Είναι γνωστό ότι η παρατεταμένη έκθεση στο φως του ηλίου χωρίς προφυλάξεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, η έκθεση στον ήλιο κατά την παιδική και εφηβική ηλικία μπορεί να προστατεύσει από την πολλαπλή σκλήρυνση.
Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγουμένων μελετών που είχαν δείξει ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της παραπάνω χρόνιας νόσου.
Η έρευνα εξέτασε 332 εθελοντές ηλικίας 3-22 ετών που είχαν διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση τους τελευταίους 7 μήνες.
Εξετάστηκε επίσης μία ομάδα ελέγχου 534 εθελοντών ίδιας ηλικίας και φύλου χωρίς πολλαπλή σκλήρυνση.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.
Στα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση ή οι γονείς τους (στα παιδιά μικρής ηλικίας):
– το 19% δήλωσε ότι περνούσε λιγότερο από 30 λεπτά στον ήλιο καθημερινά το καλοκαίρι, ενώ ,
-το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου ήταν 6%.
Όταν οι επιστήμονες έκαναν προσαρμογή στα αποτελέσματα για παράγοντες κινδύνου της πολλαπλής σκλήρυνσης, όπως:
-το κάπνισμα και,
-το γυναικείο φύλο, διαπίστωσαν ότι αυτοί που περνούσαν 30 λεπτά – 1 ώρα στον ήλιο καθημερινά είχαν:
-52% μειωμένο κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης συγκριτικά με αυτούς που που περνούσαν λιγότερα από 30 λεπτά.
«Η έκθεση στον ήλιο ενισχύει τα επίπεδα της βιταμίνης D», υποστήριξε η Emmanuelle Waubant, MD, PhD, συγγραφέας της έρευνας.
«Όπως φαίνεται, αυξάνει επίσης τα επίπεδα των ανοσιακών κυττάρων στο δέρμα που προστατεύουν από διάφορες νόσους, μεταξύ των οποίων και η πολλαπλή σκλήρυνση.
Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να επηρεάσει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων», πρόσθεσε.
-Πιο αργή πορεία στην παιδιατρική πολλαπλή σκλήρυνση, παρά τη φλεγμονώδη βάση
Αν και η πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στις ηλικίες 20-50 ετών, περίπου στο 3-5% των ασθενών τα πρώτα συμπτώματα παρατηρούνται από την παιδική ηλικία.
Η πολλαπλή σκλήρυνση στην παιδική ηλικία χαρακτηρίζεται από αυξημένη φλεγμονή, ωστόσο επιδεινώνεται πιο αργά σε σχέση με τους ενήλικες, με τα σοβαρότερα συμπτώματα να ανιχνεύονται περίπου 28 χρόνια αργότερα.
Συνολικά, παρά την πιο αργή πορεία της νόσου, οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα πολλαπλής σκλήρυνσης στην παιδική ηλικία, θα παρουσιάσουν αναπηρία 10 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με αυτούς που εκδηλώνουν για πρώτη φορά συμπτώματα πολλαπλής σκλήρυνσης στην ενήλικη ζωή.
Μία άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι το αντηλιακό δεν περιορίζει τα οφέλη της έκθεσης στον ήλιο για την πρόληψη της πολλαπλής σκλήρυνσης.
“Αυτή τη στιγμή διεξάγονται ήδη μελέτες που έχουν ως στόχο να εξετάσουν αν η αυξημένη έκθεση στον ήλιο ή τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσουν την πρόγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Μέχρι να ολοκληρωθούν οι παραπάνω μελέτες «θα πρέπει να περνάμε τουλάχιστον 30 λεπτά στον ήλιο με αντηλιακό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα αν έχουμε συγγενείς πρώτου βαθμού με πολλαπλή σκλήρυνση», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης.
Η μειωμένη έκθεση στον ήλιο και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με αρκετά χρόνια νοσήματα, μεταξύ των οποίων:
-η νόσος του Parkinson,
-η νόσος Alzheimer,
-η σχιζοφρένεια,
-ο διαβήτης τύπου 1,
-η νόσος του Crohn και,
-ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.