Η νέα νόσος του κορανοϊού (COVID-19) με εκατομμύρια μολύνσεις σε όλο τον κόσμο και ρεκόρ θανάτων, έφερε τεράστιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλά και επιπτώσεις στην καριέρα, κυρίως των γυναικών.
Εκατομμύρια άνθρωποι παραγγέλνουν «παραμονή στο σπίτι», πανεπιστήμια έχουν απαγορεύσει μαθήματα αυτοπροσώπως, ενώ σχολεία και κέντρα φροντίδας παιδιών έκλεισαν επ ‘αόριστον.
Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες εργάζονται τώρα από το σπίτι, μετατρέποντας τα μαθήματά τους σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα, συχνά φροντίζοντας ταυτόχρονα τα παιδιά τους.
Πριν από αυτή την πανδημία, οι γυναίκες ερευνητές της πρώιμης σταδιοδρομίας αντιμετώπισαν σημαντικά εμπόδια στην ακαδημαϊκή επιτυχία.
Δεδομένου ότι τα πρωταρχικά αναπαραγωγικά έτη αλληλεπικαλύπτονται γενικά με το αρχικό στάδιο της επιστημονικής σταδιοδρομίας, τέσσερις από τους πέντε γιατρούς-επιστήμονες έχουν παιδιά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ως εκ τούτου, ορόσημα οικογενειακού προγραμματισμού (δηλαδή, γάμος και τοκετός) που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη απώλεια γυναικών στον ακαδημαϊκό χώρο, ένα εύρημα που δεν παρατηρείται στους άνδρες.
Αυτή η απώλεια επισημαίνεται από μια μελέτη του 2019 μεταξύ της σχολής επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών (STEM) που ανέφερε ότι το 43% των γυναικών (σε σύγκριση με το 23% των ανδρών) εγκατέλειψαν την πλήρη απασχόληση STEM μετά το πρώτο τους παιδί, ποσοστά απώλειας που είναι σημαντικά υψηλότερα από αυτά της σχολής χωρίς παιδιά.
Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και μεταξύ των υψηλών επιτευγμάτων γιατρών και ερευνητών πρώιμης σταδιοδρομίας, οι γυναίκες αναλαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερες ευθύνες στο σπίτι και τη φροντίδα των παιδιών και είναι λιγότερο πιθανό να έχουν σύντροφο διαμονής στο σπίτι σε σύγκριση με τους άνδρες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, οι γυναίκες φέρουν δυσανάλογα το φορτίο των πρόσθετων ευθυνών φροντίδας και εκπαίδευσης στο σπίτι, και εκείνες με πολύ μικρά παιδιά (ηλικίας 0-5) αναφέρουν σημαντικές μειώσεις στις ώρες εργασίας και την ακαδημαϊκή παραγωγικότητα .
Παρόλο που ήταν ακόμη νωρίς στην πανδημία, η μειωμένη παραγωγικότητα μεταξύ των γυναικών είναι ήδη εμφανής, με συνολικές υποβολές χειρόγραφων σχετικά με μια πτωτική τάση μεταξύ των γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες και τις γυναίκες που αποτελούν μόνο το 12% των συγγραφέων της σχετικής με το COVID-19 έρευνας.
Εν τω μεταξύ, εκείνοι που δεν έχουν παιδιά στο σπίτι κατά τη διάρκεια παραγγελίες που μένει στο σπίτι αναφέρουν σημαντικά αυξημένα μέτρα της παραγωγικότητας .
Έτσι, οι οικιακές επιβαρύνσεις και οι ευθύνες για τη φροντίδα των παιδιών ενισχύονται κατά τη διάρκεια του COVID-19, και ο συνδυασμένος αντίκτυπός τους στην παραγωγικότητα της σταδιοδρομίας και στην απόκτηση χρηματοδότησης θα οδηγήσει σε τριπλή απειλή για τη θητεία και / ή την προώθηση για τις γυναίκες που αρχίζουν σταδιοδρομία.
Ένα ισχυρό θέμα που δημοσιεύθηκε από 35 γυναίκες επιστήμονες υπογραμμίζει τη δυσκολία αυτών των καιρών, αναφέροντας ότι οι γυναίκες στο STEM αγωνίζονται όχι μόνο για το COVID-19 αλλά και για την πατριαρχία, με αποτέλεσμα την επιθυμία να εγκαταλείψουν εντελώς την ακαδημαϊκή κοινότητα .
Η έλλειψη υποστήριξης και πόρων για τις γυναίκες επιστήμονες θα οδηγήσει σε μια δευτερογενή επιδημία χαμένων ιατρών και επιστημόνων της πρώιμης σταδιοδρομίας, ιδίως μεταξύ εκείνων που είναι ήδη ευάλωτες σε διαρροές στον ακαδημαϊκό αγωγό (π.χ. γυναίκες και γυναίκες έγκαιρης σταδιοδρομίας) .
Αυτό θα αναιρέσει πολύ την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την εκπροσώπηση στο STEM και θα οδηγήσει σε ένα λιγότερο διαφορετικό εργατικό δυναμικό.
Λιγότερο διαφορετικό επιστημονικό εργατικό δυναμικό, παράγει σαφώς επιστήμη που ανταποκρίνεται λιγότερο αποτελεσματικά στις ανάγκες του διαφορετικού έθνους και του κόσμου μας.