Μεγάλο μέρος της μέχρι τώρα συζήτησης που σχετίζεται με τη μελλοντική πορεία της πανδημίας, έχει επικεντρωθεί στις επιπτώσεις της εποχικότητας και των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση.
Πλέον εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό και ίσως έχουν αναπτύξει αντισώματα και από την άλλη ενδέχεται σύντομα (από 7/12/2020) θα χορηγείται εμβόλιο έναντι του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οπότε, καιρός είναι να διερευνηθεί ο ρόλος της ανοσίας.
Επιστήμονες διερεύνησαν το θέμα και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Science.
Τα συμπεράσματά τους:
Η μελλοντική πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 θα εξαρτηθεί από τη δυναμική της ανοσίας που θα αποκτήσουμε είτε λόγω της φυσικής (έμφυτης) ανοσοαπόκρισης μας ή μέσω εμβολιασμού.
Με άλλα λόγια, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος της φυσικής ανοσίας και της ανοσίας που θα προκληθεί από τον εμβολιασμό θα είναι οι βασικοί παράγοντες που θα διαμορφώσουν την μελλοντική πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, εάν αναπτυχθεί εμβόλιο ικανό να προκαλέσει ισχυρή ανοσοαπόκριση θα μπορούσε ουσιαστικά να μειώσει σημαντικά τις μελλοντικές επιπτώσεις της μόλυνσης από τον κορωνοϊό.
Προς τούτο χρειάζεται ένα ποσοστό από 55% έως 70% του πληθυσμού να αποκτήσει ανοσία.
Το ποσοστό αυτό θα καθοριστεί, εκτός των άλλων, και από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής Α. Π. Θ.