Οι έχοντες ιστορικό τραυματισμού στο κεφάλι αν θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας στο μέλλον, θα πρέπει να κάνουν υγιεινή διατροφή και να γυμνάζονται, και κυρίως να παίρνουν μέρος σε κοινωνικές και πνευματικές δραστηριότητες.
Η εγκεφαλική διάσειση, ακόμα και όταν είναι ήπια, υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας μετέπειτα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Neurology.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Ντέμπορα Μπαρνς από Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Weill του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 360.000 στρατιωτικών βετεράνων.
Οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν υποστεί διάσειση στο πεδίο της μάχης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Άλλοι είχαν τραυματιστεί στο κεφάλι λόγω πτώσεων ή τροχαίων ατυχημάτων.
Συγκεκριμένα,
–σχεδόν 179.000 συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με τραύμα στο κεφάλι, την περίοδο 2001-2014 και ,
–πάνω από τους μισούς (54%) είχαν διαγνωστεί με διάσειση.
Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που ακολούθησαν του τραυματισμού, ο κίνδυνος άνοιας μεταξύ αυτών ήταν ίδιος με αυτό των βετεράνων χωρίς τραυματισμό στο κρανίο.
Να σημειωθεί ότι, οι βετεράνοι ήταν κατά μέσο όρο 50 ετών όταν ξεκίνησε η μελέτη:
– το 9% ήταν γυναίκες και σχεδόν τα τρία τέταρτα καυκάσιας φυλετικής καταγωγής.
Ωστόσο, στο τέλος της τετραετίας:
– σχεδόν το 3% των βετεράνων χωρίς τραύμα στο κεφάλι είχε εκδηλώσει άνοια, ενώ,
–στην ομάδα αυτών που είχαν υποστεί τραυματισμό το ποσοστό ήταν 6%.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι όσοι δεν είχαν υποστεί ποτέ διάσειση κατά τη φάση του τραυματισμού στο κεφάλι είχαν 2,4 φορές μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο για άνοια.
Και ο κίνδυνος αυτός ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερος για όσους είχαν υποστεί διάσειση.
Ο κίνδυνος άνοιας ήταν σχεδόν τετραπλάσιος για τους βετεράνους που είχαν υποστεί μέτρια, έως σοβαρή τραυματική βλάβη στο κεφάλι.
Ωστόσο, η Δρ Μπαρνς σημειώνει ότι τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν απαραιτήτως ότι όποιος έχει υποστεί τραυματισμό στο κεφάλι και διάσειση θα εκδηλώσει οπωσδήποτε άνοια.
«Ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει μικρός», λέει.
Και συμβουλεύει τους έχοντες ιστορικό τραυματισμού στο κεφάλι, αν θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας στο μέλλον, να κάνουν υγιεινή διατροφή και να γυμνάζονται, και φυσικά να παίρνουν μέρος σε κοινωνικές και πνευματικές δραστηριότητες.