Οι σκύλοι φαίνεται ότι μπορούν να αποτελέσουν άριστο διαγνωστικό εργαλείο καθώς μυρίζουν τον κορωνοϊό με αξιοσημείωτη ακρίβεια, αλλά οι ερευνητές λένε ότι απαιτούνται μελέτες μεγάλης κλίμακας προτού χρησιμοποιηθούν ευρέως στον έλεγχο της πανδημίας.
Στην Φιλανδία, συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, χρησιμοποιούνται ήδη εκπαιδευμένοι σκύλοι, για ανίχνευση του κορωνοϊού στους επιβάτες, εφόσον οι ίδιοι επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ.
Οι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν την καταπληκτική αίσθηση της οσμής των σκύλων εδώ και δεκαετίες.
Οι μύτες των σκύλων φέρουν 300 εκατομμύρια υποδοχείς οσμών-αρώματος, σε σύγκριση με τα 5 εκατομμύρια ή τα 6 εκατομμύρια των ανθρώπων.
Αυτό τους επιτρέπει να ανιχνεύουν μικροσκοπικές συγκεντρώσεις οσμής που οι άνθρωποι δεν μπορούν.
Σκυλιά χρησιμοποιούνται ήδη, σε αεροδρόμια, λιμάνια, τελωνεία, όπου εντοπίζουν πυροβόλα όπλα, εκρηκτικά και ναρκωτικά.
Οι επιστήμονες έχουν επίσης εκπαιδεύσει σκύλους για την ανίχνευση ορισμένων καρκίνων και ελονοσίας, αλλά τα ζώα δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για τον σκοπό αυτό.
‘Ήδη σε όλο τον κόσμο, εκπαιδεύονται σκυλιά για να ανιχνεύουν τις οσμές-μυρωδιές του νέου κορωνοϊού και της νόσου COVID-19.
Οι εκπαιδευτές σκύλων ισχυρίζονται εξαιρετικά αποτελέσματα – σε ορισμένες περιπτώσεις, λένε ότι τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό, με σχεδόν τέλεια ακρίβεια.
Σκυλιά για παράδειγμα, εξέτασαν 1.680 επιβάτες και βρήκαν 158 περιπτώσεις COVID-19 που επιβεβαιώθηκαν με δοκιμές μοριακού τεστ PCR.
Τα ζώα αναγνώρισαν σωστά αρνητικά αποτελέσματα με ακρίβεια 100% και ανίχνευσαν σωστά το 92% των θετικών περιπτώσεων.
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στις προσπάθειες, δείχνουν ότι οι σκύλοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο της πανδημίας, επειδή μπορούν να παρακολουθήσουν εκατοντάδες άτομα την ώρα σε πολυσύχναστα μέρη, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, τελωνεία, αθλητικά γήπεδα, σχολεία, τράπεζες, φυλακές και εμπορικά κέντρα και είναι πολύ φθηνότερα από τις συμβατικές μεθόδους ανίχνευσης του ιού (μοριακές ή αντιγόνων).
Βέβαια, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι τα σκυλιά μπορούν να αντικαταστήσουν μια μοριακή μεθοδολογία PCR πραγματικού χρόνου, αλλά θα μπορούσαν να είναι ελπιδοφόρος η χρήση τους.
Άρθρο του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής Α. Π. Θ.