Μήπως τα παιδιά μας σώσουν τελικά από την πανδημία που σαρώνει τον Πλανήτη και σκορπά τον θάνατο;
Τα παιδιά είναι το μέλλον. Το αύριο. Με τα αντισώματά τους, μπορούν να αναχαιτίσουν τον κορωνοϊό, κι ίσως από αυτά τα αντισώματα που διαθέτουν, δημιουργηθούν φάρμακα, εμβόλια κατά του φονικού ιού.
Ποιος μπορεί να ξέρει; Όλα είναι μπροστά μας και θα τα ζήσουμε…
Τα παιδιά παράγουν διαφορετικούς τύπους και ποσότητες αντισωμάτων από τους ενήλικες ως απόκριση στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.
Το γεγονός αυτό, μαζί με άλλα, εξηγεί τη διαφορετική βαρύτητα της μόλυνσης στα παιδιά από τους ενήλικες.
Η ενδελεχής ανάλυση αρκετών δημοσιευμάτων έδειξε ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι λιγότερα ευάλωτα στη λοίμωξη συγκριτικά με τους ενήλικες.
Ειδικά τα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε άλλα άτομα.
Η πιθανότητα μετάδοσης αυξάνει με την ηλικία, ενώ οι έφηβοι έχουν την ίδια δυναμική μετάδοσης με τους ενήλικες.
Γνωρίζουμε ότι αρκετοί ενήλικες και φορείς του κορωνοϊού αναπτύσσουν τη σοβαρή νόσο COVID-19, ενώ τα παιδιά στην πλειονότητα τους παραμένουν ασυμπτωματικά, ενώ ελάχιστα αναπτύσσουν ένα απειλητικό για τη ζωή φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων (MIS-C).
Οι λόγοι για τους οποίους η λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 έχει πολύ διαφορετική βαρύτητα στα παιδιά έναντι των ενηλίκων είναι ελάχιστα γνωστοί.
Μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι τα παιδιά και οι ενήλικες παράγουν διαφορετικούς τύπους και ποσότητες αντισωμάτων ως απάντηση στη μόλυνση με το νέο κορωνοϊό, τον ιό SARS-CoV-2.
Οι διαφορές στα αντισώματα υποδηλώνουν ότι η πορεία της λοίμωξης και η ανοσοαπόκριση είναι ξεχωριστή στα παιδιά και τα περισσότερα παιδιά καθαρίζουν εύκολα τον Κορωνοϊό από το σώμα τους.
Στην νέα μελέτη, διαπιστώθηκε επίσης, ότι οι ενήλικες με COVID-19 αναπτύσσουν αντισώματα για την πρωτεΐνη της ακίδας, όπως IgG, IgM και IgA, καθώς και αντίσωμα εναντίον της πρωτεΐνης του νουκλεοκαψιδίου IgG, ενώ τα παιδιά με και χωρίς MIS-C είχαν μειωμένο εύρος αντι-SARS-CoV-2 – παράγουν κυρίως ειδικά αντισώματα, IgG αντισώματα, ειδικά για την πρωτεΐνη S αλλά όχι για την πρωτεΐνη Ν.
Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν μια ξεχωριστή πορεία μόλυνσης και ανοσοαπόκρισης σε παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες.
Άλλοι λόγοι που συντελούν ώστε τα παιδιά να μην μολύνονται ή να παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα είναι:
A) Τα χαμηλότερα επίπεδα έκφρασης του γονίδιου ACE2 στο ρινικό επιθήλιο των παιδιών σε σχέση με τα αντίστοιχα των ενηλίκων. προσδίδουν μία πρόσθετη εξήγηση γιατί αυτά έχουν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό και θνητότητας από τη νόσο Covid-19.
B) Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι συνήθως μολύνονται με 4 κορωνοϊούς 229E, NL63, OC43 και HKU1 που προκαλούν κοινό κρυολόγημα.
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι 16 από τους 302 ενήλικες (5,3%) είχαν ήδη στο αίμα τους αντισώματα της τάξης G (IgG) τα οποία αντιδρούσαν με την υπομονάδα S2 της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2 και πιθανότατα δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων εποχιακών λοιμώξεων από άλλους κορωνοϊούς, σαν αυτούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.
Η παρουσία αυτών των αντισωμάτων IgG ήταν πολύ πιο συχνή στην ομάδα των παιδιών και εφήβων (ηλικίας 1 έως 16 ετών) που δεν είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.
Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι οι διαφορές στα προϋπάρχοντα αντισώματα μεταξύ παιδιών -εφήβων και ενηλίκων πιθανά εξηγεί και για την υψηλότερη ευαισθησία των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στη νόσο COVID-19.
Με βάση αυτά τα στοιχεία καλώς τα Δημοτικά παραμένουν σε λειτουργία.
Το πρόβλημα είναι όμως με τους γονείς τους, που συγκεντρώνονται χωρίς μάσκα στο προαύλιο του σχολείου.
Ως εκ τούτου εάν θα πρέπει να διακοπεί η λειτουργία των Δημοτικών σχολείων δεν οφείλεται στα παιδιά, αλλά στην ανεύθυνη στάση αρκετών γονέων.