Η ραγάδα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή του πρωκτού.
Εκδηλώνεται σε όλες τις ηλικίες, με κύριο χαρακτηριστικό το πρωκτικό άλγος.
Ποια θεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;
Υπάρχει ανώδυνη λύση;
Τι ονομάζουμε ραγάδα πρωκτού;
Η ραγάδα πρωκτού είναι το έλκος (πληγή) που παθαίνει το τοίχωμα (δέρμα) του πρωκτικού σωλήνα μετά από κάποιο μικροτραυματισμό που προκαλείται συνήθως όταν έχουμε επαναλαμβανόμενες μη φυσιολογικές κενώσεις, ή ακόμη και μία μεμονωμένη.
“Μη φυσιολογικές κενώσεις προκαλούνται λόγω δυσκοιλιότητας ή διάρροιας, συντελώντας στο να παράγονται σκληρά (ή ξηρά), είτε ρευστά (ή υδαρή) κόπρανα, ερεθίζοντας το μαλακό «δέρμα» στο εσωτερικό του πρωκτού, πάνω στο οποίο σχηματίζεται αρχικά ένα σκίσιμο, το οποίο γίνεται στη συνέχεια πληγή.
Σπανιότερα, η ραγάδα πρωκτού μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονώδεις παθήσεις (νόσο Crohn), μολύνσεις στην περιοχή ή όγκους”, αναφέρει ο κ. Αλκιβιάδης Παππάς – Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος.
-Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα;
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ραγάδας πρωκτού είναι:
- ο πόνος κατά τη διάρκεια της κένωσης του εντέρου
- πόνος διαρκείας (από λεπτά έως ώρες) μετά την κένωση
- η ήπια αιμορραγία με κηλίδες (στα κόπρανα ή στο χαρτί υγείας)
Μετά την κένωση του εντέρου, ο σοβαρός πρωκτικός πόνος μπορεί να προκαλέσει σπασμό στο μυ του πρωκτικού σφιγκτήρα, μειώνοντας τη ροή του αίματος στο σημείο του τραύματος.
Εξαιτίας της μειωμένης αιματικής ροής, το τραύμα (έλκος) αδυνατεί να επουλωθεί.
Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ο πόνος και ο σπασμός από κένωση σε κένωση του εντέρου, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί συνήθως σε έντονη δυσκολία στην πραγματοποίηση των κενώσεων.
“Οι χρόνιες ραγάδες αρκετές φορές εμφανίζουν ύφεση χωρίς όμως οριστική επούλωση, παρουσιάζοντας έτσι υποτροπή και έξαρση συμπτωμάτων με την πρώτη δυσκοιλιότητα ή αλλαγή κενώσεων.
Επίσης οι χρόνιες ραγάδες μπορούν να επιμολυνθούν και να εμφανίσουν απόστημα στην περιοχή κάτω από τη ραγάδα με επακόλουθο τη δημιουργία συριγγίων και άλλων δυσάρεστων εξελίξεων“, επισημαίνει ο κ. Παππάς.
Δεν είναι αιμορροϊδοπάθεια!
Η ραγάδα πρωκτού συχνά εκλαμβάνεται από τον ασθενή ως αιμορροϊδοπάθεια, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια τελείως διαφορετική πάθηση, η διάγνωση της οποίας γίνεται με επισκόπηση της περιοχής για τον εντοπισμό σκισίματος ή έλκους.
Η έκταση της βλάβης μπορεί να οριοθετηθεί με τη βοήθεια δακτυλικής εξέτασης.
Κολονοσκόπηση ή εξέταση με σιγμοειδοσκόπιο μπορεί να γίνουν για να αποκλειστούν:
-αποστήματα,
-κολίτιδα και,
-άλλες αιτίες εντερικής αιμορραγίας και πόνου.
-Οι κυριότερες μέθοδοι θεραπείας της ραγάδας πρωκτού
Οι ραγάδες πρωκτού που έχουν εμφανιστεί πρόσφατα (οξείες) επουλώνονται πιο εύκολα συχνά και άνευ θεραπείας, με την απλή ρύθμιση των κενώσεων του εντέρου και το μαλάκωμα των κοπράνων (μέσω φυτικών ινών και/ή σκευασμάτων), καθώς και με την καλή υγιεινή της περιοχής (πλύση με ζεστό ή χλιαρό νερό).
Οι ραγάδες πρωκτού που υπάρχουν καιρό (χρόνιες) είναι πιο απαιτητικές στη θεραπεία, καθώς μπορεί να επιμείνουν ακόμη και μετά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Σε αυτή την περίπτωση, ακολουθούνται διάφορες μέθοδοι παρέμβασης στην περιοχή, όπως είναι:
-η έγχυση αλλαντικής τοξίνης (μπότοξ),
-η χρήση σύγχρονου επουλωτικού λέιζερ ή,
-η κλασική επέμβαση εκτομής ενός τμήματος του έσω σφιγκτήρα (πλάγια έσω σφιγκτηροτομή).
Σύγχρονη, ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία της ραγάδας με laser
“Σήμερα, η πλέον σύγχρονη και σίγουρη θεραπεία για τη ραγάδα πραγματοποιείται με την εφαρμογή ειδικού laser, από καταρτισμένο ως προς την εφαρμογή ιατρό και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων μεθόδων θεραπείας¨, σημειώνει ο κ. Παππάς και εξηγεί:
- πραγματοποιείται με απόλυτη ασφάλεια και διατηρεί ανέγγιχτο τον πρωκτικό σφιγκτήρα, αποτρέποντας το ενδεχόμενο αστοχίας (π.χ. χρήση μπότοξ) ή σημαντικών επιπλοκών (π.χ. σφιγκτηροτομή).
- είναι σύντομη (5 – 10 λεπτά), ανώδυνη και εξαιρετικά αποτελεσματική
- Οι εξαιρετικές δυνατότητες επούλωσης που προσφέρει το laser, εκτός από τις ραγάδες, προσφέρουν άριστα αποτελέσματα θεραπείας ακόμη και για χρόνια έλκη του πρωκτού που δύσκολα αντιμετωπίζονται με άλλες τεχνικές.