Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι μονάδες υγείας ολόκληρης της επικράτειας, καθώς η χώρα αντιμετωπίζεται πλέον ως μια υγειονομική περιφέρεια όσον αφορά τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.
Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν από νοσηλευόμενους και διασωληνωμένους.
Αυτός ήταν και ο λόγος που ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα, από όπου ανακοίνωσε 50 νέες κλίνες ΜΕΘ, ενώ έκανε και έκκληση στους γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας σε αυτές τις ειδικότητες – 4.221 είναι οι εγγεγραμμένοι γιατροί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης – να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε κρατικό κανάλι, υπάρχουν ακόμα σκέψεις να διαμορφωθεί σε χώρο νοσηλείας Covid το Βελλίδειο, αν χρειαστεί υποστήριξη το σύστημα. Όπως αναφέρθηκε θα λειτουργεί υποστηρικτικά, δεν θα γίνει άμεσα, ωστόσο είναι στις εφεδρείες για να χρησιμοποιηθεί.
Η εικόνα του ΕΣΥ
Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.104 κλίνες ΜΕΘ, σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.
Από αυτές, 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%).
Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 608, οι 446 είναι κατειλημμένες και οι 162 κενές (ποσοστό 26,5%).
Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%).
Εξάλλου, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 148. Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές (ποσοστό 11%).
Στα Νοσοκομεία της Αττικής, από την άλλη, οι ΜΕΘ-COVID είναι 206 σήμερα. Από αυτές, 130 είναι κατειλημμένες και 76 κενές (ποσοστό 37%).
Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.773.
Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.513 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)
Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια:
1η ΥΠΕ (Αττικής): 485 (από τις 1.133 διαθέσιμες κλίνες)
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 212 (από τις 426 διαθέσιμες κλίνες)
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 524 (από τις 719 διαθέσιμες κλίνες)
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 697 (από τις 1.149 διαθέσιμες κλίνες)
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 249 (από τις 413 διαθέσιμες κλίνες)
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 200 (από τις 534 διαθέσιμες κλίνες)
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 39 (από τις 231 διαθέσιμες κλίνες)
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 107 (από τις 168 διαθέσιμες κλίνες).
Γιατί έστησαν σκηνές έξω από το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο
Σκηνές στήθηκαν και στους εξωτερικούς χώρους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά το ΑΧΕΠΑ σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών και κάλυψης των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας.
Οι σκηνές τοποθετήθηκαν προκειμένου να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που έχουν συμπτώματα Covid-19, ώστε να μη χρειάζεται να μπαίνουν για τον σκοπό αυτό μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, όπως αναφέρει το GrTimes.
Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά από ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη μολυνθεί.
Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη των πρόχειρων αυτών κατασκευών προκειμένου να μην διενεργούνται τα τεστ σε υπαίθριο ο χώρο ενόψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.