Ο κόσμος μας, δεν θα είναι ίδιος μετά το τέλος της πανδημίας, ενώ οι αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία, και σε άλλους τομείς, θα είναι δραματικές.
Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις επερχόμενες αλλαγές, ώστε να μην έχουν επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική μας υγεία.
Παράλληλα, να ενημερώνουμε, προετοιμάζοντας τα παιδιά μας – ανάλογα την ηλικία, ο τρόπος ενημέρωσης- για το μέλλον τους.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων:
Τα ποσοστά γεννήσεων, γάμων και ο ρόλος των φύλων (ανδρών vs γυναικών) θα αλλάξουν δραματικά στον μετα-πανδημικό κόσμο.
Τίποτε στη Βιολογία δεν έχει νόημα, παρά μόνο υπό το φως της Εξέλιξης είχε δηλώσει ο μεγάλος εξελικτικός Th. Dobzhansky.
Πρόσφατα, διεπιστημονική ομάδα δηλώνει: “και τίποτα για την ανθρώπινη απάντηση στον κορωνοϊό SARS-CoV-2/COVID-19 δεν έχει νόημα, παρά υπό το φως της εξέλιξης”.
Οι άνθρωποι και οι ιοί συνυπάρχουν εδώ και χιλιετίες.
Γνωρίζουμε ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τη νόσο COVID-19, είναι ιδιαίτερα πετυχημένος να παρακάμπτει την ανοσολογική άμυνα του ανθρώπου.
Το αποτέλεσμα είναι τραγικό – σε ολόκληρο τον κόσμο, εκατομμύρια έχουν αρρωστήσει και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν πεθάνει.
Επιπλέον, η καραντίνα άλλαξε ριζικά τoν τρόπο της ζωής μας, με καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που είναι πιθανό να ξεδιπλωθούν και τα επόμενα χρόνια.
Μια 12 μελής διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων αναλύει σε άρθρο της στο επιστημονικό περιοδικό της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) τις 10 οικονομικές, γενετικές -εξελικτικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει ο μακροχρόνιος αγώνας της ανθρωπότητας με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η «η πανδημία αποτελεί ένα παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα» – τα αποτελέσματα του οποίου δεν είναι ακόμη ορατά.
Με βάση την ανασκόπηση 90 άρθρων προβαίνουν σε διάφορες προβλέψεις.
Ειδικότερα:
Οι προγραμματισμένες εγκυμοσύνες θα μειωθούν ,ως απάντηση στην παγκόσμια κρίση υγείας, καθώς οι άνθρωποι θα αναβάλλουν τον γάμο και τα παιδιά, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του πληθυσμού ορισμένων κρατών.
Τα άτομα που είναι ανύπαντρα είναι λιγότερο πιθανό να ξεκινήσουν νέες σχέσεις.
Οι γυναίκες που έχουν τη δυνατότητα να είναι μόνες τους είναι πιθανό να μείνουν ανύπαντρες περισσότερο.
Με τα παιδιά στο σπίτι λόγω της πανδημίας, οι γυναίκες θα ξοδεύουν περισσότερο χρόνο παρέχοντας φροντίδα και σχολική εκπαίδευση, θα είναι λιγότερο διαθέσιμες για αμειβόμενη εργασία και μπορεί να βασίζονται περισσότερο στους άνδρες συντρόφους τους.
Η μείωση του αριθμού των γεννήσεων, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία, επηρεάζοντας τον χώρο εργασίας αλλά και τις μονάδες στήριξης των ηλικιωμένων.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κρίσεις, η πανδημία δεν φέρνει κοντά τους ανθρώπους, αλλά τους απομακρύνει και – ως επί το πλείστον – δεν ενθαρρύνει την αύξηση της συμπόνιας ή της ενσυναίσθησης.
Η οικονομική ανισότητα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες να ενισχύσουν την σεξουαλικότητά τους για να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποια θα αποκτήσει τον πλουσιότερο-καλύτερο άνδρα.
Η άνιση κατανομή της οικιακής εργασίας που επιφέρει η «καραντίνα», θα μπορούσε να ενισχύσει την ανισότητα των δύο φύλων προάγοντας περισσότερο τον κοινωνικό συντηρητισμό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μεγάλο μέρος της ανεπαρκούς αντίδρασής μας στην παγκόσμια κρίση υγείας είναι το αποτέλεσμα της ανθρωπότητας που εξελίσσεται – τόσο από γενετικής όσο και από κοινωνικής πλευράς – σ’ ένα περιβάλλον που έχει ήδη αλλάξει. «Αυτό», προσθέτουν, «οδηγεί σε «εξελικτικές αναντιστοιχίες» με τις παρούσες συνθήκες.
Βέβαια, με την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 θα είμαστε σε καλύτερη θέση να τον καταπολεμήσουμε, ώστε να γίνει λιγότερο επιβλαβής και λιγότερο θανατηφόρος.