Η ιντερφερόνη , κατέχει σημαντικό ρόλο στις πιθανότητες ανάρρωσης σε ασθενείς με κορωνοϊό.
Η ανεπάρκεια (έλλειψη) της ιντερφερόνης τύπου Ι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή νόσο COVID, ακόμη και σε νέους.
Από την άλλη «Εισπνεόμενη ιντερφερόνη βήτα-1α αυξάνει τις πιθανότητες ανάρρωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19»
Στο εσωτερικό των πνευμόνων μας υπάρχουν εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα, που ονομάζονται κυψελιδικά μακροφάγα, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος στους πνεύμονες.
Οι πνεύμονες περιέχουν μεγάλο αριθμό κυψελιδικών μακροφάγων, οπότε είναι πιθανώς και ο πρώτος τύπος κυττάρων που αντιμετωπίζει ένας ιός που εισβάλλει.
Όταν το σώμα αναγνωρίζει μια ιογενή λοίμωξη, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ξεκινά την παραγωγή ιντερφερονών.
Οι ιντερφερόνες είναι μια ομάδα κυτοκινών που βοηθούν στη διαμόρφωση της ανοσολογικής απόκρισης και επομένως είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση μιας ιογενούς λοίμωξης.
Ειδικότερα, οι ιντερφερόνες είναι μια από τις πρώτες κυτταροκίνες που εκκρίνονται από τα κύτταρα για να αντιμετωπίσουν τις ιογενείς λοιμώξεις
Δημοσίευμα στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature συνοψίζει τα αποτελέσματα αρκετών μελετών που δείχνουν ότι σε μια σημαντική μειοψηφία ασθενών με σοβαρή COVID-19, η απόκριση του ανοσοποιητικού μέσω της ιντερφερόνης είναι περιορισμένη λόγω γενετικών «μεταλλάξεων».
Τέτοιες ελλείψεις μπορεί να προκύψουν, μέσω κληρονομικών μεταλλάξεων σε γονίδια που κωδικοποιούν βασικά μόρια αντιικής σηματοδότησης ή λόγω αντισωμάτων που προσβάλλουν και αδρανοποιούν την ίδια την ιντερφερόνη.
Υπολογίζεται ότι βλάβες στο γενετικό μας υλικό μπορεί να είναι υπεύθυνες για σοβαρά κλινικά συμπτώματα COVID-19, ενώ από την άλλη ορισμένοι έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας σε μόλυνση από τον κορωνοϊό, λόγω της γενετικής τους σύστασης.
Στη δεύτερη περίπτωση, τα αντισώματα αδρανοποιούν την ιντερφερόνη και τα κύτταρα που εκτέθηκαν στο πλάσμα των ασθενών αυτών αποτυγχάνουν να αποτρέψουν την εισβολή του ιού SARS-CoV-2.
Υπολογίστηκε ότι περίπου 10% των ασθενών με σοβαρή COVID-19 συμβαίνει μια αυτοάνοση επίθεση κατά του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ. Σύμφωνα με μελέτη, η χορήγηση ενός σκευάσματος εισπνεόμενης, νεφελοποιημένης ιντερφερόνης βήτα-1α (με το όνομα SNG001) σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, βελτίωσε σημαντικά την έκβαση της νόσου και ανέκαμψαν ταχύτερα μετά από λοίμωξη από SARS-CoV-2, σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό στο Lancet Respiratory Medicine.