Οι νέες τεχνολογίες ανάπτυξης εμβολίων, ο ρυθμός κατανόησης νέων και υπαρχόντων παθογόνων και η βελτίωση στη γνώση του ανοσοποιητικού συστήματος μας επιτρέπει σήμερα να αναπτυχθούν εμβόλια με άνευ προηγουμένου ταχύτητα.
Δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν εμβόλια για λοιμώξεις, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί κανένα εμβόλιο, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος.
Μέχρι πριν έναν χρόνο είχαν χρησιμοποιηθεί 4 διαφορετικές τεχνολογίες για την ανάπτυξη εμβολίων, όπως η Αντίστροφη εμβολιολογία, η Δομική εμβολιολογία, η Συνθετική βιολογία, και η Προσθήκη ανοσοενισχυτικών στα εμβόλια.
Στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη εμβολίων εναντίον του νέου κορωνοϊού συνδυάστηκαν ταυτόχρονα και οι τέσσερις τεχνολογίες με αποτέλεσμα να συντομεύεται η παραγωγή εμβολίων από 3-4 χρόνια σε 2 έως 6 μήνες.
Οι διάφορες ανεπιθύμητες προσμείξεις ουσιών στη σύνθεση εμβολίων ενδέχεται να οδηγούν σε παρενέργειες.
Για αυτό, οι κατασκευαστές εμβολίων χορηγούν συχνά χαμηλότερα επίπεδα δόσεων για τον περιορισμό της έκθεσης ενός ατόμου στις προσμίξεις και στο mRNA.
Βέβαια, σε ένα συμβατικό εμβόλιο RNA, οι χαμηλότερες δόσεις σημαίνουν χαμηλότερη ανοσοαπόκριση.
Αυτοαναπαραγόμενα εμβόλια
Δύο όμως εταιρείες, η Arcturus Therapeutics στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας και η VaxEquity στο Λονδίνο έχουν επινοήσει λύση δημιουργώντας αυτο-ενισχυμένο RNA για την κατασκευή εμβολίων έναντι COVID-19.
“Σε αντίθεση με τα εμβόλια που χρησιμοποιούν mRNA, τα οποία περιέχουν πέρα από την κωδικοποιητική αλληλουχία RNA για την πρωτεΐνη της ακίδας του κορωνοϊού και ρυθμιστικές περιοχές και στα δύο άκρα, αυτά τα αυτοαναπαραγόμενα εμβόλια περιλαμβάνουν επίσης οδηγίες για να αυτοπολλαπλασιαστεί το RNA”, εξηγεί ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του Α. Π. Θ. κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
Ως εκ τούτου, από τη μια μεριά θα είναι πιο μειωμένη η δόση του εμβολίου και από την άλλη, το αυτοπολλαπλασιαζόμενο RNA θα μιμείται καλύτερα τη φυσική ιογενή λοίμωξη – προκαλώντας ισχυρότερη ανοσοποιητική απόκριση, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει την αγωγή μιας δεύτερη δόσης εμβολιασμού.
“Είναι πιθανό ότι η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών για γρήγορη διαχείριση της νόσου COVID-19 (δηλαδή εμβόλια RNA) σε συνδυασμό με την κατανόηση της ανοσοθεραπείας θα είναι η απάντηση για ορισμένες νέες προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, όπως οι αναδυόμενες λοιμώξεις, χρόνιες λοιμώξεις και ο καρκίνος”, επισημαίνει ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας του Α. Π. Θ. κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.