Ο λάρυγγας είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο, ίσως από τα πιο σπουδαία.
Έχει πολλούς ρόλους.
Μας βοηθάει να εκφραστούμε μέσω της φωνής, προστατεύει τους πνεύμονες, ρυθμίζει την πολύτιμη αναπνοή, μέσα από αυτόν περνάνε οι τροφές, που καταναλώνουμε, πριν καταλήξουν στο στομάχι.
Οπότε κάθε πρόβλημα στη λειτουργία του λάρυγγα, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό, χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από τον κατάλληλο ιατρό, προκειμένου να αποκατασταθεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό.
Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθούν οι νέες τεχνικές, που εφαρμόζονται διεθνώς – και στη χώρα μας.
Μάλιστα, η τελευταία τάση είναι οι λεγόμενες office based procedures.
Δηλαδή οι θεραπευτικές τεχνικές, οι οποίες εφαρμόζονται πλέον και στο ιατρείο.
Η τελευταία τάση στην αντιμετώπιση προβλημάτων του λάρυγγα
«Οι λαρυγγολογικές επεμβάσεις ξεκίνησαν πριν από περίπου 100 χρόνια και αρχικά γίνονταν με τοπική αναισθησία στο ιατρείο.
Στη διάρκεια των ετών, με την εξέλιξη των μεθόδων γενικής αναισθησίας και με την εισαγωγή του χειρουργικού μικροσκοπίου, οι επεμβάσεις αυτές καθιερώθηκε να γίνονται στο χειρουργείο υπό γενική νάρκωση», εξηγεί η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου, Παιδο-ΩΡΛ, Επιστημονική Συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ, Ανατολή Παταρίδου.
«Αυτό, έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα, διότι δίνει στον χειρουργό τη δυνατότητα διόφθαλμης όρασης, άνεση στους χειρισμούς, υψηλή μεγέθυνση, με αποτέλεσμα εξαιρετική ακρίβεια στους χειρισμούς των ιστών.
Ωστόσο πρόσφατα έχει αρχίσει πάλι η εφαρμογή επεμβάσεων στον φάρυγγα και στον λάρυγγα υπό τοπική νάρκωση στο ιατρείο», προσθέτει.
Οι λεγόμενες office based procedures ενδείκνυνται για καταστάσεις, στις οποίες μπορεί να υπάρχει μία ανάγκη για επανάληψη των χειρισμών.
Όπως αναφέρει η κ. Παταρίδου, στο ιατρείο αντιμετωπίζεται:
-η έγχυση υλικών σε περιπτώσεις πάρεσης των φωνητικών χορδών,
-η έγχυση botox σε περιπτώσεις της λεγόμενης σπασμωδικής δυσφωνίας,
-σε ασθενείς με υποτροπή σε θηλώματα του λάρυγγα από τον ιό HPV, καθώς και,
-σε καταστάσεις δυσπλασίας και ,
προκαρκινωματωδών βλαβών του λάρυγγα.
Τα πλεονεκτήματα της τοπικής αναισθησίας
Η αντιμετώπιση των καταστάσεων, που αναφέρθηκαν παραπάνω, με τοπική αναισθησία, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή.
«Ο ασθενής αποφεύγει τη διαδικασία συνεχών εισαγωγών στο χειρουργείο.
Επιπλέον μειώνεται πολύ το κόστος αντιμετώπισης και αποφεύγονται οι επιπλοκές, ιδιαίτερα σε ασθενείς που έχουν και γενικότερα θέματα υγείας και στους οποίους η συχνή εφαρμογή γενικής αναισθησίας δημιουργεί προβλήματα.
Η σημερινή εξέλιξη στα ενδοσκόπια, τόσο στα άκαμπτα όσο και στα εύκαμπτα με κανάλι εργασίας, δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να αντιμετωπίζει αυτές τις παθήσεις με έναν λιγότερο παρεμβατικό τρόπο», τονίζει η κ. Παταρίδου..
Τα θηλώματα του λάρυγγα
Μια από τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί ωτορινολαρυγγολόγοι, είναι η υποτροπή σε θηλώματα του λάρυγγα από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Ο συγκεκριμένος ιός είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, και είναι γνωστό ότι με την στοματική επαφή μπορεί να εξαπλωθεί και πέραν των γεννητικών οργάνων.
«Ο ιός αυτός εμπλέκεται και στην ανάπτυξη καρκίνων στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας και του στοματοφάρυγγα (συνήθως στη βάση της γλώσσας και στις αμυγδαλές), αλλά και του υποφάρυγγα και του λάρυγγα, αν και σε μικρότερο βαθμό.
Η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι ο βλεννογόνος του στόματος στο πίσω μέρος του είναι διαφορετικός από ότι στο πρόσθιο και διευκολύνει την είσοδο του ιού στη βασική στιβάδα του επιθηλίου», επισημαίνει η κ. Ανατολή Παταρίδου.
Τα στοιχεία τρομάζουν και καλούν σε εγρήγορση και σε ταχεία αντιμετώπιση.
Η μόλυνση της στοματικής κοιλότητας με τον ιό HPV 12πλασιάζει (τουλάχιστον) τον κίνδυνο εκδήλωσης στοματοφαρυγγικού καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.
Παρατηρείται κυρίως σε νεότερους ασθενείς και σε μη καπνιστές, όπου διαδραματίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο.
«Οι επιστημονικές μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο αποδεικνύουν ότι η μόλυνση από τον επιθηλιοτρόπο DNA HPV είναι εξίσου συχνή σε γυναίκες και σε άνδρες.
Το 80% του σεξουαλικά δραστήριου πληθυσμού θα έρθει σε επαφή με τον ιό σε κάποια στιγμή στη ζωή του.
Ωστόσο, η μόλυνση από τους ογκογόνους τύπους του ιού HPV δεν αρκεί από μόνη της για να οδηγήσει σε καρκίνο.
Πρέπει να συνυπάρξουν πολλοί άλλοι παράγοντες (όπως πλημμελής λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, γενετική προδιάθεση, συνεργοί παράγοντες π.χ. κάπνισμα, αλκοόλ κ.ά.) για την πρόκληση ενός καρκινώματος.
Για την ανάπτυξη των καρκινωμάτων κεφαλής και τραχήλου, κυρίως υπεύθυνοι είναι οι τύποι 16 και 18 του HPV», επισημαίνει η κ. Παταρίδου.
Σε ορισμένες μορφές καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, όπως στη βάση της γλώσσας και στις αμυγδαλές, ο ιός HPV ανιχνεύεται σε ποσοστό 80-90%.
Το τσιγάρο και το αλκοόλ προκαλούν καρκίνους κυρίως:
-στο πρόσθιο τμήμα του στόματος,
-στον υποφάρυγγα και,
-στον λάρυγγα.
Άλλοι παράγοντες, που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του λάρυγγα, είναι:
-η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που χαρακτηρίζεται από την επιστροφή όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο και κάποτε προς τον λάρυγγα, αλλά και,
-η έκθεση στον αμίαντο.
Τα βασικά συμπτώματα αυτής της μορφής καρκίνου είναι:
-οι αλλαγές στη φωνή,
-η επίμονη βραχνάδα που εγκαθίσταται προοδευτικά,
-η ανίχνευση μιας μάζας στον λαιμό,
-η δυσκολία στην κατάποση,
-ο επίμονος πόνος στον λαιμό και,
-η ανάπτυξη πόνου κατά την κατάποση,
-ο ξηρός ερεθιστικός βήχας που επιμένει,
-συχνά μαζί με παρουσία λίγου αίματος στις εκκρίσεις.