Το Ινστιτούτο Μεταφραστικής Γονιδιωματικής (πολιτεία Arizona, USA) προκειμένου να αποκτήσει πληροφορίες σχετικά με τους θεραπευτικούς στόχους εναντίον του κορωνοϊού του SARS-CoV-2, διερεύνησε πώς και σε ποιο βαθμό διαφέρει η αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 από τα γονιδιώματα άλλων, καλά χαρακτηρισμένων γονιδιωμάτων ανθρώπινων και ζωικών κορωνοϊών.
Οι αναλύσεις αποκάλυψαν ότι στο γονιδίωμα του κορωνοϊού υπάρχει παρουσία μοναδικών ακολουθιών RNA στην 3’ αμετάφραστη περιοχή (3”-UTR) της γενεαλογικής σειράς των βητα-κορωνοϊών, στους οποίους υπάγονται φυλογενετικά ιοί SARS-CoV-2 και SARS-CoV, καθώς και κορωνοϊοί που μολύνουν νυχτερίδες και ορισμένα ζώα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό mSphere, περιγράφουν πώς ένα μόριο miR-1307, που έχει μεταγραφεί από το πυρηνικό DNA του ανθρώπου -ότι δρα ως πιθανός διακόπτης που μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα της νόσου.
Δηλαδή εξηγεί, γιατί μερικοί μολυσμένοι από τον ιό SARS-CoV-2 άνθρωποι είναι ασυμπτωματικά ή έχουν ήπια κλινικά συμπτώματα, ενώ άλλοι αρρωσταίνουν σοβαρά ή πεθαίνουν.
Σε προηγούμενες μελέτες, το miR-1307 έχει βρεθεί ότι επηρεάζει τη σοβαρότητα διαφόρων τύπων καρκίνου, πνευμονικών παθήσεων και της γρίπης, ειδικά τον ιό της γρίπης H1N1 που προκάλεσε την πανδημία του 2009.
Αυτή η αλληλεπίδραση υποδεικνύει, επίσης, έναν πιθανό μηχανισμό επιβίωσης του ιού, με τον οποίο μια μετάλλαξη στο γονιδίωμα του ιού SARS-CoV-2 στην περιοχή 3΄-UTR οδηγεί σε εξασθενημένη ανοσοαπόκριση του ξενιστή/ανθρώπου.
Τέλος, οι ερευνητές διερεύνησαν τον πιθανό ρόλο των μικροRNA ως θεραπευτικού.
microRNA (miRNA) είναι μικρό μόριο RNA (που περιέχει περίπου 22 νουκλεοτίδια) που δεν κωδικοποιεί τη βιοσύνθεση πρωτεϊνών, βρίσκεται σε φυτά, ζώα και σε ορισμένους ιούς, και λειτουργεί για τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης.
Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής Α. Π. Θ.