Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από τη Βραζιλία, οι ασθενείς που πάσχουν από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.
Κατά συνέπεια, οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην εφαρμογή των μέτρων πρόληψης για τον ιό, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης κατά την παρουσίασή της στο 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (LUPUS 2021).
«Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς με ΣΕΛ έχουν αυξημένη ευαισθησία στις λοιμώξεις εξ’ αιτίας της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και των ανοσοκατασταλτικών θεραπειών που λαμβάνουν», εξήγησαν οι συγγραφείς.
«Η έρευνά μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι οι ασθενείς με ΣΕΛ παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα από το ARDS», πρόσθεσαν.
Η έρευνα έχει ήδη δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό ACR Open Rheumatology από τον Αύγουστο.
Η συλλογή των δεδομένων
Από την αρχή της πανδημίας, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20 εκατομμύρια περιστατικά και πάνω από 500.000 θάνατοι από COVID-19 στη Βραζιλία.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν για τη μελέτη τους δεδομένα από τη βάση δεδομένων Influenza Epidemiological Reporting Surveillance System της Βραζιλίας για το έτος 2020.
Στα δεδομένα αυτά υπήρχαν περισσότερα από 252.000 άτομα με επιβεβαιωμένη COVID-19 λοίμωξη.
Από αυτούς, οι 319 είχαν επίσης ιστορικό διάγνωσης ΣΕΛ.
Ο στόχος της έρευνας ήταν να εξεταστούν οι διαφορές στον κίνδυνο ARDS (σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας) από την COVID-19 ανάμεσα στους ασθενείς με ΣΕΛ και το γενικό πληθυσμό.
Το ARDS ορίζεται ως θετική εξέταση PCR με συμπτώματα που ομοιάζουν γρίπη, όπως:
-η δύσπνοια,
-το αίσθημα πίεσης στο θώρακα και,
-ο κορεσμός οξυγόνου κάτω από 95%, ή ,
-άλλα συμπτώματα όπως η ιώδης χρώση στα χείλη ή το πρόσωπο.
Άλλες ενδείξεις σοβαρής αναπνευστικής λοίμωξης που εξετάστηκαν αλλά δεν θεωρήθηκαν απαραίτητα για να επιβεβαιωθεί το ARDS ήταν:
-η ανοσμία,
-η αγευσία,
-τα παθολογικά ευρήματα στην αξονική τομογραφία και,
-η επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τις προηγούμενες 2 εβδομάδες.
Τα σημαντικότερα ευρήματα
Ο κίνδυνος θανάτου από ARDS ήταν υπερδιπλάσιος (2.25 φορές αυξημένος) στους ασθενείς με ΣΕΛ συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό, όπως διαπίστωσε η μελέτη.
Η ανάλυση δεν εξέτασε αν οι ασθενείς είχαν άλλα χρόνια νοσήματα, ωστόσο έκανε προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και τον τόπο κατοικίας.
Ιδιαίτερα ο τελευταίος παράγοντας είχε μεγάλη σημασία καθώς, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στις δομές υγείας της κάθε επαρχίας.
Οι επιστήμονες έκαναν προσαρμογή και για άλλους παράγοντες όπως:
-το ιστορικό καπνίσματος,
-η κατανάλωση αλκοόλ,
-το σωματικό βάρος,
-η εγκυμοσύνη και.
-το ιστορικό μεταμοσχεύσεων.
Ο σκοπός της έρευνας ήταν να εξετάσει τη σύνδεση αρκετών διαφορετικών χρονίων νόσων με τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από ARDS, μεταξύ των οποίων:
-η αρτηριακή υπέρταση,
-ο διαβήτης,
-ο καρκίνος,
-οι νευρολογικές παθήσεις και,
-διάφορες παθήσεις της καρδιάς,
-των πνευμόνων,
-του ήπατος ή, των νεφρών.
Όπως διαπιστώθηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας, ο ΣΕΛ ήταν η νόσος που αύξανε περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όλα τα άλλα νοσήματα που εξετάστηκαν.
Όπως προαναφέρθηκε, υπερδιπλασίαζε τον κίνδυνο θανάτου από ARDS.
Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης τον κίνδυνο εισαγωγής στη ΜΕΘ ή διασωλήνωσης από COVID-19 στους ασθενείς με ΣΕΛ ,και διαπίστωσαν ότι είναι έως και 70% αυξημένος.
Μοναδική λύση ο εμβολιασμός
Καθώς το 2020 δεν είχαν κυκλοφορήσει ακόμα εμβόλια για την COVID-19, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι τα δεδομένα τους αφορούν αποκλειστικά ανεμβολίαστους ασθενείς.
Προφανώς, ο εμβολιασμός μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον αυξημένο κίνδυνο που παρατήρησε η παρούσα μελέτη, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς.
Ιδιαίτερα στους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, οι οποίοι αποτελούν ευπαθή ομάδα για την COVID-19, ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα σοβαρής νόσησης.
«Αρκετοί ασθενείς με ΣΕΛ δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα και σήμερα.
Αρκετοί από αυτούς φοβούνται ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει έξαρση της νόσου ή να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που λαμβάνουν», εξήγησαν οι ερευνητές.
«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι όσοι βρίσκονται σε ύφεση ή η νόσος έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της COVID-19, καθώς τα οφέλη που προσφέρει είναι περισσότερα από τους κινδύνους», πρόσθεσαν.
«Η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής (όπως το πλύσιμο των χεριών), θα πρέπει επίσης να συνεχιστούν», καταλήγει η μελέτη.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center