Την αξιολόγηση με ιδιαίτερη προσοχή των επιστημονικών δεδομένων που θα προκύψουν από τις εργαστηριακές αναλύσεις, χωρίς πανικό, σχετικά με την μετάλλαξη στελέχους του ιού SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο συστήνει ο Βασίλης Γοργούλης καθηγητής Ιστολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, υπό την καθοδήγηση του οποίου δημιουργήθηκε το ελληνικό γρήγορο τεστ ανίχνευσης της covid-19,μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πολλά πράγματα αναφέρει, δεν είναι γνωστά. Τα δεδομένα που έχουμε, προσθέτει, είναι ότι έχει βρεθεί ένα νέο στέλεχος με μεταλλάξεις που εμφανίστηκε στην Ν.Α. Αγγλία και οι Βρετανοί επιδημιολόγοι και επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. «Δεν ξέρω που βασίζουν αυτό το συμπέρασμα», τονίζει, όπως επίσης εάν το στέλεχος αυτό είναι αποτέλεσμα επιλογής (επιλέγεται το επικρατέστερο) ή ένα τυχαίο γεγονός, καθώς, όπως εξηγεί στην γενετική οι μεταλλάξεις είναι αποτέλεσμα αυτών των δύο καταστάσεων.
«Συνήθως όταν εμφανίζεται ένα νέο γεγονός υπάρχει μια αντίδραση που πολλές φορές είναι υπερτιμημένη, υπερβολική», αναφέρει ο κ. Γοργούλης. «Θα έλεγα να περιμένουμε, να αξιολογήσουμε με προσοχή τα δεδομένα , δεν χρειάζεται πανικός , είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο απ’ ότι ήμασταν πριν από 11 μήνες και ως επιστημονική κοινότητα για την κατανόηση και αντιμετώπιση του ιού, αλλά και ως κοινωνία».
Για την μετάλλαξη του ιού επίσης αλλά και για τη δράση των εμβολίων πάνω σε αυτή μίλησε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Δημόπουλος.
«Όλα ξεκίνησαν με βάση επιδημιολογικά δεδομένα που έδειξαν ότι στη νότια Αγγλία και στο Κεντ είχαν παραπάνω κρούσματα από όσα ανέμεναν. Βρήκαν ότι πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. Αυτό εξηγεί την αυξημένη μεταδοτικότητα. Έτσι εξήγησαν γιατί είχαν στις συγκεκριμένες περιοχές αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Ήδη εχτές είχαμε ανακοίνωση ότι βρέθηκαν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.
«Πρέπει να δούμε αν αυτός ο ιός συνδυάζεται με βαρύτερη νοσηρότητα. Για να το δούμε αυτό πρέπει να περάσουν μερικές μέρες. Το σημαντικό είναι αν αυτή η μετάλλαξη θα επηρεάσει τα εμβόλια που ήδη έχουμε. Η απάντηση είναι ότι μάλλον δεν θα επηρεάσει τα ήδη φτιαγμένα εμβόλια. Και στο χειρότερο σενάριο όμως, που αυτός ο ιός παρουσιάσει ανθεκτικότητα στο συγκεκριμένο εμβόλιο, δεν είναι δύσκολο με τη νέα πια τεχνολογία να φτιάξουμε νέο εμβόλιο. Δεν έχει έρθει ο μεταλλαγμένος ιός στην Ελλάδα. Θα γίνουν και οι απαραίτητες μελέτες για να το διαπιστώσουμε», συνέχισε ο ίδιος.
«Το πιο πιθανό είναι να πήγε ο μεταλλαγμένος ο ιός στις άλλες χώρες από ταξιδιώτες από την Αγγλία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η αυξημένη μεταδοτικότητα θα συνδυαστεί με μεγαλύτερη νόσηση και επομένως με μεγαλύτερη θνητότητα», πρόσθεσε ο κ. Δημόπουλος.