Εξαιτίας του κορωνοϊού η ανθρωπότητα βίωσε το μεγαλύτερο κενό στον εμβολιασμό των παιδιών τα τελευταία 20 χρόνια, και ανάλογο κενό στην παρακολούθηση της υγείας των πληθυσμών.
Αυτό οδηγεί τους επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κρούουν καμπανάκι κινδύνου για τον κίνδυνο επιδημιών ιλαράς.
Μόνο το 2020, 22 εκατομμύρια βρέφη δεν έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της ιλαράς.
Μία αύξηση που δημιουργεί συνθήκες και προϋποθέσεις για πιθανές επιδημίες.
Η πανδημία επηρέασε ωστόσο και την παρακολούθηση των νοσημάτων, γεγονός που ίσως να σημαίνει μειωμένη ικανότητα των χωρών να προλάβουν εξάρσεις αυτής της εξαιρετικά μεταδοτικής νόσου.
Το 2020 παρουσιάστηκαν επιδημίες ιλαράς σε 26 χώρες του κόσμου, ενώ μόλις 70% των παιδιών έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς έναντι 95% που ήταν ο στόχος.
“Ο μεγάλος αριθμός των ανεμβολίαστων παιδιών οι επιδημίες της ιλαράς και η κατεύθυνση των διαγνωστικών εργαλείων προς την ανίχνευση του κορωνοϊού αύξησε τις πιθανότητες για θανάτους οφειλόμενους στην ιλαρά και την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών στα παιδιά” τόνισε ο Kevin Cain, διευθυντής ανοσοποίησης τoυ CDC.
“Πρέπει να δράσουμε τώρα για να ενισχύσουμε τα συστήματα παρακολούθησης νοσημάτων και να κλείσουμε τα κενά που υπάρχουν στην ανοσία, προτού τα ταξίδια και εμπορικές συναλλαγές επιστρέψουν σε επίπεδα προ κορωνοϊού, ώστε να προλάβουμε φονικές εξάρσεις της ιλαράς και να μειώσουμε τον κίνδυνο και για άλλα νοσήματα που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό”, πρόσθεσε.
Με ηρεμία πριν την καταιγίδα παρομοίασε την κατάσταση τη διευθύντρια του Τμήματος ανοσοποίησης, εμβολίων και βιολογικών παραγόντων του Παγκόσμιου Οργανισμού Yγείας, Dr Kate o’Brien, καθώς τα μέτρα:
-κοινωνικής αποστασιοποίησης,
-οι μάσκες
-το πλύσιμο των χεριών κ.ά. μείωσαν το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων ιλαράς αλλά και των θανάτων από ιλαρά το 2020. “
Nαι είναι σημαντικό οι χώρες να εμβολιάσουν τους κατοίκους τους κατά του κορωνοϊού το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος των βασικών εμβολιαστικών προγραμμάτων.
Σε διαφορετική περίπτωση, είναι σαν να ανταλλάσσουμε μία επικίνδυνη ασθένεια με μία άλλη”.
Γενικά η πανδημία έχει συνταράξει σθέμελα τα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως τον εμβολιασμό, εκθέτουντας εκατομμύρια ανθρώπους και κυρίως παιδιά, στον κίνδυνο εξαιρετικά μολυσματικών ασθενειών όπως η ιλαρά.