Πριν περίπου δύο χρόνια, ένας από τους ταχύτερους ανθρώπους στον κόσμο με 4 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, ξαφνικά ένα πρωινό μετά τη καθημερινή γυμναστική του αισθάνθηκε αδυναμία στο αριστερό του χέρι και πόδι.
Στην αρχή δεν έδωσε σημασία, αλλά το μούδιασμα και η αδυναμία μεγάλωνε.
Του πήρε μισή ώρα να καταλάβει ότι δεν ήταν κάποιο «τράβηγμα» και ότι κάτι άλλο συνέβαινε.
Μία ώρα μετά διαγνώσθηκε στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου με οξύ ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Έκτοτε, ο μοναδικός αυτός αθλητής, ο Michael Johnson, 54 ετών σήμερα, έχει γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, και ξεπερνώντας τα ταμπού της δημοσιότητας συμβάλλει ενεργά με την ιστορία του στην καμπάνια για την ενημέρωση του κοινού για τη δύσκολη αυτή νόσο.
Κάθε χρόνο, την 29η Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών, διεξάγεται παγκοσμίως εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι νόσημα που απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση.
Ειδικότερα στα ισχαιμικά εγκεφαλικά, που αποτελούν περίπου το 80% όλων των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων:
– αποφράσσονται αγγεία που προμηθεύουν με αίμα και οξυγόνο τον εγκέφαλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε λεπτό που περνάει χωρίς θεραπεία νεκρώνονται περίπου 2 εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα.
Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, αγγίζοντας το 11% όλων των θανάτων το 2019, και την πρώτη αιτία μόνιμης αναπηρίας στους ενήλικες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Ελλάδα το 2019 το ποσοστό θνησιμότητας από εγκεφαλικά ανήλθε στο 15%, το οποίο και αποτελεί το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από εγκεφαλικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, και τη Λετονία, με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπολογίζεται στο 10%.
Υπολογίζεται από επιδημιολογικές μελέτες ότι στην Ελλάδα έχουμε περισσότερες από 30,000 περιπτώσεις αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων κάθε χρόνο.
Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, κάθε ημέρα περίπου 82 Έλληνες υφίστανται ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και περίπου 40 χάνουν τη ζωή τους.
Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι από την 20ετή μελέτη στον πληθυσμό της Αρκαδίας φαίνεται μια μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 16% από το 1993-96 έως το 2015-2016, ένδειξη της πιο αποτελεσματικής πρόληψης.
Σημειώνεται επίσης ότι ένα έτος μετά από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο:
– περίπου το 1/3 των ασθενών έχει αποβιώσει,
-το 1/3 έχει ενός βαθμού αναπηρία και,
-μόνο το 1/3 έχει επανέλθει στη πρότερη κατάσταση υγείας.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εγκεφαλικών και των ενημερωτικών δράσεων του, ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών θα διεξάγει στις 29 Οκτωβρίου ανοικτή διαδικτυακή Εκδήλωση (18.00-20.30), η οποία απευθύνεται στο κοινό και στην οποία θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα συνηθέστερα ερωτήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και οι οικογένειες τους.
Επιπλέον οι ειδικοί θα εξηγήσουν πώς μπορεί να προληφθεί το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες site του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικώνwww.stroke.gr