Πολλές χώρες της Δύσης, απέτυχαν στον εντοπισμό στενών επαφών του κορωνοϊού, ενώ άλλες –εκτός της Δύσης-το έκαναν σωστά, για τον έλεγχο της μολυσματικής πανδημίας.
Παράλληλα, απέτυχαν να ελέγξουν την τήρηση των μέτρων, όπως την κινητικότητα του πληθυσμού και τις συγκεντρώσεις.
Η εμπειρία της διαχείρισης του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική (μεταξύ 2014 και 2016) έδειξε ότι:
«Η ανίχνευση των στενών επαφών είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία που πρέπει να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά οι χώρες για να περιορίσουν οιανδήποτε επιδημία».
Ωστόσο, εννέα μήνες αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τον νέο κορωνοϊό ως πανδημία, λίγες χώρες (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Βιετνάμ και Ταιβάν) άσκησαν αποτελεσματικά τον εντοπισμό στενών επαφών και τον αξιοζήλευτο περιορισμό των κρουσμάτων.
Αντίθετα, σχεδόν σε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο, οι χώρες δεν χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά αυτήν την πιο βασική διαδικασία δημόσιας υγείας.
Σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, παράδειγμα, περισσότερα από τα μισά άτομα που είναι θετικά στα τεστ δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τις στενές επαφές τους στις αρμόδιες αρχές.
Οι λόγοι για την αποτυχία είναι περίπλοκοι και συστηματικοί.
Τα πλούσια κράτη δεν διέθεταν, ή δεν προσέλαβαν αρκετούς ιχνηλάτες επαφής, ή δεν χρησιμοποίησαν νέες τεχνολογίες ανίχνευσης επαφών μέσω κινητών τηλεφώνων ή δεν διασφάλισαν ότι όσοι ήταν θετικοί να απομονωθούν.
Επιπλέον, η ιχνηλάτηση αντιμετωπίζεται με σχετική δυσπιστία από ανθρώπους που είναι επιφυλακτικοί με τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Ο ΠΟΥ θεωρεί, προκειμένου να είναι πετυχημένη η επιχείρηση εντοπισμού επαφών Covid-19, πρέπει να εντοπιστούν και να απομονωθούν το 80% των στενών επαφών και μάλιστα εντός 3 ημερών από την επιβεβαίωση μιας περίπτωσης.
Σήμερα υπάρχει τεχνολογία που μπορεί να ιχνηλατήσει και παρακολουθήσει την κίνηση στους δρόμους.
Η κίνηση στους δρόμους δείχνει ότι οι Έλληνες περιόρισαν λίγο την κινητικότητά τους αυτήν την περίοδο της ήπιας καραντίνας.
Ίσως η κυβέρνηση, μαζί με τον αριθμό των κρουσμάτων, θα μπορούσε να κοινοποιεί στους πολίτες και τα δεδομένα της κινητικότητας.
Δυστυχώς συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν σε όλη την περίοδο της νέας καραντίνας σε όλα τα κράτη της Δύσης, συμπεριλαμβανημένης και της χώρας μας.
Τέλος, θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ ανίχνευσης του ιού στη χώρα μας και σε μεγάλα τυχαία και αντιπροσωπευτικά δείγματα ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα του επιπολασμού του κορωνοϊού.