Με κεντρικό μήνυμα «Κάνε την εξέταση για την Ηπατίτιδα C τώρα», η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ), της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (ΕΓΕ) και του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», υλοποίησε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ηπατίτιδα C, στα Ιωάννινα.
Σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, επίσημοι φορείς της πόλης και το ευρύτερο κοινό είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναφορικά με:
-τη σιωπηλή νόσο,
-την έκταση του προβλήματος, αλλά και,
-την ανάγκη πρώιμης διάγνωσης και αντιμετώπισης.
Τα Ιωάννινα αποτέλεσαν τον δεύτερο σταθμό της εκστρατείας C(ity) Connect, ακολουθώντας την πετυχημένη δράση στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούλιο.
Παράλληλα και για ένα μήνα λεωφορεία που διασχίζουν ολόκληρη την πόλη των Ιωαννίνων «ντύνονται» με τα εικαστικά της εκστρατείας, με στόχο την προτροπή στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες να προχωρήσουν σε εξέταση για την Ηπατίτιδα C.
Ο κ. Σάββας Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδος & Κύπρου σχολιάζει:
«Η Gilead Sciences, σε συνεργασία πάντα με σημαντικούς φορείς θέτει σε πρώτο πλάνο την εξάλειψη της χρόνιας ηπατίτιδας C στην Ελλάδα, επενδύοντας και στηρίζοντας διαρκώς και αμείωτα, στην έγκαιρη διάγνωση και στη διασύνδεση των ασθενών με την φροντίδα.
Στόχος μας είναι να ταξιδέψουμε σε όλη τη χώρα για να ενημερώσουμε και κινητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να κάνει την εξέταση για την Ηπατίτιδα C.
Έτσι μόνο μπορούμε να προσμένουμε ότι θα επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της αντιμετώπισης και τελικώς της εκρίζωσης της νόσου μέχρι το 2030, σύμφωνα με το στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».
Ο κ. Ελευσινιώτης, Πρόεδρος της ΕΕΜΗ τόνισε:
«Η ΕΕΜΗ με την ευκαιρία των εργασιών του 41ου Πανελλήνιου Γαστρεντερολογικού Συνεδρίου στα Ιωάννινα, υποστήριξε ακόμα ένα C(ity) Connect, το δεύτερο για φέτος μετά τη Θεσσαλονίκη.
Στόχος αυτών των εκδηλώσεων είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και την ιατρική κοινότητα κάθε πόλης σχετικά με την Ηπατίτιδα C, να τους παροτρύνουμε να εξεταστούν και αν χρειαστεί να απευθυνθούν στα τοπικά ηπατολογικά ιατρεία για τη θεραπεία τους».
Ο κ. Βλαχογιαννάκος, Πρόεδρος της ΕΓΕ, ανέφερε:
««H ΕΓΕ υποστήριξε το C(ity) Connect στα Ιωάννινα με αφορμή το Πανελλήνιο Γαστρεντερολογικό Συνέδριο.
Μία πρωτοβουλία της εταιρείας Gilead με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και του ιατρικού κόσμου σχετικά με την Ηπατίτιδα C, μία σοβαρή νόσος η οποία όμως σήμερα έχει και μία πολύ αποτελεσματική θεραπεία.
Ο πρώτος και βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να βρεθούν οι άνθρωποι που πάσχουν και να συνδεθούν με τα τοπικά ηπατολογικά ιατρεία. Αυτό θα μας φέρει πιο κοντά στο μεγάλο στόχο της εξάλειψης από την Ηπατίτιδα C».
Την δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα (Βουλευτής Ν.Δ.) και η κ. Χριστίνα Κωτσαντή (Δημοτική Σύμβουλος).
Η Ηπατίτιδα C
Η ιογενής ηπατίτιδα C, μια λοιμώδης νόσος του ήπατος, ευθύνεται κυρίως για την ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου.
Εκτιμάται ότι το 2016, 399.000 άτομα στον κόσμο έχασαν τη ζωή τους εκ της νόσου.
Αν και δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό της ηπατίτιδας C, οι νεότερες αντιϊικές θεραπείες μπορούν να θεραπεύσουν τον ιό σε περισσότερους από το 95% των ασθενών, και, έτσι:
α) να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας από τη νόσο και,
β) να συμβάλλουν στην εξάλειψη του ιού και τη – σταδιακή – εκρίζωση της νόσου στην κοινότητα.
Ο ιός της ηπατίτιδας C δεν είναι ανίκητος, μπορεί να εκριζωθεί
Η καταπολέμηση της ιογενούς ηπατίτιδας συμπεριλαμβάνεται στους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει σειρά οδηγιών για να βοηθήσει τα κράτη μέλη του να τον επιτύχουν.
Αν τα κράτη μέλη εφαρμόσουν τις οδηγίες του ΠΟΥ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε λιγότερο από μια δεκαετία θα είναι εφικτό οι περισσότεροι από 71 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με ηπατίτιδα C να διαγνωστούν και, στην πορεία, με τη διασύνδεση με την κατάλληλη για αυτούς φροντίδα, να ιαθούν.
Παρά τη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης το 2017 διαπιστώνεται πως ο ετήσιος ρυθμός ατόμων που θεραπεύονται υπολείπεται κατά 50% έναντι των στόχων και ο ρυθμός νέων διαγνώσεων κατά 60%.
Είναι αναγκαία η ενεργοποίηση του Σχεδίου, η επικαιροποίηση των προτεραιοτήτων αλλά και η πολιτική βούληση, ώστε να είναι εφικτός ο στόχος της εκρίζωσης της νόσου έως το 2030 (σύμφωνα με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).