Διεπιστημονική ερευνητική ομάδα από την Ουγκάντα και το ΗΒ περιέγραψε την εμφάνιση και εξάπλωση μιας νέας παραλλαγής SARS-CoV-2 της γενεαλογίας Α, που έχει αλλαγές στο RNA γονιδίων που κωδικοποιούν πρωτεΐνες του ιού.
Ορισμένες από αυτές τις αντικαταστάσεις είναι λειτουργικά παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στις παραλλαγές της γενεαλογικής γραμμής Β.1.1.7 που εντοπίστηκε στην Αγγλία (και στη χώρα μας πλέον), που ήδη προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στους απλούς πολίτες.
Η νέα παραλλαγή (A.23.1), που έχει τροποποιημένη την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού κυριαρχεί πλέον στην επιδημία της Ουγκάντα, με αποτέλεσμα:
–το 39% των περιπτώσεων μόλυνσης στην πρωτεύουσα της χώρας μπορεί να ταξινομηθεί στη γενεαλογία Β,
–ενώ το 61% ανήκει στη γενεαλογία Α.
-Επιπρόσθετα, η παραλλαγή αυτή είναι 50% πιο μεταδοτική σε σχέση με τα συμβατικά στελέχη.
Αν και ο οριστικός κλινικός αντίκτυπος της παραλλαγής A.23.1 δεν είναι ακόμη σαφής, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσεκτική παρακολούθηση αυτής της παραλλαγής.
Από την εξέταση των γονιδιωματικών δεδομένων SARS-CoV-2, που είναι κατατεθειμένες σε παγκόσμιες τράπεζες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι υπο-σειρές A.23 και A.23.1 κυκλοφορούν πλέον σε αρκετές χώρες εκτός της Ουγκάντα, όπως στην Αφρική, την Ασία (Ισραήλ), την Ευρώπη (και τη χώρα μας), τη Βόρεια Αμερική και την Ωκεανία.
Η εξάπλωση μιας νέας παραλλαγής με αυξημένη μεταδοτικότητα ή / και μολυσματικότητα μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας- και τελικά να οδηγήσει σε υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος νέες παραλλαγές να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Έντονη ανησυχία εκφράζει για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Ουγκάντα και έχει έρθει πλέον στη χώρα μας, ο Ομότιμος καθηγητής Γενετικής -Μοριακής Βιολογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, κάνει λόγο για πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, αντίστοιχη με αυτήν του στελέχους από τη Νότια Αγγλία, επισημαίνοντας ότι το στέλεχος από την Ουγκάντα, βρίσκεται σε διαφορετικό γενετικό κλάδο από αυτόν που βρίσκονται όλες οι υπόλοιπες γνωστές και επικίνδυνες μεταλλάξεις.
Όπως αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νότιας Αφρικής και της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα, να υπάρχει άγνοια στην επιστημονική κοινότητα, για το πώς θα συμπεριφερθεί το νέο στέλεχος, καθώς και για τις συνέπειες που θα προκαλέσει.
Όλες οι μέχρι στιγμής μεταλλάξεις του κορωνοϊού που προκάλεσαν ανησυχία, βρίσκονται στη γενετική γραμμή Β΄ του ιού, ενώ αυτή της Ουγκάντας βρίσκεται στη γενετική γραμμή Α΄.
«Αυτό σημαίνει ότι στην επιστημονική κοινότητα σήμερα υπάρχει άγνοια για τη βιολογική σημασία του συγκεκριμένου στελέχους και αυτό είναι γεγονός που μου προκαλεί ανησυχία.
Δεν γνωρίζουμε τίποτε για το συγκεκριμένο στέλεχος και η ανησυχία μου έγκειται στο αν το συγκεκριμένο στέλεχος, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη θνητότητα.
Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσεκτική παρακολούθηση αυτής της παραλλαγής, ώστε να δούμε τις συνέπειές της», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.