Η κατανόηση της ανοσοποιητικής μνήμης στον ιό SARS-CoV-2 είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των διαγνωστικών και των εμβολίων και για την αξιολόγηση της πιθανής μελλοντικής πορείας της πανδημίας Covid-19.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο LA JOLLA των ΗΠΑ ,μελέτησαν την ανοσοποιητική μνήμη στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 σε 188 ασθενείς με Covid-19.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν όλοι οι επιζώντες με Covid-19, ανέπτυξαν τα απαραίτητα ανοσοκύτταρα για την καταπολέμηση της επαναμόλυνσης με τον κορωνοϊό.
Το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, που έμαθε να καταπολεμά το συγκεκριμένο παθογόνο, μπορεί να διαρκεί τουλάχιστον οκτώ μήνες από την έναρξη των συμπτωμάτων από την αρχική λοίμωξη και ίσως και περισσότερο από ένα χρόνο!!
Διαπιστώθηκε ότι οι αναρρώσαντες ανάπτυξαν αντισώματα Β, Τ-κύτταρα μνήμης (για να καταπολεμήσουν επαναμόλυνση), και φονικά Τ κύτταρα (έτοιμα για να καταστρέψουν μολυσμένα κύτταρα για να παρεμποδίσουν νέα μόλυνση) στο αίμα των ιαθέντων ατόμων.
“Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του κορυφαίου περιοδικού Science της 6ης Ιανουαρίου 2021, θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι επιζώντες της νόσου Covid-19 έχουν προστατευτική ανοσία έναντι σοβαρών συμπτωμάτων Covid-19 από τον ιό SARS-CoV-2 για τουλάχιστον 8 μήνες, ίσως και περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη μόλυνση”, αναφέρει ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του Α. Π. Θ. κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, προσθέτοντας το εξής:
“Η εργασία αυτή απορρίπτει το συμπέρασμα άλλων δημοσιευμάτων, δηλαδή τη σημαντική μείωση των αντισωμάτων που καταπολεμούν τον νέο κορωνοϊό μέσα σε λίγους μήνες μετά τη μόλυνση“.
Κάποιοι φοβόντουσαν, ότι αυτή η μείωση των αντισωμάτων σήμαινε ότι το σώμα του ανθρώπου δεν θα ήταν εξοπλισμένο για να αμυνθεί έναντι της επαναλοίμωξης από τον κορωνοϊό.
THE NEW YORK TIMES στις 19/11/2020, έγραφαν, μεταξύ άλλων, για την συγκεκριμένη μελέτη:
“Παρότι η μελέτη έχει δημοσιευθεί μέχρι στιγμής μόνο στο Διαδίκτυο και όχι σε ιατρικές επιθεωρήσεις, όπου θα υποβληθεί σε αυστηρό έλεγχο, παραμένει η πληρέστερη μέχρι στιγμής έρευνα για την ανοσοποιητική μνήμη του κορωνοϊού.
«Τέτοια επίπεδα κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ικανά να εξασφαλίσουν ότι οι πρώην ασθενείς δεν θα νοσήσουν σοβαρά για τα επόμενα χρόνια», είχε αναφέρει ο ιολόγος Σέιν Κρότι, του Ανοσολογικού Ινστιτούτου της Λα Χόγια της Καλιφόρνιας, μέλος της επιστημονικής ομάδας, ενώ είχε επισημάνει:
“Το πόρισμα της μελέτης θα προκαλέσει την ανακούφιση των ειδικών, οι οποίοι εξέφραζαν φόβους για ανοσία μικρής χρονικής διάρκειας σε όσους αποθεραπεύονται από Covid-19, πράγμα που θα καθιστούσε αναγκαίο τον επαναλαμβανόμενο εμβολιασμό του πληθυσμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας”.
Το πόρισμα δημοσιεύθηκε σήμερα όπου τα αποτελέσματα της μελέτης, είναι θετικά και δίνουν αισιόδοξα μηνύματα.