Ερευνητές στο Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία περιγράφουν σε άρθρο τους ελπιδοφόρα αποτελέσματα από μια συνδυασμένη θεραπεία δύο ουσιών κατά της νόσου COVID-19
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό EMBO Molecular Medicine.
Οι ερευνητές αποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός ρεμδεσιβίρης, ενός ήδη εγκεκριμένου φαρμάκου κατά του COVID-19 και του hrsACE2, ενός φαρμάκου που βρίσκεται σε δοκιμές φάσης II για τη θεραπεία με COVID-19, μείωσε το ιικό φορτίο του ιού SARS-CoV -2 και ανέστειλε την αναπαραγωγή σε κυτταρικές καλλιέργειες.
Πρόκειται για ανθρώπινο ανασυνδυασμένο διαλυτό ένζυμο ACE2 (hrsACE2), που είναι μια γενετικά τροποποιημένη παραλλαγή του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγιειοτασίνης καρβοξυπεοτιδασης 2 (ACE2), μιας πρωτεΐνης της κυτταρικής μεμβράνης που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός ως υπόστρωμα για να εισέλθει στα κύτταρα μας
Οι δοκιμές του Remdesivir ξεκίνησαν το Φεβρουάριο, σε 180 σημεία σε όλο τον κόσμο.
Όπως ανέφερε ο Άντονι Φάουτσι, ο «αμερικανός Τσιόδρας» όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται, ανάμεσα στις χώρες όπου έγιναν οι σχετικές δοκιμές είναι και η Ελλάδα, όπου το φάρμακο δοκιμάστηκε σε τέσσερα διαφορετικά νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα στις:
-Δ’ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “Αττικό”
-Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρική Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”
-Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος “Η Σωτηρία”
-Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “ΑΧΕΠΑ
Τη μελέτη συντόνισε η Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Γιώτα Τουλούμη.
«Ήταν μια διεθνής δοκιμή, η οποία έγινε σε πολλά ερευνητικά κέντρα, τα οποία δεν βρίσκονταν μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Δανίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου» ανέφερε στην ενημέρωση που πραγματοποίησε προς τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gilead Sciences, «το Remdesivir είναι ένα πειραματικό νουκλεοτιδικό ανάλογο με αντιική δράση ευρέος φάσματος, τόσο in vitro όσο και in vivo.
Έχει δοκιμαστεί σε πειραματόζωα έναντι πολλαπλών αναδυόμενων ιογενών παθογόνων, συμπεριλαμβανομένων των Ebola, Marburg, MERS και SARS.
In vitro δοκιμές που διεξήγαγε η Gilead απέδειξαν ότι το remdesivir είναι ενεργό ενάντια στον ιό που προκαλεί COVID-19.
Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του remdesivir για τη θεραπεία του COVID-19 αξιολογούνται σε πολλαπλές τρέχουσες κλινικές δοκιμές Φάσης 3.