Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα θετικά αποτελέσματα 4 εμβολίων.
Οι ερευνητές πρέπει να βοηθήσουν τον κόσμο να αντιμετωπίσει την διστακτικότητα των εμβολίων λόγω και της γρήγορης έγκρισής τους, τον εφοδιασμό όλων των κρατών και την τιμολόγησή τους
Ένα χρόνο μετά από την πρώτη γνωστή περίπτωση της νόσου COVID-19, ο κόσμος διψούσε να ακούσει καλά νέα.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις, των ιδιαίτερα θετικών αποτελεσμάτων των κλινικών μελετών (πάνω από 90% αποτελεσματικότητα, όχι ανησυχητικά θέματα ασφαλείας, ενώ η εταιρεία λέει ότι το εμβόλιο θα είναι πετυχημένο και σε ηλικιωμένους, πληθυσμιακή ομάδα ιδιαίτερα ευάλωτη στον ιό SARS-CoV-2) τεσσάρων εμβολίων (Pfizer και η BioNTech, Moderna, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης/AstraZeneca και Ρωσικό) έναντι του SARS-CoV-2 σηματοδότησαν την έναρξη των διαδικασιών ελέγχου από τις ρυθμιστικές αρχές, με στόχο τη χορήγηση επιταχυνόμενης έγκρισης κυκλοφορίας.
Ωστόσο, αρκετοί ερευνητές με άρθρα τους σε επιστημονικά περιοδικά συνιστούν στην ανάγκη διασφάλισης της επιστημονικής εγκυρότητας και της κοινωνικής αξίας.
Η επιστημονική εγκυρότητα αναφέρεται στην ισορροπία μεταξύ οφέλους και παρενεργειών, ενώ η κοινωνική αξία έγκειται στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόληψη της λοίμωξης COVID-19.
Ειδικότερα, οι ερευνητές και οι κλινικοί γιατροί πρέπει:
-Πρώτον να προσδιορίσουν πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο COVID-19, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων ατόμων, ατόμων με παχυσαρκία και ατόμων με σακχαροδιαβήτη.
– Δεύτερον, δεν είναι σαφές πόσο καλά προστατεύουν ορισμένα από τα εμβόλια έναντι του σοβαρού COVID-19.
-Τρίτον, δεν είναι επίσης σαφές σε ποιο βαθμό τα εμβόλια εμποδίζουν εκείνους που έχουν εμβολιαστεί να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.
Η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο COVID απαιτεί ριζική διαφάνεια.
Οι ερευνητές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εξετάσουν πώς θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις που δεν σχετίζονται με τους ίδιους τους υποψήφιους για εμβόλια.
Αυτές περιλαμβάνουν διστακτικότητα εμβολιασμού και ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού.
Αν και η γραμμή τερματισμού φαίνεται να είναι ορατή, υπάρχει ακόμη πολύ δύσκολο έδαφος για να υλοποιηθεί το όλο έργο.
Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι η ταχύτητα παραγωγής, όσο και της έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια – παρά τις διαβεβαιώσεις από τις εταιρείες και τις ρυθμιστικές αρχές.
Για να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό, είναι σημαντικό οι ρυθμιστικές αρχές, οι εταιρείες και οι ερευνητικοί τους εταίροι να τηρούν τις υποσχέσεις που έχουν κάνει για τη διασφάλιση της διαφάνειας, τη δημοσίευση δεδομένων και την ανοιχτή συζήτηση αυτών των δεδομένων.
Ορισμένες χώρες – οι περισσότερες από αυτές πλούσιες – έχουν ήδη προπαραγγείλει σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και έχουν επιλογές για άλλα 5 δισεκατομμύρια, στις τρέχουσες τιμές.
Η παγκόσμια συμμαχία που επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα έχουν επαρκή παροχή εμβολίων, μπόρεσε να εξασφαλίσει εμβόλια για περίπου 250 εκατομμύρια άτομα – πολύ κάτω από αυτό που χρειάζεται.
Το να μην γίνει το εμβόλιο προσιτό για αυτά τα έθνη δεν είναι μόνο ηθικά λάθος.
Θα ήταν επίσης κοντόφθαλμο, διότι, όπως λένε συχνά οι ερευνητές των μολυσματικών ασθενειών, ένα ξέσπασμα επιδημίας οπουδήποτε στον κόσμο είναι ίσως ένα ξέσπασμα πανδημίας παντού.
Άρθρο του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Ομότιμο Καθηγητή Γενετικής Α. Π. Θ.