Ο κορωνοϊός είναι ύπουλος , σκοτεινός, ενώ προσπαθεί με κάθε τρόπο όταν εισβάλλει στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, να μην γίνεται αντιληπτός από ορισμένα ανοσοκύτταρα.
Έχει το προτέρημα, να μπορεί να κρύψει το γονιδιωματικό του υλικό, ώστε να μην αναγνωρίζεται από εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα, τα κυψελιδικά μακροφάγα, για να μην προκαλέσει την παραγωγή ιντερφερονών.
Γι αυτό οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, παλεύουν να ανακαλύψουν τα σκοτεινά σημεία του, που εμποδίζουν την δημιουργία εμβολίου ή και φαρμάκων, που να είναι απόλυτα αποτελεσματικά.
Οι ερευνητές έχουν εκπλαγεί διαπιστώνοντας ότι άτομα που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 -τον ιό που προκαλεί την πολυσυστημική νόσο COVID-19- δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα για περίπου 4 μέρες (εύρος από 3 μέχρι 7 μέρες) μετά τη μόλυνση και θετικό μοριακό τεστ.
Δεδομένου ότι αυτά τα ασυμπτωματικά άτομα (τουλάχιστον 20% των μολυσμένων, ενδεχομένως και περισσότερα), εκθέτουν άλλους σε λοίμωξη χωρίς να το γνωρίζουν, είναι σημαντικό να βρεθεί μια μοριακή εξήγηση.
Στο εσωτερικό των πνευμόνων μας υπάρχουν εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα, που ονομάζονται κυψελιδικά μακροφάγα, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος στους πνεύμονες.
Οι πνεύμονες περιέχουν μεγάλο αριθμό κυψελιδικών μακροφάγων, οπότε είναι πιθανώς και ο πρώτος τύπος κυττάρων που αντιμετωπίζει ένας ιός που εισβάλλει.
Όταν το σώμα αναγνωρίζει μια ιογενή λοίμωξη, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ξεκινά την παραγωγή ιντερφερονών.
Οι ιντερφερόνες είναι μια ομάδα κυτοκινών που βοηθούν στη διαμόρφωση της ανοσολογικής απόκρισης και επομένως είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση μιας ιογενούς λοίμωξης.
Ο κορωνοϊός συνήθως προσβάλλει το εξώτατο κυτταρικό στρώμα των πνευμόνων, το επιθηλιακό στρώμα.
Ο ρόλος της ιντερφερόνης
Έρευνα έδειξε ότι η παραγωγή ιντερφερόνης στα μολυσμένα επιθηλιακά κύτταρα μπορεί να ανασταλεί από τον ιό SARS-CoV-2.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλή παραγωγή ιντερφερόνης και συνεπώς περιορισμένη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση του ιού.
Αν και το επιθηλιακό στρώμα είναι ο στόχος του ιού, πρέπει να υποτεθεί ότι ο πρώτος τύπος κυττάρου που αντιμετωπίζει ο ιός είναι οι κυψελιδικοί μακροφάγοι, και ως εκ τούτου αυτά τα ανοσοκύτταρα είναι σημαντικά για το πόσο γρήγορα μπορεί να υπάρξει ανοσοαπόκριση σε μια μόλυνση SARS-CoV-2.
Προς τούτο, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Aarhus και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aarhus στη Δανία διερεύνησαν πώς αυτά τα κύτταρα αντιδρούν στον ιό SARS-CoV-2.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς δείχνουν ότι οι κυψελιδικοί μακροφάγοι παράγουν αποτελεσματικά ιντερφερόνες όταν μολύνονται με γνωστούς ιούς, όπως η γρίπη.
Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσαν ότι έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μεγάλες ποσότητες ιντερφερόνης κατά τη διάρκεια μιας ιογενούς λοίμωξης.
Σε αντίθεση με τις προσδοκίες τους, οι ερευνητές δεν είδαν παραγωγή ιντερφερόνης στα κύτταρα όταν οι κυψελιδικοί μακροφάγοι εκτέθηκαν στον ιό SARS-CoV-2.
Αυτά τα αποτελέσματα συνεπώς υποδηλώνουν ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να κρύψει το γονιδιωματικό του υλικό από το να αναγνωριστεί στα κυψελιδικά μακροφάγα, χωρίς να προκαλέσει την παραγωγή ιντερφερονών.
Γι αυτό τον λόγο, δεν υπάρχει ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος στα αρχικά στάδια μιας λοίμωξης SARS-CoV-2, επιτρέποντας στον ιό να εξαπλωθεί περαιτέρω στην πληθυσμιακή κοινότητα πριν εμφανιστούν τα κλινικά συμπτώματα.
Η απουσία παραγωγής ιντερφερονών σε κυψελιδικά μακροφάγα μετά από πρόκληση με SARS ‐ CoV ‐ 2 θα μπορούσε να εξηγήσει την αρχική ασυμπτωματική φάση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του COVID ‐ 19 και υποστηρίζει ότι τα κυψελιδικά μακροφάγα είναι οι πηγές προφλεγμονωδών κυτοκινών αργότερα κατά τη διάρκεια της μόλυνσης.