Οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που βρίσκονται στην Ουχάν βγήκαν προχθές 28 Ιανουαρίου από το ξενοδοχείο, όπου παρέμειναν σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες μετά την άφιξή τους στην Κίνα για να ξεκινήσουν την έρευνά τους για την προέλευση του κορωνοϊού.
Το Πεκίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να «πολιτικοποιήσουν» την έρευνα.
Μια ομάδα του AFP είδε τους εμπειρογνώμονες να ανεβαίνουν σε ένα λεωφορείο που τους περίμενε έξω από το ξενοδοχείο.
Το όχημα αναχώρησε προς άγνωστο προορισμό στην πόλη όπου τον Δεκέμβριο του 2019 πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός.
Οι ειδικοί του ΠΟΥ είχαν φτάσει στην Ουχάν στις 14 Ιανουαρίου, αλλά παρέμειναν σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες, ενώ η αποστολή τους αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες ακόμη.
Η επίσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για το κινεζικό καθεστώς, το οποίο επιθυμεί να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης για την πανδημία, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αν και έχει σχεδόν εξαλειφθεί στην Κίνα.
Αρχικά Κινέζοι ειδικοί είχαν δηλώσει ότι η επιδημία πρωτοεμφανίστηκε σε αγορά της Ουχάν όπου πωλούνταν ζωντανά, άγρια ζώα.
Όμως κινεζικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ελέγχονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, απορρίπτουν σταδιακά τη θεωρία αυτή και προωθούν μία άλλη, μη αποδεδειγμένη, σύμφωνα με την οποία ο νέος κορωνοϊός εισήχθη στην Κίνα μέσω κατεψυγμένου κρέατος.
Προς το παρόν ο ΠΟΥ δεν έχει αποφανθεί για το θέμα.
«Όλες οι υποθέσεις εξετάζονται. Είναι προφανώς πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για το μέρος που γεννήθηκε αυτός ο ιός, είτε πρόκειται για κάπου μέσα στην Κίνα ή εκτός αυτής», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα από τη Γενεύη ο διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις Μάικλ Ράιαν.
Εξάλλου χθες η η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ζήτησε να διεξαχθεί μια «ξεκάθαρη και στιβαρή» έρευνα για την προέλευση της πανδημίας της covid-19.
«Είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε πώς ο ιός εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε”, δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.
Οι ΗΠΑ «στηρίζουν τη διεθνή έρευνα, η οποία κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και στιβαρή», πρόσθεσε.
Εξάλλου η Ψάκι υπογράμμισε «τη μεγάλη ανησυχία» των ΗΠΑ για την «παραπληροφόρηση» που προέρχεται «από κάποιες πηγές στην Κίνα».
Κατέληξε μάλιστα επισημαίνοντας ότι, η Ουάσινγκτον «θα εξετάσει την αξιοπιστία της έκθεσης της έρευνας μόλις αυτή ολοκληρωθεί» και θα βασιστεί και «στις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει και αναλύσει οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών» για το θέμα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ