Η ψυχογενής φαγούρα είναι μια μορφή χρόνιου κνησμού που εμφανίζεται εν τη απουσία οποιασδήποτε δερματολογικής ή συστηματικής αιτίας.
Αντίθετα, συνδέεται με ψυχολογικούς στρεσογόνους παράγοντες ή ψυχιατρικές καταστάσεις όπως άγχος, κατάθλιψη ή τραύμα.
Είναι σημαντικό να διακρίνουμε την ψυχογενή φαγούρα από τον κνησμό που προκαλείται από σωματικές καταστάσεις. Στις ψυχογενείς περιπτώσεις, το δέρμα μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό ή να εμφανίζει μόνο βλάβες που προκαλούνται από επαναλαμβανόμενες γρατσουνιές, όχι πρωτοπαθή ασθένεια.
Βασικά ψυχολογικά ερεθίσματα και υποκείμενες παθήσεις
Oι ακριβείς μηχανισμοί είναι ακόμη υπό διερεύνηση, αλλά η σχετική έρευνα δείχνει ότι οι ακόλουθοι ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην ψυχογενή φαγούρα:
- Στρες και άγχος: Το αυξημένο στρες μπορεί να προκαλέσει υπερευαισθησία στο νευρικό σύστημα, κάνοντας το δέρμα να σας προκαλεί φαγούρα ακόμα και αν δεν υπάρχει ερεθιστικός παράγοντας.
- Κατάθλιψη: Οι αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με διαταραχές της διάθεσης μπορεί να αλλάξουν την αντίληψη των δερματικών αισθήσεων.
- Ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές: Μερικά άτομα αναπτύσσουν ψυχαναγκασμό να ξυστούν, ο οποίος μπορεί να ενταθεί με την πάροδο του χρόνου.
- Διαταραχές σωματικών συμπτωμάτων: Τα άτομα με σωματοποίηση μπορεί να εκδηλώσουν συναισθηματική δυσφορία μέσω σωματικών συμπτωμάτων, όπως ο κνησμός.
Αυτοί οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο: το άγχος πυροδοτεί τη φαγούρα, η φαγούρα προκαλεί περισσότερο άγχος και το ξύσιμο οδηγεί σε βλάβη του δέρματος, η οποία επιδεινώνει την αντίληψη της φαγούρας.
Ψυχογενής φαγούρα: Συμπτώματα και πώς γίνεται η διάγνωση
Τα άτομα με ψυχογενή φαγούρα συχνά εμφανίζουν τα εξής:
- Επίμονος ή επαναλαμβανόμενος κνησμός χωρίς ξεκάθαρη δερματική ασθένεια.
- Δέρμα με κανονική εμφάνιση, αν και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αναπτυχθούν σημάδια με γρατσουνιές ή αποφύσεις.
- Κνησμός που επιδεινώνεται υπό καταστάσεις πίεσης ή συναισθηματικής καταπόνησης.
- Κνησμός που δεν ανταποκρίνεται σε αντισταμινικά ή τυπικές δερματολογικές θεραπείες.
Η διάγνωση γίνεται πρωτίστως μέσω του αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί αποκλείουν πρώτα άλλες αιτίες όπως:
- Έκζεμα
- Ψωρίαση
- Ηπατική ή νεφρική νόσο
- Ανισορροπίες του θυρεοειδούς
- Νευροπαθητικές καταστάσεις
Συχνά συνιστάται η παραπομπή σε ψυχοδερματολόγο ή ψυχίατρο όταν υπάρχουν υποψίες ψυχολογικών παραγόντων.
Θεραπεία: Διαχείριση τόσο του δέρματος όσο και του μυαλού
Δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία για την ψυχογενή φαγούρα: απαιτείται μια διεπιστημονική προσέγγιση, που στοχεύει τόσο τα σωματικά συμπτώματα όσο και την ψυχική υγεία.
1. Ψυχολογικές θεραπείες
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) βοηθά τους ασθενείς να αναγνωρίζουν και να αλλάζουν εκείνα τα μοτίβα σκέψης, που συμβάλλουν στους κύκλους φαγούρας-γρατζουνιάς.
Οι τεχνικές ενσυνειδητότητας και χαλάρωσης μειώνουν το άγχος που μπορεί να τροφοδοτεί τα συμπτώματα.
2. Φάρμακα
Οι SSRIs (Επιλεκτικοί Αναστολείς Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης) και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κνησμό σε ασθενείς με κατάθλιψη ή άγχος.
Τα αγχολυτικά μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση των εξάρσεων, που προκαλούνται από το στρες.
Αντιψυχωσικά χρησιμοποιούνται περιστασιακά και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, που περιλαμβάνουν παραληρητική παρασίτωση.
3. Υποστηρικτική φροντίδα του δέρματος
Χρήση μαλακτικών και μη ερεθιστικών ενυδατικών, για να καταπραΰνετε το δέρμα.
Αποφυγή σκληρών σαπουνιών ή ζεστού νερού, που μπορεί να επιδεινώσουν τον ερεθισμό.
Κοντά κομμένα, καθαρά νύχια για μείωση της ζημιάς από το ξύσιμο.
4. Προσαρμογές στον τρόπο ζωής
Βελτιωμένη υγιεινή ύπνου, καθώς οι διαταραχές του ύπνου συχνά επιδεινώνουν τον κνησμό.
Τακτική σωματική δραστηριότητα για την μείωση του βασικού στρες και την προώθηση της συναισθηματικής ανθεκτικότητας.
Συχνές Ερωτήσεις
Μπορεί πραγματικά το άγχος να προκαλέσει φαγούρα χωρίς εξάνθημα;
Ναι, το ψυχολογικό στρες μπορεί να πυροδοτήσει ή να εντείνει τα νευρικά σήματα, τα οποία ο εγκέφαλος ερμηνεύει ως φαγούρα, ακόμη και εν τη απουσία εξανθήματος ή δερματικής βλάβης. Αυτό αναφέρεται συχνά ως ψυχογενής ή σχετιζόμενη με το στρες φαγούρα.
Ποιες διαταραχές ψυχικής υγείας συνδέονται με την ψυχογενή φαγούρα;
Η ψυχογενής φαγούρα συχνά συνδέεται με αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ή ενισχύει τις αισθήσεις κνησμού.
Η ψυχογενής φαγούρα είναι μόνιμη ή ιάσιμη;
Η ψυχογενής φαγούρα δεν είναι απαραίτητα μόνιμη. Με την κατάλληλη θεραπεία —που συχνά συνδυάζει ψυχοθεραπεία, μείωση του στρες και μερικές φορές φαρμακευτική αγωγή— πολλοί ασθενείς βιώνουν σημαντική ανακούφιση ή πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων.
Πώς μπορώ να ξέρω αν η φαγούρα μου είναι ψυχολογικής ή σωματικής αιτίας;
Εάν οι τυπικές θεραπείες για δερματικές παθήσεις δεν λειτουργούν και δεν υπάρχει φυσική αιτία (όπως έκζεμα ή αλλεργία), μπορεί να υπάρχει ψυχολογική αιτία. Συνήθως απαιτείται πλήρης ιατρική και ψυχολογική αξιολόγηση για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.
Σύνοψη
Η ψυχογενής φαγούρα είναι μια πραγματική και οδυνηρή κατάσταση, ακόμη και όταν δεν υπάρχει ορατή αιτία. Η κατανόηση ότι η ρίζα είναι ψυχολογική —όχι φανταστική— μπορεί να βοηθήσει στον αποστιγματισμό της εμπειρίας και να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας.
Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε πασχίζει με επίμονο κνησμό, που δεν έχει φυσική εξήγηση, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια όχι μόνο από δερματολόγο, αλλά και από επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η ανακούφιση είναι εφικτή με τον σωστό συνδυασμό φροντίδας, υποστήριξης και ευαισθητοποίησης.