  αιμοφαγοκυτταρική  λεμφοιστιοκυττάρωση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική αύξηση των φλεγμονωδών κυτοκινών  η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οργανική βλάβη(Young et al. JAMA 3/3/2020).

Δηλαδή  η IL6  ως βασικός  μεσολαβητής της συστηματικής φλεγμονής, πρέπει να αναχαιτιστεί  από συνδιασμό  υπαρχόντων φαρμάκων αξιολογώντας σε κάθε περίπτωση τις παρενέργειες και τα τυχόν υποκείμενα νοσήματα που υπάρχουν στους ασθενείς. Η προτεινόμενη εφαρμογή και χρήση της  ιντερφερόνης  μεμονωμένα η’ και σε συνδιασμό μπορεί να επιφέρει βελτίωση αφού  αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών στο κύτταρο ξενιστή και όχι μόνο.  Συγκεκριμένα οι τύπου α ( παραγωγή από μακροφάγα) και β( παραγωγή από ινοβλάστες) αν και διαφέρουν δομικά  προσφέρουν ίδιες αντιικές δράσεις στις  ιογενείς  περιπτώσεις τόσο με παρακρινή μηχανισμό όσο και με ενδοκρινή δράση. Με έμφαση στην  2’ 5’ ολιγοαδενυλική συνθετάση, ένζυμο που παρεμβαίνει  αναστέλλοντας την μεταγραφή του ιικού  RNA η΄ DNA άρα  τον πολλαπλασιασμό  του ιού, (βλ: virbogen omega).

Συμπεράσματα:  Στην Πρώτη Φάση  με εμφάνιση ηπίων συμπτωμάτων αλλά και σε φορείς ασυμπτωματικούς   ελέγχεται η κλινική εικόνα και λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό. Παράλληλα με την  όποια συντηρητική αγωγή  δίδεται  υδατοδιαλυτή ανασυνδιασμένη ACE-2 ( recombinant human ACE-2/ rhACE-2 , APN01,( GSK2586881), ώστε να συνδεθεί ο ιός με τη χορηγούμενη ACE-2 και  να μπλοκαριστεί η είσοδος του ιού στο κύτταρο ξενιστή  . Έτσι προστατεύεται η ενδογένης ACE-2 των ιστών ( καρδιά, ενδοθήλιο, γαστρεντερικό σύστημα, νεφροί)ώστε  να αποτραπεί  η σύνδεση και η δράση του ιού  ενώ παράλληλα μπορεί  να διατηρηθεί  η προστατευτική  δράση του ACE-2 στους πνεύμονες. Ως αντιμετώπιση στην εμφάνιση της φλεγμονώδους  υπερευαισθησίας  χορηγείται συνδιασμός  τοσιλιζουμάμπης, σαριλουμάμπης, αντι-IL 6 μονοκλωνο- αντίσωμα TZLS-501, αντι-IL1 (ανακίνρα)  έναντι των JAK(Janus Kinase)ως αναστολή  της μεταφοράς  σήματος.

Στην κατεύθυνση της ανοσοποίησης  ενδέχεται  η  από in vitro εφαρμογή  του IgG1 mouse monoclonal antibody (της www.kerfast.com)  σε in vivo εθελοντές να δώσει, εάν όχι αποτελέσματα, ενδείξεις  σε νέα ανοσολογικά  μονοπάτια. Η αποκάλυψη του 47D11 να προσδένεται με έναν επίτοπο στον υποδοχέα μπορεί  να καταστείλλει τον ιό  προσφέροντας την αντίστοιχη παθητική ανοσία, ενδέχεται  και μπρος την κατεύθυνση κατασκευής αντιικού ορού. Η  χρήση με την συγκρότηση τρίδυμου εμβολίου έχοντας ως πρωταρχικά συστατικά  την γλυκοπρωτείνη εξωτερικών εκδοχέων spikes (S) με στόχο την διέγερση παραγωγής αντισωμάτων, γλυκοπρωτείνης  Ε του εξωτερικού περίβληματος , της μεμβράνης  Μ , η οποία καθορίζει την μορφογένηση του ιού του γονιδιώματος του ιού και την επιλογή  κατεύθυνσης της ενσωμάτωσης του γονιδιώματος του ιού.

Οι κινάσες είναι διαλυτές κυτταροπλασματικές πρωτειονο-τυροσινικές κινάσες , οι οποίες ενεργοποιούνται με αμοιβαία/σταυρωτή  φωσφορυλίωση και φωσφορυλιώνουν  τις  STAT , αντιδρούν με τα κυτταροπλασματικά τμήματα του υποδοχέα. Αποτέλεσμα είναι η φωσφορυλίωση των ιζημάτων της τυροσίνης που βρίσκεται στο κυτταροπλασματικό  τμήμα του υποδοχέα και η φωσφορυλίωση των παραγόντων μεταγραφής, οι οποίοι  ονομάστηκαν μεταγωγείς  σήματος και ενεργοποιητές  μεταγραφής (STAT- Signal  transducers and activators of transcription). Μετά τη φωσφορυλίωση, οι μεταγραφικοί  παράγοντες  STAT υφίστανται  διμερισμό  μέσω SH2 –P-Tyr  και  μετατοπίζονται από το κυτταρόπλασμα στον πυρήνα του κυττάρου, όπου συνδέονται με περιοχές γονιδίων τα οποία επάγονται από τη συγκεκριμένη κυτταροκίνη.

Τέλος η επιστράτευση μιας συμπληρωματικής φυτικής προσπάθειας θα μπορούσε να συνδράμει  στην αντιμετώπιση της  νόσου. Επι παραδείγματι η χρήση της glycyrrhizin από την γλυκόριζα(liquorice) (Cinatl  200α)  είχε δείξει καλή  in vitro ανταπόκριση  στο  SARS-CoV.

Βιβλιογραφία:  1) Paul E. William “ Fundamental Immunology 6th edition , ed William E. Paul, 2008 by Lippincott Williams & Wilkins , Philadelphia, USA.

2)Hebenstreit D, Horejs – Hoeck J and Duschl A. “ JAK/ STAT – dependent gene regulation by cytokines”. Drug  News Perspect 2005 ; 18 (4): 243-249.

3) Stark GR, Kerr IM, Williams BR et al. How cells respond to interferons. Ann Rev Biochem 1998; 67: 227-264.

4)Malek TR, Bayer AL. Tolerance, not immunity, crucially depends on  IL-2 Nat Rev Immunol  2004; 4: 665-674.

*Ο Γεώργιος Ι. Φουτσιτζής είναι Professor  in Microbiology (MD-Phd),EuspLM- Ecole Superieure Robert De Sorbon, Class Medicine II (EASA), Biometranner-Researcher.

Επιδημίες

30.10.2024

Σε επιφυλακή η Ελλάδα μετά από κρούσμα γρίπης των πτηνών Η5Ν1 στη Βουλγαρία

Η μέχρι στιγμής κλινική εικόνα στις ελληνικές πτηνοτροφικές εκτροφές δεν εμπνέει ανησυχία

19.10.2024

Χανιά: Στα 126 έφτασαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Καταγράφηκαν άλλα 59 το τελευταίο 24ωρο

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτή η σοβαρή λοίμωξη δεν οφείλεται σε κάποια μολυσμένη τροφή ή σε νερό αλλά σε ιό

Σε ιό και όχι στο νερό οφείλεται η εξάπλωση γαστρεντερίτιδας στην Κρήτη – Τα δύο χαρακτηριστικά που έχει ο νοροϊός
17.10.2024

Σε ιό και όχι στο νερό οφείλεται η εξάπλωση γαστρεντερίτιδας στην Κρήτη – Τα δύο χαρακτηριστικά που έχει ο νοροϊός

ΗΠΑ: Ξεκινάνε έλεγχοι για νέα θανατηφόρα ασθένεια που μοιάζει με τον Έμπολα – Ποια τα συμπτώματα
09.10.2024

ΗΠΑ: Ξεκινάνε έλεγχοι για νέα θανατηφόρα ασθένεια που μοιάζει με τον Έμπολα – Ποια τα συμπτώματα

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα rapid test για τον κορωνοϊό και τη γρίπη
18.09.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα rapid test για τον κορωνοϊό και τη γρίπη

Να τεθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση όσοι έκαναν εμβόλια Covid-19 ζητούν πλέον οι επιστήμονες
15.09.2024

Να τεθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση όσοι έκαναν εμβόλια Covid-19 ζητούν πλέον οι επιστήμονες

ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών που δεν είχε επαφή με μολυσμένο ζώο
09.09.2024

ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών που δεν είχε επαφή με μολυσμένο ζώο

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από την εγκεφαλίτιδα ιπποειδών της ανατολικής Αμερικής – Μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών
28.08.2024

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από την εγκεφαλίτιδα ιπποειδών της ανατολικής Αμερικής – Μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τον ιό Chandipura που μεταδίδεται από τις σκνίπες – Τουλάχιστον 82 νεκροί στην Ινδία
27.08.2024

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τον ιό Chandipura που μεταδίδεται από τις σκνίπες – Τουλάχιστον 82 νεκροί στην Ινδία

Ασθενής με Mpox περιγράφει πώς αντιμετωπίζει τη νόσο: «Είχα πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό – Δεν μπορούσα να κοιμηθώ»
27.08.2024

Ασθενής με Mpox περιγράφει πώς αντιμετωπίζει τη νόσο: «Είχα πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό – Δεν μπορούσα να κοιμηθώ»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2024

Μελέτη: Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ψωρίασης

Παρασκευάζονται κυρίως από ουσίες που εξάγονται από ολόκληρα τρόφιμα, όπως κορεσμένα λιπαρά, άμυλα και πρόσθετα σάκχαρα

28.11.2024

«Έρχεται» το τέλος του καρκίνου; – Φάρμακο από χρυσό επιβραδύνει τους όγκους κατά 82%!

Στοχεύει στα καρκινικά κύτταρα με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές χημειοθεραπείες

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι γλυκοπατάτες – Οι πιθανές παρενέργειες
27.11.2024

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι γλυκοπατάτες – Οι πιθανές παρενέργειες

Κ.Κρέι: Αποκάλυψε ότι πάσχει από το σύνδρομο MCAS – «Είμαι αλλεργική στα πάντα – Μπορώ να τρώω μόνο βρώμη»
27.11.2024

Κ.Κρέι: Αποκάλυψε ότι πάσχει από το σύνδρομο MCAS – «Είμαι αλλεργική στα πάντα – Μπορώ να τρώω μόνο βρώμη»

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που ανυψώνει τους γλουτούς σας χωρίς επεμβάσεις!
27.11.2024

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που ανυψώνει τους γλουτούς σας χωρίς επεμβάσεις!

Μελέτη: Οι βαθιές ρυτίδες γύρω από τα μάτια ενδέχεται να αποτελούν πρώιμη ένδειξη άνοιας
25.11.2024

Μελέτη: Οι βαθιές ρυτίδες γύρω από τα μάτια ενδέχεται να αποτελούν πρώιμη ένδειξη άνοιας

Αδυνάτισμα: Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τα φάρμακα και να μην σκέφτεστε συνέχεια το φαγητό
25.11.2024

Αδυνάτισμα: Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τα φάρμακα και να μην σκέφτεστε συνέχεια το φαγητό

Κινόα: Πρωτεΐνες και υδατάνθρακες σε ένα – Tα οφέλη της για την υγεία μας
25.11.2024

Κινόα: Πρωτεΐνες και υδατάνθρακες σε ένα – Tα οφέλη της για την υγεία μας

Οκτώ πιθανοί λόγοι που νιώθετε ότι κρυώνετε συνέχεια
23.11.2024

Οκτώ πιθανοί λόγοι που νιώθετε ότι κρυώνετε συνέχεια

Άμφισσα: Νεκρό βρέφος από λάθος μαιευτήρα
23.11.2024

Άμφισσα: Νεκρό βρέφος από λάθος μαιευτήρα